I år blev skörden av nypon från mina stenrosor väldigt stor. De ligger nu torkade och klara att användas i stora burkar - härligt! Stenrosor är generellt en mycket frisk och tålig rossort, med vackra enkla blommor under några veckor. De brukar sällan drabbas av sjukdomar och angrepp. Skalen från stenrosornas nypon är fulla med vitaminer och antioxidanter. I trädgården har vi också samlat på oss en hel del andra sorter av klängrosor och buskrosor som förgyller. Man kan ju inte låta bli - de är ju så vackra! Ganska snart märkte vi att flera av dem drabbats av svarfläckssjukan.
Svartfläckssjukan är ett svampangrepp som gör bladen svartprickiga och ibland drabbas även skotten. Efter ett tag gulnar angripna blad och faller av - i värsta fall kan hela busken förlora sina blad. För tre år sedan såg jag de första angreppen och under sommaren utvecklades de och blev värre. På hösten samma år läste jag en artikel om att EM hjälper mot svartfläckssjuka och bestämde mig för att pröva följande vår. Tidigt på våren när de knoppades sprayade jag med EM-A utspätt 1:100 med vatten, och gjorde så 3 gånger till under säsongen. Jag grävde ner min Bokashikompost bredvid rosorna under sommaren samt gödslade med Greenfoots Bästa Gödselmedel. Det var alldeles fantastiskt att se hur de enkla åtgärderna gav ett så fint resultat! Det året hade vi några få angrepp, men mycket mindre än året före. De följande åren har jag inte haft någon svartfläckssjuka alls - utvecklingen gick att vända tack och lov.
Här delar jag med mig av mitt favoritrecept på nyponsoppa som blev till av en händelse ihop med barnen när vi tog vad vi hade hemma. Den är enkel, minimalt uppvärmd och fri från gluten och vitt socker. En riktig hälsokick i förkylningstider. Både barn och vuxna älskar den! Chiafrön ger den där lite tjocka konsistensen som man är van vid att nyponsoppor har. Det går att göra utan, då blir det mer som nyponsaft.
Vi har en kraftig mixer som pulvriserar nyponskalen. Om ingen sådan finns, går det bra att mala dem i en kaffekvarn.
Ingredienser till 4 portioner:
1 dl pulver av nyponskal
saft från 1 pressad citron
2 stora matskedar honung (smaka av)
1 liten nypa gott havssalt
2 msk chiafrön
3 dl kallt vatten
3 dl varmt uppkokat vatten
Blanda allt utom det varma vattnet i en mixer och mixa på hög hastighet tills den är slät. Tillsätt uppkokat vatten lite i taget och mixa lite till. Servera direkt, gärna med vispad grädde och mandelbiscotti eller som den är.