Wipe & Clean är ett unikt rengöringsmedel - 100% naturligt då det är baserat på EM-teknik (Effektiva Mikroorganismer). Wipe & Clean är högintensivt och mycket effektivt samtidigt som det inte innehåller några kemikalier eller konserveringsmedel. Det erbjuder en effektiv rengöring som är vänlig och ofarlig för natur, jord, växter, djur och människor. Runt omkring oss är alla ytor koloniserade av levande bakterier. De allra flesta är användbara, och utan dem skulle vi inte kunna leva. Endast ett fåtal antal mikroorganismer orsakar sjukdomar. En annan andel är sådana mikroorganismer som vi inte vill ha inomhus och som gör att det är smutsigt hemma. Wipe & Clean innehåller en stor "armé" av nyttiga mikroorganismer. De smälter smuts och orsaker till dålig lukt. W&C konkurrerar ut de skadliga bakterierna - de får helt enkelt inte längre något utrymme på ytorna. Genom att städa med mikroorganismer som har skapats av naturen blir inomhusmiljön trevlig, fräsch. Samtidigt får man den mycket positiva "bieffekten" att en gott mikroklimat omger oss, vilket är bra även för vår hälsa. Den naturliga funktionen hos Wipe & Clean är vetenskapligt väl underbyggd. Det bygger på principen om dominansen av goda mikroorganismer på en yta, vilket innebär att skadliga mikroorganismer inte får en chans att växa. Detta bekräftades också av oberoende laboratorier som specialiserat sig på mikrobiella processer. I kommunen Gent (Nederländerna)  utfördes en undersökning där Wipe & Clean användes som rengöringsmedel på en förskola, samt vid städning av alla VVS-ytor (toalett, duschar, köksområden) i en regeringsbyggnad. Dessutom städades en offentlig toalett med Wipe & Clean i två månader. Mätresultaten från ett oberoende laboratorium visade på mycket goda resultat. Hygieniska förhållanden var oförändrade jämfört med tidigare använda traditionella rengöringsmedel. I undersökningen kontrollerades ytorna även för E. coli och Staphylococcus aureus. E. coli. De är inte i sig en patogen, men deras närvaro är en bra indikator på allmän hygien. Dessa två särskilda bakterier var frånvarande på alla platser efter rengöring med Wipe & Clean. Dessutom växte regenererande mikroorganismer (såsom Lactobacilli) i antal.Det innebär att en bättre och hälsosammare miljö skapades på alla platser. Användning: Häll i ljummet vatten (obs ej över 38 grader ) enligt doseringen 1 - 10%.Moppa/torka som vanligt. Lämna att torka. Städa sedan som vanligt på golv, toaletter, kök och alla ytor. Vid svåra fläckar, öka koncentrationen, stryk på och torka av efter 5 minuter. Exempel på dosering: Golv: Häll i 0.5 dl till 10 L ljummet vatten. Avtorkning av tex köksbänkar, ytor: Häll 1 dl W&C i 1 Liter ljummet vatten. Doppa trasan eller spraya ytan och torka sedan. Flaskorna innehåller vakuumpåse så att mikroorganismerna förvaras utan att utsättas för luft och solljus. Trigger spray-flaskorna kan användas direkt som de är. Spraya ytan, torka sedan avc.

För en god inomhusmiljö: Spraya hela inomhusmiljön 1:500 och över sallad och frukt mm. Neutraliserar odörer, ger bättre inomhusklimat och hållbarare livsmedel där vitaminer, mineraler och antioxidanter behålls.

Till organiskt avfall och kompostberedning: Varva med s.k. Bokashikli eller tillsätt outspädd EM-A i din kompost så håller den sig levande och aktiv och motverkar dålig lukt. Beredning av jord (1:1 2-5dl/m²eller utspädd…en vecka före sådd eller plantering). Läs mer om EM BOKASHI här!


Wipe & Clean är en EM-produkt speciellt anpassad för städning inomhus. Till skillnad från EM-A Mikroferm är den bryggd på vitt socker och är därför genomskinlig i färgen. 100 % naturlig och effektiv rengöring! Här kan du läsa mer om hur Wipe & Clean fungerar!

 


Varför städa med W&C?

Därför att det är så nyttigt - för miljön, hälsan och ekonomin på samma gång. Ju mer vi städar, skurar och tvättar med EM ju bättre mår vi och naturen. Säg något annat rengöringsmedel som kan detta!

Eftersom de effektiva mikroorganismerna äter upp organiskt material är de utmärkta att använda vid städning. EM kan användas istället för kemiska rengöringsmedel. Med EM i rengöringsvattnet får man en biologisk rengöring vilket gör att olika ytor håller sig rena längre. De goda bakterierna lägger sig på ytan och gör att "dåliga" bakterier inte får utrymme att växa och föröka sig.

En stor fördel är att skurvattnet inte belastar miljön utan tvärtom bidrar till att rena de vattendrag som avloppet går ut i. Detta är en viktig aspekt av EM, ju mer som används i hushållet, desto mer kommer också ut i avloppen och hjälper till att rena vår miljö.

Sterilt versus goda bakterier

Det utbredda användandet av antiseptiska rengöringsmedel har alltmer ifrågasatts. Sterila produkter är utformade för att förstöra alla bakterier i omgivningen, bra som dåliga. Genom att på detta sätt behandla symptomen snarare än orsakerna gör man ofta en dålig situation värre. EM fungerar på ett annat sätt. Genom att torka ytor med en sammansättning av bra bakterier, skyddas ytorna under en bra period framöver, de dåliga bakterierna får inte fäste. Med EM formas ett hälsosamt immunsystem för inomhusmiljö, jorden, växter, djur och människor.

Det är anmärkningsvärt och en tydlig skillnad när något är kemiskt rent eller biologiskt rent genom EM. Den med kemi renade ytan tycks dra till sig smutsen medan den EM behandlade ytan blir smutsavvisande. Miljöerna ytorna och materialen blir hållbarare med EM.

De effektiva mikroorganismerna återför mikrolivet i våra jordar och renar vårt vatten. När du häller ut ditt använda EM-vatten i vasken gör det nytta hela vägen ner genom rören, där de rensar dem från slambildning, ut i avloppet, där de renar vattnet och skapar en god nedbrytningsprocess samt neutraliserar tungmetaller och andra skadliga gifter, och vidare ut genom reningsverken till vatten och hav.  


För dig som vill veta vilka bakterier och mikroorganismer som EM består av - klicka här. EM och skadeinsekter


Silverfiskar, dammkvalster, loppor och bananflugor är alla skadeinsekter som håller sig inomhus i våra hem. De kan orsaka stor irritation och ibland bli till ett stort problem - därför är det nödvändigt att ta kontrollen över dem. 

De lever av avfall som produceras av våra dagliga aktiviteter. Favoritfödan för silverfiskar till exempel är saker som innehåller stärkelse, så som socker, hudflagor, mjäll mm. Stärkelsen bryts ned och spjälkas upp av EM-A-bakterierna, och slutar därmed att vara en källa till mat för silverfiskarna. 

Det bästa sättet att ta kontroll över skadeinsekter är att ta bort deras matkällor eller att göra dem mindre attraktiva för dem. Genom att städa med EM-A äts skadeinsekternas matkällor upp av bakterierna. Deras cykel av förökning störs och på så sätt kan man bli fri från dem. 


Små insekter gillar inte doften av EM-A. För att slippa bananflugor i köket, torka av ytorna med en blandning av EM-A och vatten, 1:50.

I Japan samarbetar kommunen med invånarna och gör Bokashikompost storskaligt.

Håll soptunnan fräsch med hjälp av EM


Sommartid kan det varma vädret ställa till det ordentligt i soptunnan. Dålig lukt och fluglarver kan göra att situationen känns ohållbar. Detta kan avhjälpas på ett enkelt sätt med EM-A Mikroferm. Blanda enl. koncentrationen 1:20 med vatten i en blomsprayflaska och spraya rakt ner i soptunnan efter tömning så att det når hela ytan inuti. Fyll på med en omgång till när soptunnan är fylld till en tredjedel och sedan när den är fylld till två tredjedelar. Den dåliga lukten försvinner. 

Det som händer när man sprayar EM-A (aktiverade effektiva mikroorganismer) i soptunnan är att de goda bakterierna och mikroorganismerna koloniserar ytan och motverkar förruttnelse. De bakterier som i vanliga fall frodas i soptunnor och orsakar dålig lukt, förruttnelse och mögel får inte längre tillträde - de konkurreras ut av EM-A. Eftersom flugor äter av och lägger ägg på ställen där det finns förruttnelse, de är nedbrytare, trivs de inte där EM-A finns.

​För att läsa mer om EM-A Mikroferm, klicka här
EM-A mot dålig lukt från tvättmaskinen och kläder som luktar illa

Ibland händer det att "dåliga" bakterier samlas och sätter bo i tvättmaskinen. Det leder till att tvätten luktar surt. Problemet blir värre och värre och till slut ser man ingen annan lösning än att köpa en ny tvättmaskin. Men det behöver man inte göra - det räcker med att behandla maskinen med EM-A. 

EM-A fungerar mycket bra om man vill motverka sur lukt i tvätten.
De goda bakterierna äter upp de bakterier som orsakar mögel/dålig lukt och hela tvättmaskinen blir "impregnerad" med de goda bakterierna vilket skapar en atmosfär där dåliga bakterier inte länge får utrymme att gro och föröka sig. Anledningen till att man lägger EM-A i just sköljmedelsfacket är
att sköljvattnet inte är upphettat, och bakterierna kan överleva. Visst kan du använda EM-A även i de andra facken, men om du tvättar i temperaturer högre än 38 grader så dör en stor andel av bakterierna.

Man häller i 30 ml outspätt i sköljmedelsfacket vid varje tvätt. Vill du få en ordentlig genomgång av din maskin kan du även hälla 30 ml i varje fack och köra maskinen på 30 grader, med eller utan tvätt i. Räkna med att det kan ta en 5-6 tvättar innan lukten försvinner helt om problemet med lukt redan uppstått eftersom de bakterier som orsakar sur lukt kan ha tagit överhanden ganska ordentligt inne i maskinen.

Har du tvätt som luktar surt eller behöver fräschas upp är det en god idé att blötlägga med EM-A i förväg, innan de tvättas. Tag då 50 ml i en balja med 10 liter vatten och låt ligga i 10-15 minuter. Tvätta sedan som vanligt.

EM-A är även bra i tvättmaskinen om du bor i ett område med "hårt" vatten, dvs mycket kalk, då det slår sönder vattenkluster och gör vattnet mjukare. Kalkrikt vatten tenderar att skapa beläggning inne i tvättmaskinen vilket förkortar maskinens livslängd.

Det är en till 100% naturlig produkt och mycket mild mot huden. Det gör också tvätten mjuk och vi använder det som sköljmedel varje gång. Bra för oss, våra barn, djuren och naturen. 

Det går lika bra att använda EM-A Mikroferm och EM-A Probihorse. Man kan också brygga eget EM-A med hjälp av EM-1 ihop med Rörsockermelass.