Bokashi - enkelt, roligt och klimatsmart

Här finns beskrivningar på hur man går tillväga med sin Bokashi, hur man kan göra eget Bokashikli samt hur man aktiverar EM-1 till EM-A. Det finns många sätt att till exempel göra Bokashikli runt om i världen - i Indonesien tar man grisspillning, lite aska och jamsrot.
Vi använder vetekli för det mesta men experimenterar även då och då med vad vi har, som sågspån och hönsspillning, till exempel. Börja enkelt och prova dig fram för vad som passar dig!


Lycka till och hör gärna av dig till oss på Trädgårdsbloggen eller vår Hästblogg med dina erfarenheter. Har du frågor kontakta oss på: info@greenfoot.se.


Kom i-gång med Bokashi!

Bokashi är fantastiskt! Med hjälp av denna enkla metod kan du ta tillvara allt ditt köksavfall och återföra näringsämnena till jorden. En superinsats för miljön!

Det du behöver är Bokashikli, som du kan köpa färdigt eller tillverka själv, och ditt eget köksavfall. Man kan använda en egen hink med lufttätt lock och torrt material i botten, eller så  använder man en s.k.  Bokashihink som är lufttät (fermentationen ska ske utan syre) och har en kran för att tappa av den vätska som bildas under processen (materialet i hinken får inte bli för blött). Denna vätska är dessutom ett helt fantastiskt flytande gödningsmedel; använd 1 dl per 10 l vatten.

Gör så här:

 • Hacka eller klipp ner ditt organiska köksavfall lite grand för att förbättra processen.
 • Strö lite Bokashikli i hinkens botten.
 • Lägg på färskt, hackat och avrunnet köksavfall. (Kulturen får inte blir för blöt!)
 • Strö över en till två nävar Bokashikli
 • Packa ordentligt. Det skall inte vara för mycket luft emellan. Stäng hinkens lock. 
 • Tappa av jäsningsvätskan regelbundet. Kom ihåg att den är ett fantastiskt flytande gödningsmedel!(användes 1:100 dvs 10 ml/l vatten) Om du inte har användning för den som det, kan du bara hälla den i avloppet på kvällen, - då äter dina nya mikro-vänner rent avloppsrören så småningom.
 • När hinken är full får den stå i rumstemperatur (och utan direkt solljus) i 2 till 3 veckor, tills det slutar avge vätska - då är den klar att använda. Nu luktar den angenämt syrligt. (Det är därför vi säljer mest två hinkar - när den ena jäser klart, använder man den andra.
 • På vintern kan du sen lagra den färdiga Bokashin i plastbehållare med lock eller plastsäckar som du försluter lufttätt. Har du en jordkällare, så är den idealisk. Den kan också stå ute i trädgården och frysa över vintern, så vaknar den på våren igen när det blir varmare. Det bör i alla fall lagras svalt, för att de Effektiva Mikroorganismerna är mindre aktiva då - de ska jobba i din jord först till våren! För den som har möjlighet till det är torkning av köksbokashin ett väldigt bra alternativ.

Bokashin kan grävas ner i jorden allt eftersom den blir klar under den varma årstiden. Tips! På hösten kan man gräva hål  där man tänker ha sin bokashi, och hälla ner det där allteftersom det är färdigt. Förvara gärna en påse med jord i t.ex. källaren, torra löv går också bra, så har du något att täcka med som inte är fruset. 

Så här aktiverar du EM-1 till EM-A


Till 1 liter:
0,5 dl EM-1, 0,5 dl rörsockermelass samt 9 dl vatten.
Till 5 liter:
2,5 dl EM-1 samt 2,5 dl rörsockermelass och 4,5 liter vatten.
Till 10 liter:
5 dl EM-1 samt 5 dl rörsockermelass och 9 liter vatten. 

Preparatet bryggs sedan under vattenlås under 5-7 dygn. Jäskärlen bör vara rena och storleksanpassade till aktuell mängd. Receptet är skalbart och kan minskas eller ökas enligt samma proportioner.
EM-1 har ett pH på 3,4-3,6 och med sötsur doft.


Gör så här:

Melassen blandas och löses väl i varmt vatten varpå resterande vatten tillsätts. Temperaturen på blandningen får inte vara varmare än 37 grader C (och absolut inte över 40 grader C) när slutligen aktuell mängd EM-1 blandas ner väl i flaskan. Sätt på någon form av vattenlås. Det går bra att göra i en vanlig PET-flaska med lock. Öppna och pys ut lite varje dag.

Erfarenheten har visat att den bästa kvalitén fås vid en jämn temperatur 30-35 grader C under jäsnings/tillväxttiden. Det beror på att kulturen är så komplex och att de ingående arterna utvecklas olika under givna betingelser. När ovanstående kan uppfyllas når det aktiverade EM-A preparatet sin högsta verkan. Det går dock att få EM-A även vid lite lägre temperatur, ner till 25 grader. Man kan sätta flaskan med termometer bredvid på en varmvattenberedare, golvvärme eller annan värmekälla. Vi sätter ovanpå kylskåpet med en ullstrumpa över.

Det aktiverade preparatet EM-A kännetecknas av likartad arom och PH som det vilande koncentratet EM-1. PH-värdet ska optimalt ligga mellan 3 och 4. Hållbarheten hos EM-A är 2-5 veckor vid mörk och sval förvaring 10 - 15 gr C. Starkast verkan erhålls under de första två veckorna varpå effekten långsamt klingar av.

Det är bäst att brygga ofta och använda
EM-A så färskt som möjligt.

Fler sätt att få till rätt temperatur:

Det allra enklaste är om man har ett jäsningskärl med termostatreglage. Andra varianter för att få till en värme mellan 25-35 grader är:

 • Golvvärme (sätt en strumpa över PET-flaskan.
 • Ovanpå en varmvattenberedare eller värmepanna. 
 • Ovanpå kylskåpet kan fungera hos en del. 
 • Sänkbara akvarievärmare
 • Bygga en enkel brygglåda av kartong (volym ca 20-30 liter). Då är en glödlampa på 15-20 W tillräcklig värmekällan. Lådan provas ut med termometer och vid behov tas ventilationshål upp så att temperaturen hamnar på ca 30 grader. OBS! ha koll på brandrisken - lampan måste hänga fritt i lådan. 
 • Sätt alltid en termometer bredvid flaskan så att du vet vilken temperatur flaskan omgivs av. Gör eget Bokashikli och spara en slant


För att får de Effektiva Mikroorganismerna att etablera sig i din trädgårdsjord kan du fermentera organiskt material med EM-1 och A+Melass. I Japan tar man riskli, fiskmjöl och rester av matoljeproduktionen. Vi använder vetekli, som är lätt att få tag på och billigt.
Greenfoot säljer färdig Klibokashi i 2 kg förpackningar, men om du vill fermentera själv är detta receptet:


Du behöver 1 ml vardera 
EM-1 och A+Rörsockermelass
1 dl vatten samt 1 liter kli.


Alla flytande ingredienser blandas och knådas sen med kliet till en smuldegsliknande konsistens. Detta packas väl i lufttät behållare och jäses 3 veckor i rumstemperatur. 
Man brukar inte bara göra 1 liter, utan mycket mera, som det håller sig minst 6 månader om det förvaras lufttät och svalt. Välj en plastbehållare med lock och gör liter efter liter tills den är full
Förhållandet är alltid:
1 (EM-1) : 1 (A+) : 100 (vatten) : 1000 (kli) . 

Så här aktiverar du eget EM

Recept på 1 liter EM-A (aktiverat EM):

½ dl EM-1 (mikrobkoncentrat)
½ dl A+ (rörsockermelass)
9 dl rent vatten

För 5 liter är det 2 ½ del av vardera EM-1 och A+ och 4,5 l vatten. Det optimala förhållandet är alltså alltid 5%.

Du behöver ett jäsningskärl av plast (kan köpas hos oss) med termostatvärmare. Det går också bra att jäsa i en PET flaska resp. plast dunk som ställs på en plats med jämn värme (t.ex. golvvärme).
OBS: under jäsningen bildas det gas. Du bör aldrig jäsa i en glasbehållare (denna skulle kunna bli en "bomb") ! Om du jäser i en PET flaska eller plast dunk måste du sätta på ett vattenlås (som med jäsning av vin) eller komma ihåg att pysa den(lufta) regelbundet!!!!
Jäsningskärlet fylls på med 2 dl hett vatten. Tillsätt rörsockermelassen och rör om.
Fyll på med vatten så att allt blir ljummet. Det får inte bli varmare än 35°C.
Till sist rörs mikrobkoncentratet EM-1 ner i vätskan och kärlet försluts.
Kärlet skall sedan stå en vecka med termostaten påslagen.

Om det uppstår vita mögelflingor på ytan så är detta ett tecken på att din jäsning har lyckats. Det ska lukta (och smaka) svagt syrligt. Nu har du aktiverad EM som är fullt aktiv i ca två veckor. Sen börjar näringen (dvs melassen) långsamt ta slut - efter 4 veckor bryggs nytt EM-A. 
OBS: Skulle ditt EM-A inte lukta syrligt och gott har du fått en feljäsning (några andra, ev. inte så gynnsamma mikrober) - släng det och börja om. Viktigt är rena kärl och rent vatten - det är bra om vattnet har stått med några EM-X- Keramikrör en stund!