Hej igen Ingegerd!! Tack för trevligt möte och roligt snack! Lovade ju att skicka en liten reflektion på er Probihorse Vital som jag använder.

Om det är någon som inte provat Probihorse Vital så säger jag bara GÖR DET!!! Har tre hästar som dagligen får Vitalen och skulle inte våga sluta för allt smör i Småland!
Kom i kontakt med dundermedlet för ca 4 år sedan efter att ha provat ALLT, och då menar jag verkligen allt som finns på marknaden eftersom min ena häst haft problem med lös mage ända sedan hon var föl..
Riktigt lös träck och tvättning av rumpa och svans varenda dag!!


Ingenting fungerade och tips och råd från både veterinärer och vänner hade noll effekt... Satt och googlade och hittade Probihorse Vital och tänkte att jag hade ingenting att förlora och beställde en tvåkilospåse.

Började direkt att strö över kvällsgröten och hästen som är väldigt noga med vad hon äter och inte, bestämde sig efter två kvällar att maten inte var förgiftad   och började äta!! Utan att överdriva förändrades både mitt och hästens liv på 14 dagar.

Helt plötsligt hade jag inte en massa ”blaffor” i boxen och bajs på både väggar och i svansen och efter ytterligare två veckor såg hästens bajshögar ut som vilken hästs som helst!!!


Lyckan var total och jag är helt övertygad om att hästen var lika lycklig som jag!!! Att hennes mage mådde bättre var det ingen tvekan om eftersom hon dessutom slutade att fisa hela tiden vilket hon gjort i tre år!! Ständigt!!

Måste bara tillägga att jag har en god vän som började få kolikkänningar på sin häst ganska ofta och vid ett par tillfällen både hamnade i Helsingborg och hade veterinärbesök hemma. Rekommenderade Probihorse Vital som ju inte är något konstlat utan bara nyttiga tarmbakterier för att se om det kunde hjälpa och ”Peppar, peppar”, hästen har inte haft några bekymmer alls på ca två år nu!!!

Avslutar med ett stort TACK och utnämner er till riktiga ”Lifesavers”!!

Goa fredags hälsningar från Annelie och Idefix Delay B

 


På försommaren 2017 hittar jag min islandshäst blockhalt på sommarbetet och det var tyvärr starten på en väg kantad med operation av kotsenskidan, behandling med bredspektrumantibiotika, smärtstillande medicinering och lång boxvila.

Det var då jag hittade produkterna från Greenfoot/Probihorse, via rekommendation från en vän!
Jag startade med både Vital och Flytande Probihorse som en kombination för att ge min häst de bästa förutsättningarna för att klara av mediciner och den långa konvalescens, som väntade.

Under de tre åren som har gått har jag haft båda produkterna nästan hela året runt, speciellt när det varit tid för foderbyten, ev avmaskning eller ny medicinering.

Är nöjd med resultatet då hårrem, hovar och framförallt magar varit fina på hästarna!

I maj 2019 köpte jag en minishetland, en unghäst som precis fyllt 1 år. Jag märkte ganska snart efter köpet att han hade problem med hålväggar på alla fyra hovarna. Tillsammans med en bra uträknad foderstat, produkterna från Probihorse och hjälp från hovslagare och veterinär på klinik växte hålväggarna ut och hovarna är idag i mycket fin kondition.

Nu står jag för ännu en ny utmaning då min minishettis precis har opererat ut en tand och även han fått bredspektrumantibiotika och smärtlindring! Han skall snart hämtas hem från kliniken och nu väntar en rehab-period där det kommer ta lång tid att återställa en bra mag och tarmflora. Då är både Vital och Flytande Probihorse ett självklart val att fortsätta med!

Nu ska han få alla möjligheter att bli återställd, så med mängder av kärlek och goda bakterier, så hoppas jag att detta ska gå vägen!

/Frida, Hjúpur & Cocktail

Tack så mycket för Frida för att du delar med dig av dina erfarenheter med Probihorse <3 
Här är länk till produkterna som Frida använder:

Vital Probihorse 2 kg

Flytande Probihorse 2 liter

Återkommande hudutslag och lös i magen

2018 pratade jag med min veterinär angående återkommande hudutslag på Rival, de kom ofta under vinterhalvåret men även enstaka gånger under sommaren. Jag hade även stora problem med Taiga, min andra häst, som ofta var väldigt lös i magen. Vi hade tidigare provat olika tillskott utan att få de resultat jag var ute efter.

Jag fick tipset av min veterinär att prova just Probihorse, efter att ha läst på mer om produkten så var jag väldigt spänd på vilka resultat vi skulle få se. Jag har sedan dess dagligen använt mig utav
Vital Probihorse och Kisel Bionit. 

De tillsammans har gjort underverk för både Taiga och Rival. Nu dyker det upp något enstaka utslag per år på Rival, då tar jag lite flytande Probihorse på utslaget och det är borta på några dagar! Rivals hovkvalite har också blivit mycket bättre och han är alltid fin och blank i pälsen!

Och Taiga, så bra i magen som hon är nu har hon aldrig varit. Sedan vi började ge henne Probihorse har även man/svans vuxit "som ogräs" och hon är trots sina 28 år väldigt fin i både hull och päls.

Det känns även tryggt att ha probihorse stöttning när det kommer till foderbyten och när vi åker iväg på tävlingar! För mig finns det nu inte något annat än Probihorse när jag vill stötta upp mina hästar med naturliga produkter och goda mikroorganismer, för det är ju så, att en mage i balans ger friska djur och det syns verkligen när dem mår bra inifrån. Vi är otroligt tacksamma för all hjälp vi får från Probihorse, det finns inget bättre som djurägare än att se sina hästar välmående, från insidan och ut!

Hälsningar från Amanda Wallman, Rival och Taiga.

 

Produkter från Probihorse som Amanda använder:

Vital Probihorse

Kisel Bionit


 


Det här är berättelsen om Glitnir.  Första gången jag såg Glitnir stannade världen upp helt för mig. Han stod längst in i en box och tittade rakt in i själen på mig. Redan där och då kände jag att vi fick kontakt på något vis som inte gick att definiera. 

Ägaren till Glitnir uppmärksammade att han hade fångat min uppmärksamhet och hon berättade med stolthet i rösten att det här var en av de hästar som de skulle satsa på, att de hade höga förväntningar på honom. Jag dröjde mig kvar vid boxkanten och efter en stund senare var det hans tur att tränas och jag fick se honom röra sig under ryttare. 
Man kunde se att det fanns enorm potential men att han inte var en lätt häst att träna och rida, vilket också ägaren berättade när vi senare talades vid. Hans instinkt att fly från allt var tydlig och ägaren berättade att de lagt ner ett helt år på att bara försöka finna hans tillit och få honom att slappna av när de köpte honom från Island.


Så kom den dagen när jag besökte gården igen och fick se Glitnir stå i en av rasthagarna med ett eksemtäcke på sig och jag gick dit för att prata lite med honom och hade ingen förhoppning om att han skulle ta någon som helst notis om mig. Döm om min förvåning när han med raska steg kommer fram till mig och smågnägga. Där och då förlorade jag mitt hjärta för livet till honom.
Jag bad ägaren om lov att få gå in i hagen och klappa honom lite och såklart fick jag det. Så där stod vi och bekantade oss- jag och Glitnir. 
Det var som att vi alltid känt varandra. Jag har aldrig känt det så med någon annan levande varelse och det var en mäktig känsla.
 
Efter några månader var jag där igen och när jag satt ner och talade med ägaren så berättade hon att med stor sorg i rösten att Glitnir hade drabbats av exem mitt i vintern och att de hade testat alla tillskott och salvor som fanns på marknaden, tom ända från Tyskland var det specialsaker beställda, men ingenting fungerade. Han hade kliat upp all hud längs manfästet, hade nästan inget tagel kvar vid svansfästet, virvlarna på sidan var såriga precis som frambenen och mellan frambenen. Skapet var som en söndertuggad skorpa, med ärrbildningar. Han såg väldigt ledsen och vilse ut.
Ägaren hade funderat väldigt länge på om han behövde EN människa i sitt liv som bara höll på med honom, om det var det som gjorde att han skulle må bra. En veterinär var såklart inkopplad på fallet Glitnir och han tyckte inte att han skulle lida mer, då man som sagt hade testat allt.  Mitt hjärta frös till is…


Ägaren ställde försiktigt frågan om jag skulle kunna tänka mig att ge Glitnir en chans att få lugn och ro, i ett litet stall med endast sex ridhästar, om ägaren hjälpte till och coachade oss om det skulle bli så att vi skulle komma till ridning.
Den känslan att få det förtroendet av några som jag vet är extremt noga med sina hästar och har millimeterkoll, den var helt enorm. Jag bad att få fundera, och åkte hem för att rådgöra med familjen. Jag hann tänka många tankar- allt från att jag är galen som tar på mig ett sånt här projekt, till att- han måste vara med mig!
Glitnir var inte en helt riskfri häst då han genom sin avsaknad av tillit kunde bli stundvis farlig för den ryttare som inte är van. 
Men jag valde att tro på oss och en framtid för Glitnir. Och det visade sig vara helt rätt val.

När jag fick hem Glitnir i slutet av augusti 2017 så såg han ut så här:


Han hade kliat av sig det mesta av manen och svansen, och trots att det bara var augusti så hade han början till vinterpäls som var matt och glanslös. 
Jag började omgående med att ge honom Vital Probihorse och Flytande Probihorse då jag har fått lära mig att har man ingen mage i balans har man ingen häst.  Jag visste även att man anser att allergier och allmän ohälsa kan härstamma från att magen är i obalans. Då jag ville att produkterna skulle vara så naturliga som möjligt och fria från kemiska tillsatser så var valet lätt när jag hittade Probihorse produkter. Jag hade testat dessa produkter på vår gamla shettis som led av små fångkänningar varje vår och han hade inga fångkänningar alls när han blev insatt på Vital Probihorse. 


Jag fasade in det försiktigt på Glitnir med tanke på hans allergier. Första veckan hade han lite diarreér som kom med några dagars mellanrum. Det luktade väldigt skarpt om avföringen och jag tänkte att det var en sorts utrensning av systemet. Glitnir var inte påverkad av detta på ett negativt sätt utan blev snarare piggare och mer kontaktsökande. Han visade också tydligt att han tyckte produkten var god och smaklig.

Jag valde att arbeta vidare med den veterinären som hade behandlat honom hela hans tid i Sverige och han kom för att ta blodprover och skicka på analys i Tyskland för att se vad han reagerade mot. Vi slöt även ett avtal att om Glitnir inte började visa tecken på att må bättre inom två månader så fick vi ta det hemska beslutet. 

Glitnir visade snabbt att han trivdes och kom gärna och mötte i hagen och sökte kontakt. Han såg mycket bättre ut  efter bara två veckor och när veterinären kom efter två månader för att göra en check så blev han positivt överraskad, och tyckte att det här spinner vi vidare på. Vi hade under den tiden börjat träna lite grand och det gick över förväntan. Lite och lite vann jag hans tillit och han blev tryggare och tryggare. Vi red så småningom regelbundet för hans förra ägare och i december 2017 åkte vi iväg på en lite inomhustävling för att miljöträna och bara glida runt lite. Det slutade med vinst och lyckotårar. 

Han var så cool och brydde sig inte om någonting på tävlingsplatsen, han hade däremot en väldig koll på mig, och det kändes väldigt bra. 
Alla människor som har sett Glitnir tidigare blir alltid så imponerade av hans förvandling till den hästen han är idag och hans lugn.
Resan har sedan fortsatt och rent fysiskt så han blivit helt fantastisk i kroppen. Allt eksem är borta, han är musklad och fin, och har utvecklats enormt både fysiskt och mentalt.


I våras fasade jag även in Kisel Bionit och han har inte visat något tecken på klåda överhuvudtaget. Han har såklart ett eksemtäcke på dagarna och går in på nätterna, jag vågar inte chansa. Att vinna hans tillit har varit en enormt utvecklande resa både för mig och honom. Det har ibland varit tre steg fram och två steg bak, men det sista året har det varit väldigt få steg tillbaka. Istället börjar pusselbitarna falla på plats och vi börjar bli ett riktigt bra team.

Min uppfattning är att om man är i balans i kroppen så mår man bättre mentalt och på Glitnir har detta varit väldigt tydligt. Han har nerverna utanpå och med en obalans fysiskt kan det bli en mycket dålig kombination. Min veterinär rekommenderar andra kunder med eksemhästar att ta kontakt med mig och få tips om era produkter. Han visar gärna sina elever Glitnir och berättar om resan han gjort.

Så här ser han ut idag:


Glitnir är idag en helt annan häst än den jag hämtade hem för snart två år sedan och Probihorse produkter anser jag ha hjälpt honom att må så bra fysiskt så att han även kan må bra mentalt. Vi är även igång på tävlingsbanorna och det börjar verkligen kännas som att vi är på rätt väg med det mesta. 
 


Med tålamod och naturliga bra produkter som är lätt för kroppen att ta till sig så kan man lyckas med det omöjliga.
Probihorse produkter har i princip räddat Glitnirs liv och vi är så tacksamma för att dom finns. Vi rekommenderar verkligen hela utbudet. Ett måste att ha i sitt stall.

Mvh Catharina Jernse och Glitnir fra Ingolfshvoli

 

Vital Probihorse i kombo med Kiselbionit - Så tacksam

Jag har använt Probihorse produkter sedan 2013.
Det som alltid finns hemma är Flytande Probihorse och Vital Probihorse, men även Kiselbionit som jag har hittat flera olika användningsområden till.

Nyligen uppstod ett lite akut läge,  vid flytt av sto och 5 månaders fölis. Nytt kraftigare bete gav dem lösa magar.  Fölet fick ordentligt med diarré som gjorde honom slö och det blev början till uttorkning hos honom.
Naturligtvis togs de bort från fri tillgång i hagen direkt, utfodrades istället med torrt hö och Vital Probihorse plus Kiselbionit.

Från att hela rumpan / bakben o svans var dyngsur av diarré , skedde en snabb förbättring efter insättning av Probihorse produkter!
Redan dagen efter var svansen torr.
Både matte o fölis var glada. Sedan fortsatte vi dagligen med invänjningsperiod av nya gräset i kombination med Vital .., och magen fungerar igen.
Så tacksam över att naturliga produkter till bra priser fungerar snabbt och bra, det är en trygghet för mig.
Vital Probihorse är oxå super vid pälsfällning / sättning.

Mitt föl Trollet 

 

Hon fick ju pälsätare av sin mamma som liten , kanske 3-4 mån...
Helt skinnflådd mellan öronen var hon!
Då tog jag en svamp o duttade Kiselbionit på både henne o mamman , det tog en vecka så var huden täckt av nya fjun o hon slutade klia sig.

Och ungästvårtor försvann med hjälp av Flytande Probihorse tillsammans med biolight. Hon hade äckliga klasar! Typ 15-20 små på hela mulen. Lockie var ca 6-7 mån. Jag visste inte alls vad jag skulle göra så jag tog på Flytande Probihorse outspädd o körde med biolight, på fyra behandlingar var de borta o jag kunde pussa henne första gången <3. 


Rekommenderar samtliga av Probihorse produkter, våga välja det bästa för din häst!
Carola & PelleP

Probihorse: Carola har använt Probihorse i många år nu till sina fina Irish Cob, som hon föder upp. Hon hör av sig med jämna mellanrum och berättar om olika användningsområden för Probihorse i samband med de olika situationer som kan uppstå i livet med häst. Vi är så tacksamma för att du tar dig tid att berätta för oss och delar med dig! 

Här är produkterna som Carola nämner i inlägget:

Flytande Probihorse:

Jessica Jacobsson och hennes nordsvensk Nitro har rönt mycket uppmärksamhet senaste åren. De har varit på Falsterbo Horse Show, i Göteborg och SIHS och där visat både trickträning samt dressyruppvisning. Jessica har under en tid gett Probihorse till sina hästar för att hålla magen i bra balans genom alla resor och miljöombyten som de gör. 

För ett tag sedan fick hennes häst Humle mugg. Här är Jessicas egen text och bilder från Insta:


Dagens tips!

Tidigt i våras, när det var som blötast ute i hagarna upptäckte jag att Humle hade början till mugg på båda bak. 
Jag började spraya med Flytande Probihorse på muggen varje dag och tillsatt även det i hans mat. Varför i maten? Jo, för Flytande Probihorse innehåller ett brett spektrum av levande mikroorganismer och en frisk tarm kan ge ett bättre allmäntillstånd och minskad sjukdomsproblematik, så jag tyckte självklart att det var värt att prova. När man sedan sprayar Flytande Probihorse på muggen lägger sig de "goda" bakterierna som en skyddande hinna och konkurrerar ut de bakterier som skapar infektion och irritation, och efter bara några dagar märkte jag att det blev bättre. 

Efter en vecka var nästan all mugg som bortblåst och efter två veckor kunde jag inte varken känna eller se spår av muggen någonstans. 

Jag har haft hästar tidigare som har haft problem med mugg, men aldrig någonsin fått bukt med det så snabbt som med Probihorse!


 

För er som vill följa Jessica och Nitro, finns de på Facebook: Nordsvenska Oden, samt på Insta: @nordsvenskaoden

Tack så mycket Jessica för att ni delar med er av era erfarenheter!

Länkar till produkterna:

Flytande Probihorse 2 liter
Vakuumsprayflaska, påfyllningsbar
Vital Probihorse 2 kg


Vi är mycket stolta och glada att presentera Srnordica - Therese Lindqvist och hennes två vackra hingstar Puntiagudo och Odin som vår nya Teamryttare. Här nedan berättar hon om Odins resa mot tillfrisknande och hur Probihorse har varit till hjälp:

It is one thing to be an influencer rider for tack but when it comes to supplements and different types of feed I have said "no" to plenty of inquiries, mostly because I never want to recommend something I can't stand behind or I have tried myself. I see it like this; If I am a paying costumer myself, it is something I can recommend.
For me it's never about making money or getting stuff "for free". I see this as a platform to inspire and to help. And if I stay to true to myself, the products I present must apply to that as well! So with this I am very happy to announce that I am now the new sponsor rider for Greenfoot Probihorse!

So why Probihorse?

I began using their products Vital Probihorse in both solid and liquid form around 8 months ago. First on Odin but now I use it to Puntiagudo as well and I never wanna be without them!

When Odin came here he had so many issues with his skin I didn't even know where to begin. He was full of wounds, swollen skin with liquid in it, hair loss, lymphangitis and I don't even wanna talk about the itching. He even had his blanket indoors because if he didn't he would be covered in new wounds the next day. We even had him on pain release medicine when he was at his worst just so he could get some relief.

So as you can imagine I searched far and wide and talked to many different experts and veterinarians but nothing seemed to help.
But then I got recommended Vital Probihorse from my friend Emma with Icelandic horses with sweet itch problems. I did not think this was a sweet itch problem, but it is a supplement to help the horses intestines and heal it from the inside and out.
So it was not a quick fix but still a recommended one!

So I put my hope to it with skepticism and began feeding him with it and week by week I noticed changes! The wounds began to heal. The hair on his hairless parts began to grow back and even if it took the longest to get rid of off completely (mostly since it had become a behavior) the itching settle down.

And now, his mane and tail has grown back (with an insane speed) and now when he has shedded his winter coat his brown body has beautiful dapples in it! I have no doubt in my mind that Probihorse is the reason why his coat now shines and his skin doesn't hurt anymore!

So that is why I decided to contact them to be a part of their team! They helped me and has helped a lot of horses with for example cushing, sweet itch and stomach problems! Like I said it's not a quick fix but with time I think many horses could be helped with these products!

So thank you Probihorse! I look forward to be a part of your team!
www.greenfoot.se

Här är bilder på Odin hur han såg ut i somras.

Här nedan - manutväxten på 8 månader. 

Tips - missa inte @srnordica på Insta och så finns vi också där @probihorse

Varmt välkomna!


 

Fölet led av kraftig strålröta på en hov. Han fick snabbt hjälp av Probihorse: Här delar Åsa och Dan med sig av hur det gick för fölet:

Hej Ingegerd!
Vi vill gärna dela med oss av vår erfarenhet när vårt hingstföl drabbades av strålröta, av hans sjukdomstid, vårt arbete med att han skulle bli frisk i sin hov och hur vi kom i kontakt med Greenfoot och Probihorse!

I senare halvan av september konstaterade vår hovslagare att han hade drabbats av strålröta. Tre veckor tidigare hade hon varit hos oss och verkat båda fölen och då var allt bra. Någon sa ”tänk att ni drabbats av detta, som är så noggranna med era hästar.” Men tydligen kan det bli så, när det varit en torr sommar och sedan blir en blöt höst, kan det bli så här.

Vi rengjorde och penslade med hovtjära varje dag som man berättat att vi skulle, i början såg det bra ut och det blev bättre. Så vände det och hoven blev sämre.
Hovslagaren kom till oss i början av oktober och sedan i slutet. Vid det senare tillfället konstaterade hon att det inte alls såg bra ut och att om vi inte fick bukt med det skulle vi tvingas till behandling på klinik.

Vi bokade in ett nytt besök med hovslagaren några dagar senare och började fundera över om det fanns något alternativ till hovtjära. Det var då vi hittade Probihorse och era produkter! Vi gjorde en beställning och insåg då att firman bara ligger en halv mil från där vi bor. Nästa morgon innan hovslagaren skulle komma hämtade vi vår beställning; Hovboost, Flytande Probihorse och Vital Probihorse på lagret i St Olof. Vi fick då ytterligare hjälp och det förklarades för oss hur vi bäst skulle gå till väga för att behandla.


Så när hovslagaren kom denna eftermiddag och hade verkat hingstens hov penslade vi på pastan av Hovboost och Flytande Probihorse för första gången.
Två dygn senare kom hovslagaren igen. När hon kratsat hans hov tystnade hon och sa ”det har ju redan lossnat …,” undrande över hur det kunde vara en så stor förbättring så snabbt.


De följande två veckorna fortsatte vi med behandlingen. Vi kratsade, tvättade med varmt vatten och en diskborste, sprayade flytande Probihorse som vi blandat med vatten 1 till 10 och penslade med en pasta av Hovboost och Flytande Probihorse. Dessutom fick fölet Vital och Flytande Probihorse i sin kvällsmat. I början en liten dos som vi har ökat efterhand. Idag får han en halv deciliter av varje.

Döm av vår förvåning, efter fjorton dagar var strålrötan läkt! Sedan dess har vi fortsatt att behandla med spray och ”pasta” en gång per vecka. Nu använder vi enbart spray i samband med att vi kratsar hans hovar ….. och hovslagaren har kanske funderat både en och två gånger …. Och hon är mycket nöjd.

Varma hälsningar
Åsa och Dan

P.S. Hoven på bilden är inte fölets utan från en annan häst. Så här gör vi när vi penslar på Hovboost. Det torkar snabbt och effekten blir mer långvarig än om man använder enbart Flytande Probhorse 

Tack så mycket Åsa och Dan för att ni delar med er av era erfarenheter!

Här är produkterna som de använde:

HOVBOOST Probihorse, 250 g

Pris:
295 kr
Inkl. 25% Moms
Antal:

FLYTANDE PROBIHORSE 2 LITER

Pris:
279 kr
Inkl. 25% Moms
Antal:

VITAL Probihorse

Pris:
229 kr
Inkl. 25% Moms
Antal:

Hej igen Ingegerd.

Har en inackordering som när den kom till mig i vintras hade en platt ink på sidan av kinden. Den var stor som en dryg femkrona (den gamla sorten). Majken som hästen heter hade haft inken i minst ett år. När ägaren köpte hästen anmärkte veterinären på inken vid besiktningen. Hon väntade på nån dyr kräm från säljaren under våren, som aldrig kom.

I våras blev inken irriterad av ett träns och började bli lite sårig. Jag frågade ägaren om jag fick behandla med Flytande Probihorse ett tag för att se om såret kunde läka. Döm om vår förvåning när hela inken började försvinna efter nån vecka. Idag finns inte ett spår och pälsen har växt ut igen. KAN det ha varit Probihorse som gjorde det? Idag finns inte ett spår av inken!

Sedan har jag en häst med mycket hovskägg som har haft mugg i en karled och vägrat låta mig titta och pilla så jag har bara blandat Hovboost jag fick med Flytande Probihorse och sprutat med pipett på måfå in i karleden på en högst motarbetande häst. Nu har det läkt!

Hälsningar
Linda Haglund

Tack så mycket Linda för att du hör av dig och berättar om era erfarenheter!

Här är länk till produkterna som Linda använt:

Flytande Proihorse 2 liter
Hovboost 250 g
Vital Probihorse 2 kg

Efter många år med kämpande för att få min ponihästs mage i bra form så hittade jag äntligen Probihorse ❤ 

Jag köpte min Odin som vanvårdad häst för 8 år sen när han va 4år. Redan då hade han en otroligt känslig mage. Gjorde allt som veterinären sa och köpte dyra magprodukter. Försökte i över 5 år utan något långvarigt resultat och tom plånbok.

Jag började bli desperat och började leta efter alternativ och hittade Probihorse flytande och kli. Vilken skillnad efter bara 1 vecka! Från kobajs och blöta fisar så blev avföringen fastare och mindre blöta fisar. Nu efter 3 år så får han enbart kliet dagligen och Flytande Probihorse vid foderbyte. 

Nu ger jag även kisel bionit för hovar och päls. Kanske lite väl bra resultat då han ser ut som en hårig björn och hovar så hårda att det är jobbigt att verka  

Kan verkligen varmt rekommendera Probihorse produkter ❤ Dom gjorde min häst mer välmående och en mage av stål ❤


Hälsningar 
Maria Misan Knippare

Tack så mycket Maria för att du delar med dig av era erfarenheter!
Här är produkterna som de använt:
Vital Probihorse
Flytande Probihorse

Nu har vi glädjen att få dela med oss av en resa som vi är så förundrade av. Från att vara en bortglömd, vanskött häst till framgångsrik galoppör - allt under 2018! Star hade turen att hittas av kunniga Rikke som med god omvårdnad, kärlek och driv har åstadkommit otroliga resultat. Vi på Probihorse har fått dela resan med Rikke under året och fått ta del av framstegen steg för steg. Här är mailet vi fick från Rikke:

Ponnyn, som heter She's a Super Star, hämtades in från en hage på Irland i början/mitten på mars. Hon hade gått där sedan förre sommaren, troligen utan att någon hade kollat den. Hon var då mager, hade mugg, löss, rasp, eksem, etc etc - typ allt de kan få.

Före - så när såg Star ut hon hämtades in från hagen i början av 2018


Hon behandlades omgående av veterinär på Irland, och hon sattes också i träning som galoppör. De öste rätt så mycket mat i henne. Ingen veterinär hade vid den tiden tänkt att hon skulle kunna klara att resa till Sverige förrän efter minst 2 månader. Vi besökte henne i slutet på mars. Då hade hon ökat i vikt, och vi såg fighterviljan i hennes ögon.
 

Här ovan är från i slutet på mars när vi såg henna för första gången på Irland. Hon hade då tappat det mesta av pälsen, hade börjat få muskler, men särskild hennes baklår var extremt outvecklade.


Hon hade också tappat all päls i huvudet och på ryggen. Mot all förväntan gav veterinären grönt ljus för hennes resa i mitten av april, och hon anlände i vårt stall 18 april. En foderstat hade gjorts åt henne av veterinären från Irland, som vi följde den första tiden. Hon fick då, precis som på Irland, enorma mängder kraftfoder (för galoppörer) per dag för att ha en chans att komma upp i vikt och sätta muskler. Det påverkade hennes mage och hennes avföring var väldig lös och luktade kraftigt och surt.

Efter ett tag fick vi tipset att prova Vital. Vi började med 1-2 matskedar per dag, och ökade under 2-3 veckor till 2 dl per dag (1 dl morgon och 1 dl kväll). Du tipsade i juni/juli om att också ge kisel bionit, och det ger vi 25 ml av per dag. Hennes avföring är nu normal, och det syns på hennes hovar båda där hon började fodras, men vi ser också att det kommer ned en ny ljusare och friskare färg på hoven som stämmer med när vi började ge Vital. Det ska bli spännande att se hur det påverkar hovkvalitén när det växer ned.

Hon drabbades tyvärr av sårskador på ena bakbenet i början på sommaren, som stagnerade hennes träning. Men hon vann silver vid SM för kategori D i juni (mellan de två sårskador), och har nu efter sommaren vunnit 3 lopp. Nästa lopp blir den 14 oktober på Jägersro. Jag har även testat Sårsprayen från Probihorse på hennes olika typer av sår (hon är bra på att skada sig), och det desinficerar bra och håller flugorna borta.

Vi är jätte nöjda med produkterna - och ger även Vital (1 dl/dag) till de två andra galopp ponnys som under sommaren har kommit till oss från Irland, så deras magar kan få hjälp att vänja sig vid svensk gräs/hö och de kan återhämta sig efter den långa resa, men också klara de långa resor det blir till galoppbanorna i Stockholm, Oslo och Göteborg.

Jag upplever att deras avföring ändrades från vid ankomsten att ha sur lukt till att bli mer normal lukt och vanliga bollar. Jag har ytterligare startat ett experiment med mitt fd tävlingssto (14 år), som fick föl 7 maj. Hon har alltid varit svår att hålla i hull, haft sura hovar och hade mycket mugg förre vintern. Hon får 2+1 dl Vital per dag nu. Ska bli spännande att se hur hon kommer att påverkas ... 

Mvh Rikke Schmidt Christiansen

Här vann Star sitt första lopp i augusti  

För att komma till Probihorse-produkterna som Rikke använt till Star och sina andra galoppörer, klicka här. 

Vi tackar Rikke för att hon delar med sig av en fantastiskt fin utveckling. She's a Super Star är verkligen en stjärna <3

IMG_3219 IMG_3219

Åsa har använt Probihorse i många år till sina häst Goldie, och hör med jämna mellanrum av sig till oss för att berätta om hur det går och vad de får för resultat. I förra veckan fick vi det här meddelandet: 

Hej Ingegerd!

Goldie har haft par omgångar med lös mage denna torra sommar, men det löste vi galant genom att hon fick 2 dl Vital Probihorse en vecka istället för normalt 1 dl. Hon får Vital året om och nu har jag även börjat ge Primero Total och trots dåligt näringsvärde är hon nu tillfreds, fin i hullet och diger sig inte längre fast i buskar och gräs :). 
Jag tvättar hennes ögon med Flytande Probihorse, och det i kombination med flugfrans har klarat ögonen bra mot fluginfektioner i år. Vet att syrran gör likadant med sina hästar. 

Tyvärr skadade Goldie sig förra tisdagen, vi har en äcklig murken järnvägsövergång mellan beteshagen och stallet och medryttaren var på väg tillbaka till hagen när hästen gled ner och fastnade med ena bakgoven mellan brädorna och rälsen. Hon lyckades rycka sig fri och i första läget hade hon några ytliga fläksår över ballarna. 

Jag har gjort rent med vatten och Flytande Probihorse och hållit såren omplåstrade sedan dess. De ytliga såren läker kanonfort med Flytande Probihorse, men i lördags upptäckte vi att hon dessutom har fått en djup spricka från nederkanten av ytterballen som går snett neråt inåt mot hoven den ställer till det. Hon är inte halt och efter rådgivning med veterinär ska vi hålla koll så hon inte blir halt, inte svullar och inte får feber. 
Vi fortsätter att spruta med Flytande Probihorse ner i sprickan och hålla henne omplåstrad. Bra timing att få hem nytt!

 


Bilderna ovan är tagna förra onsdagen, dagen efter skadans uppkomst, torsdag, fredag, lördag och måndag... DÄR har du läkekraften i Flytande Probihorse <3!
 


Nu finns sprickorna kvar men är utläkta som sår så sårfickornas "lock" är renklippta för att öppna upp och hon rids igen! Vi fortsätter att spola rent med Flytande Probhorse dagligen. Vi följer även upp med en duktig massör för musklernas skull.
 

Tack så mycket Åsa för att du hörde av dig och berättade!

Här är länk till Flytande Probihorse

Allt gott!

Ingegerd 


I det här inlägget tar vi en närmare titt på orsakerna till hudproblem hos hästen och ger tips och förslag om hur Probihorse kan vara till hjälp som en del i att rätta till orsakerna. 

Glänsande päls och frisk hud på hästen beror på många interna och externa faktorer. Tyvärr anses hudproblem ofta som isolerade faktorer. Försök att förbättra hudens hälsa begränsas då till externa åtgärder. Orsakerna bakom klåda, en försvagad hudstruktur och matt och spröd päls blir för många en plågsam vardag. När det väl gått så långt att det blivit synligt har man en lång väg tillbaka. Då krävs tålamod och långsiktigt uppbyggande. Det tar ofta lika lång tid att komma tillrätta med problemen som de har pågått. De insatser man gör under höst/vinter/vår ser man nästa sommarsäsong.

Orsaker till hudproblem hos hästen

Vår erfarenhet är att förekomsten av kliande hudproblem i de flesta fall är till följd av en störning av den mikrobiella balansen på hudytan. Störningen av balansen kan orsakas av både interna och externa faktorer.

Interna orsaker inkluderar ökad avgiftning via huden. Huden är till ytan det största reningsorganet. En frisk hud i balans håller oönskade bakterier borta av sig själv. När kroppen bär på för många toxiner och slaggprodukter och vill bli av med dem, leder det till en förändring i mikroorganismernas sammansättning på huden.
Det faktum att kroppen avgiftar många av dessa oönskade ämnen genom huden är ett tecken på att lever och njurar redan är upptagna. Den ökade avgiftningen genom huden kan till exempel vara en följd av:

 

 • en felaktig sammansättning av foder (många foderblandningar innehåller syntetiska vitaminer och spårämnen, smaker, konserveringsmedel vilket leder till undernäring när det gäller behovet av mineraler, spårämnen, vitaminer) Vi vill verkligen understryka hur viktigt det är att välja mineraltillskott av hög kvalitet. Organiskt bundna mineraler innebär att hästen kan ta upp dem och tillgodogöra sig dem samt att de inte får i sig restprodukter som kan göra stor skada. Det är enormt stor skillnad även inom de olika grupperna av mineraler (oxid, proteinat, citrat osv) och det är inte alldeles enkelt att hitta rätt i djungeln. Jämför olika märken och se vad de faktiskt innehåller, mot vad hästens behov är. 
 
 • Fel balans mellan makro- och mikromineraler. Många hästar i Sverige har underskott på viktiga spårmineraler som tex zink och koppar. Misstänker man det, behövs en ordentlig genomgång av foderstaten i förhållande till kvoterna i hö/bete. 
 
 • Rester av läkemedel och/eller avmaskning, eftersom deras nedbrytningsprodukter måste avgiftas. Självklart är vi hästägare tacksamma för att dessa finns till hjälp när veterinärvård behövs eller när hästen fått maskangrepp. Det behövs dock en kunskap om att tarmfloran påverkas av dem och att hästen kan behöva hjälp med att rensa ur dem ur systemet. 
 • Besprutat/konstgödslat hö och marker med rester av bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel tar effektivt bort den mikrobiella balansen som naturen är så bra på att skapa själv. 

Stress, miljöombyten, mykotoxiner i hö mm kan ha förändrat tarmfloran hos hästen. Eftersom bakterierna i mage/tarm har en viktig uppgift att rensa ut slaggprodukter leder en förlust eller obalans hos dem till att det blir svårare för kroppen att göra sig av med det som inte ska vara där. Ansamlingar av slagg/toxiner påverkar i sin tur lever/njurar. 

En blandad form av inre och yttre påverkan för kliande hudproblem kallas ofta för sommareksem. Hästarna är allergiska (inre inflytande) mot knottens saliv (yttre påverkan). Allergirelaterad klåda utvecklas vid kontaktpunkterna. Om huden skadas av insekters bett och stark sol, bildas i sin tur sekundära inträdesportaler för oönskade bakterier och den onda cirkeln är igång.

Det finns även rent externa faktorerna för hudproblem som till exempel kan vara en konstant belastning av höga ammoniaknivåer i stalluften, användning av schampon med tveksamma ingredienser eller syntetiska pälsvårdsprodukter som stör hudmiljön på känsliga hästar.


Vad händer när hudmiljön förändras?

Om sammansättningen av mikroorganismerna på huden förändras är pH ofta orsaken. Mikroorganismer är mycket känsliga för sina levnadsförhållanden. Även vid små förändringar har andra mikroorganismer plötsligt en multiplikationsfördel. Då sprider sig icke önskvärda bakterier, svampar och parasiter på hudytan vilket får stora följder. Ett exempel som varje hästägare som haft flera individer har märkt, är att en del hästar får mer angrepp av parasiter, insekter, löss mm. Hudens mikrobiella hälsa kan vara avgörande för hur individen drabbas.

Staphylococcus aureus är en sådan bakterie som faktiskt är bland de ofarliga hudbakterierna, så länge hudmiljön är intakt och har rätt ph-värde så att rätt grupp av mikroorganismer trivs. Om det finns optimala levnadsförhållanden för rätt sorts bakterier stör den inte balansen. Finns det däremot sprickor, öppningar, fel ph-värde kan det leda till inflammatoriska förändringar i huden och orsaka allvarlig klåda.


Hur skapar man lägre känslighet för hudproblem hos hästen?

Varje hästägare har olika möjligheter att skapa förutsättningar för en bra hudhälsa. Även om man inte kan göra allt på samma gång kan enskilda åtgärder och förbättringar påverka hudens utseende. Här är en ”önskelista” från oss:
 

 • en optimal tillförsel av naturliga näringsämnen, aktiva ingredienser och energi anpassad till rasen, prestanda och ålder
 • en hälsosam tarm som bidrar till ett kraftfullt immunsystem som motverkar allergiska reaktioner och till och med utvecklingen av allergier
 • En frisk hästhållning med tillräcklig utevistelse, bra marker och möjligheter till samvaro med andra hästar, ett hälsosamt stallklimat om behovet finns, en stressfri miljö för hästen
 • en intakt skyddad hud med rätt ph-värde
Som en del av ett helhetsperspektiv på hästens hälsa stöttar vi upp med Probihorse för att tarmfloran ska vara i balans. Vi ger Probihorse dagligen till våra hästar, speciellt de som är känsliga gör vi inte uppehåll med. Vi ger halva dosen var av Vital och Flytande. När man gett en längre tid kan man minska dosen så att det är en underhållsdos. Tex stor häs (ca 500-600 kg): 1,5 dl Vital Probihorse och 30-40 ml Flytande Probihorse under första 3-6 månaderna. Sedan gå ner till 1 dl Vital och 15-20 ml Flytande som underhållsdos, speciellt under lugna perioder. 1-2 gånger om året ger vi även Kisel Bionit i 2-3 månader, samt Örtferment som kur, en gång på hösten och en gång på våren. Här kan du läsa mer om de olika produkterna. 


Foder för minskade hudproblem

Hästen bör få naturligt, obearbetat foder så långt det är möjligt . Behovet av mineraler, vitaminer och spårämnen kan exempelvis vara täckt av högkvalitativa växtbaserade blandningar av högsta kvalitet, med bra hö/bete som viktigaste grunden.
Probihorse-serien kan komplettera om man misstänker att tarmfloran blivit störd eller påverkad negativt. Man kan ge som kur i tre månader, eller mer permanent för känsliga hästar eller om man vet med sig att det finns andra faktorer som stör hästens tarmflora. Vital Probihorse är 100% naturligt och bidrar till att naturliga vitaminer, spårämnen, mineraler, enzymer, aminosyror och antioxidanter kan verka i hästens system. Det är bakterierna i magen som sköter om foderomvandlingen och bidrar till en metabolisk hälsa.

Om hästen anses behöva kommersiella spannmål eller pellets, speciella mineral eller vitamintillskott - håll ögonen öppna för syntetiska eller gentekniska tillskott! Ofta tillverkas komponenterna i vitamin-mineraltillskott i komplexa tillverkningsprocesser med höga temperaturer och innehållet blir förstört. Tillsatser som aromämnen, konserveringsmedel etc skadar mer än vad fodret gör nytta.
Problemet är att syntetiska ämnen ofta inte anses vara skadliga i tarmarna och absorberas i organismen. När cellerna sedan ska identifiera dem som byggnadsmaterial kan de inte identifiera särdragen. Cellerna känner helt enkelt inte igen dem och kan inte ta upp dem. I slutändan blir de en onödig belastning på ämnesomsättningen och måste avgiftas genom lever/njurar eller genom huden.Maghälsan avgör många hudproblem

Tarmarna har en viktig filtreringsfunktion i kroppen. Det är i mage/tarm som det avgörs vilka ämnen som kommer in i kroppen och som utsöndras. Flera oberoende undersökningar har kommit fram till att ungefär 80% av kroppens immunförsvar är lokaliserad här.  
I en tarm finns många miljarder mikroorganismer som är ansvariga för att avgöra vad som är spill/slaggprodukter, vad som är reparationsbeståndsdelar och vad som är byggstenar för cellerna. 

Denna process kan lätt störas, exempelvis genom: Obalanserad utfodring, förstörda eller giftiga ämnen, brist på motion och mental eller fysisk stress. Vi måste alltid utgå från hästens elementära behov både fysiskt och mentalt för att kunna avgöra hur vi ska kunna hjälpa dem. 


Förbättra villkoren med Probihorse

Hästar som lever i mänsklig vård utsätts alltid för högt tryck av patogena bakterier, eftersom
 

 • de ständigt kommer i kontakt med sin egen avföring och
 • Hästens utrymme är relativt litet.

När det gäller hudhälsa handlar det framför allt om den första punkten, mindre om strukturella förändringar för bättre hudhälsa. Även om strukturella förändringar (mer utrymme, så att hästen till exempel utvecklar fasta platser för spillning) såklart medför lättnad då hästen har större valmöjligheter. Det är inte naturligt för hästen att äta mat nära sin avföring. 

Att spraya med Natur Probihorse regelbundet i stallet/lösdriften minskar antalet nedbrytande, sönderfallande och patogena bakterier runt hästen. Eftersom förruttnelse förhindras, produceras ammoniak knappt och parasittrycket kan också minskas. Flugor och andra parasiter som lägger sina ägg i spillningen och samtidigt kalasar på hud som är irriterad/öppen orsakar infektioner. Genom att spraya med Natur Probihorse bryter man den onda cirkeln mellan parasiterna och värddjuret. Skydda eller skada mikroorganismer på huden

Huden tjänar som ett skyddande, sensoriskt och reglerande organ. Den utför viktiga funktioner i regleringen av kroppstemperaturen, vatten- och elektrolytbalans, relation mellan protein, fett och kolhydrater, absorptionen av syre, utsöndrande av koldioxid och hjälper levern och njurarna i utsöndringen av nedbrytningsprodukter från kroppen.

Huden består av flera lager. Det yttre hudskiktet är det vi kan se och det som utsätts för direkt miljöpåverkan - epidermis.
I och mellan hudlagren lever en mängd fördelaktiga mikroorganismer tillsammans med en fin skyddande film som bildas av talgkörtlarna och hudceller. De består bland annat av fettsyror, oorganiska salter, proteiner och immunglobuliner. Mikroorganismerna är den naturliga syramanteln hos huden. 

I människans vård påverkas hästens hudlager av olika faktorer, som möjliggör ett flertal negativa mikroorganismer som stör huden miljön och kan skada huden.

De mikroorganismer som Flytande Probihorse och även Balans Tulsi innehåller finns även överallt i naturen. Det är mikroorganismer som naturligt stödjer bevarandet och återuppbyggnad av syramanteln hos huden. Genom regelbunden användning kan de tränga undan negativa organismer så att huden återfår balansen som de optimala naturliga förhållanden erbjudit. 
Vi tvättar av våra hästar regelbundet vatten som vi blandat med Balans Tulsi eller Flytande Probihorse. Schampo och andra medel undviker vi så långt det går för att inte störa hästhudens mikrobiella flora. 

För envisa problem med huden, brukar vi blanda den här krämen: 

2 msk Hovboost
20 ml Flytande Probihorse
1 msk kokosolja
2-3 ml Ringblomsextrakt (kan uteslutas men är väldigt bra tycker vi)
Vatten att blanda till önskad konsistensSlutsats

Probihorse kan användas som en del av ett helhetsperspektiv för att ta itu med orsakerna till hudproblem. Vi anser att problemen främst beror på inre orsaker men som även samspelar med yttre faktorer. Viss forskning finns men mycket är än så länge oklart varför vissa individer drabbas mer än andra. Vår erfarenhet visar att det är viktigt att ta hand om hästens tarmhälsa genom en rad åtgärder. Ju längre hästen haft synliga problem, ju längre tid kan det ta att komma tillrätta med dem, men självklart ser man steg på vägen till förbättring. Börja nu i höst med att bygga upp inför nästa säsong genom att se över alla delar i hästhanteringen. 

Vi vill också understryka att ingen av våra produkter eller råd är menade att ersätta veterinärvård. 

Ta hand om varandra

Hälsningar 
Ingegerd
Probihorse


Länkar till produkter som nämndes i inlägget:

Vital Probihorse
Flytande Probihorse
Balans Tulsi
Hovboost
Natur Probihorse

Vi har fått så fin respons från de som gett av Probihorseserien ett tag till sina eksemhästar. Problem med eksem tar tid att komma tillrätta med och man behöver ofta arbeta både långsiktigt invärtes under vinterhalvåret och även utvärtes under säsongen. Här har vi samlat tre berättelser om eksemhästar och hur deras ägare har gjort. Berättelserna är oredigerade och personliga, vi hoppas att de kan vara till stöd och hjälp för andra som tampas med samma problem. 

 

Zeus 15 år

När jag köpte Zeus 2015 så hade han diverse åkommor. Vissa var redan under behandling hos tidigare ägare och vissa krävde mer utredning. Han var extremt hudkänslig. Han fick lätt skav av täcke och det ledde till ödem över bogpartiet. Utan täcke fick han dock regnskållor. Det blev ett dilemma men han visade tydligt att han inte ville ha täcke genom att helt sonika klä av sig själv.

Några månader senare kom knotten i samband med en fuktig sommar. Flug/exemtäcke var tyvärr inte att tänka på. Zeus visade även nu hur fruktansvärt obehagligt det var att ha täcke. Han var så utsatt av knotten! Jag provade alla möjliga köpta och hemkokta preparat utvärtes. Jag köpte även olika tillskott att ge invärtes. Inget hjälpte mer än möjligtvis för stunden.

Under nästföljande år fortsatte vi stärka honom invärtes med olika kurer. När sommaren kom reagerade han likadant på knotten. Men kanske var det lite bättre? Under vintern läste jag på mer om Vital Probihorse och bestämde mig för att testa framöver. Jag var så besviken på allt i vi tidigare testat att det kändes näst intill hopplöst. Först fram på vårkanten fick jag tummen ur att beställa hem. Jag beslutade att ge detta över sommar-vinter-sommar för att kunna utvärdera ordentligt.

Egentligen hade jag inget hopp om att det skulle hjälpa honom redan första året då jag tänkte att han säkert behövde stärka mag- och tarmsystemet ett tag först. Döm av min förvåning så hjälpte det!! Han reagerade inte nämnvärt på knotten. Från att ha fått variga bölder som han kliade sönder till köttsår så behövde jag inte ens spreja honom med flugmedel. Han var inte utsatt alls. Nu i vinter har han kunnat ha täcke utan att tycka att det har varit obehagligt. Inte för att han har behövt täcke, han har ju inte fått regnskållor! Det ska bli väldigt spännande att se hur han klarar knotten nu i sommar!

Hälsningar Karin O'Dwyer och Zeus


 

loading...

Azola 16 år

Azola , min shetlandsponny på 16 år har sen jag köpte henne för 11 år sen alltid varit besvärad av svår klåda i man o svans. Kliade sönder sig totalt.

Jag täckade,smorde,badade och provade alla möjliga salvor o smörjor. Inget hjälpte. Till slut kunde jag inte ens ta in henne i boxen för då satt hon på väggen och rev sönder sig. Ett tag tänkte jag nästan ge upp.Sen av någon anledning kom jag att läsa om Probihorse och tänkte att jag skulle göra ett försök. I samma veva flyttade vi till ett nytt stall med skogshage. (Hon har aldrig kunnat gå bland träd för då har hon kliat sönder sig totalt )

Började både med Vital och Flytande Probihorse när vi flyttade dit på våren för 2 år sen. Första sommaren gick det skapligt och behövde inte använda täcke så ofta. Förra sommaren använde hon inget täcke alls och är hur fin som helst och hon har aldrig fällt vinterpäls en så bra som i år. Hennes mage fungerar prima och hon är aldrig lös i magen!

Hälsningar Carina Wikström och Azola

Loca 8 år

I juli 2017 köpte min moster denna ponny, Loca till min kusin Emmie.
När vi hämtade hem Loca hade hon bara några strån till pannlugg, svansroten var avkliad och manen var i princip obefintlig.
Vi testade olika produkter utvärtes och några huskurer utan resultat.

I slutet på september blev vi rekommenderade av en vän att testa Vital Probihorse från Greenfoot, och jag tänkte att vi har ingenting att förlora.

Efter att vi började med Vitalen har Loca läkt inifrån.
Idag, cirka ett halvår efter att vi började ge henne Vital dagligen, har hon numera ordentlig man, pannluggen är snart helt ute och hennes svans är tjock och fin.
Hon har dessutom jättefin glans på både päls och tagel, hon har en piggare uppsyn och hennes mage är i balans.


Vi behöver inte oroa oss för kolik eller andra problem med att åka iväg på helgkurser och meetings, för vi vet att hennes mage och tarmflora är i utmärkt skick tack vare vitalen.
Hennes avföring är fast och fin, och vi har numera en glad och välmående ponny!

Vi hoppas nu att med hjälp av vitalen och andra produkter från Probihorse kunna hålla Locas eksem i schack under sommaren eftersom hon fått chansen att läka inifrån.

Vi rekommenderar Vital och Probihorse till alla vi diskuterar foder med!
Dessa tillskott är fenomenala, och man får alltid hem det man beställer snabbt och av kundtjänst får man alltid ett trevligt bemötande!

Loca före och efter Probihorse

Kommentera gärna:


Här kommer en introduktion till mineralernas spännande värld, skrivet av Lovisa Ivarsson, vår nya Probihorsekollega. Det är verkligen fascinerande med makro- och mikromineraler, förhållandet dem emellan och hur det påverkar våra hästars välmående. 

Mineraler, även kallat spårämnen, är fördelat i makro- och mikromineraler. Där makromineralerna ges i gram (g) och mikromineralerna ges i milligram (mg). Hästar har en viss toleransgräns mot dessa som är viktiga att ta hänsyn till och lära sig förhålla sig utefter för att undvika missöden. Värt att nämna är dock att hästar har en väldigt hög tolerans mot makro- och mikromineraler, så risken att överdosera händer väldigt sällan (samt att det är svårt att fastställa om individer som insjuknat blivit det på grund av överdosering).

Makromineraler (kemisk beteckning)
Kalcium (Ca) – för skelettets uppbyggnad och muskelarbete.
Fosfor (P) – för uppbyggnaden av skelett och energiomsättningen i cellerna.
Magnesium (Mg) – aktiverar flera enzymer* och viktig för muskelarbetet. 
Natrium (Na) – mycket viktigt för kroppens vätskevolym och vätskebalans. Sverige anses ha nästintill brist av Na.
Kalium (K) – som natrium har det en stor roll i balanseringen av vätska.

Mikromineraler (kemisk beteckning)
Järn (Fe) – hemoglobin finns i de röda blodkropparna och har betydelse för transportering av syre från lungor till vävnader. Sverige anses ofta ha överskott av Fe i både mark och vatten.
Koppar (Cu) – ingår i flera enzymsystem och sköter fördelningen av järnet, verkar ihop med de röda blodkropparna. Upptaget av Cu i kroppen blockeras om de andra mikromineralerna inte är i balans. Sverige anses ofta ha brist på Cu.
Mangan (Mn) – har betydelse för omsättningen av kolhydrater, fett och broskbildning i skelettet.
Zink (Zn) – ingår i flera enzymsystem och är nödvändig vid kolhydrat- och proteinupptaget. Zink krävs för bildning av hud, hår, horn och slemhinnor. Sverige anses ha nästintill brist av Zn.
Kobolt (Co) – behövs vid bildandet av vitamin B12 och ingår i flera enzymsystem.
Jod (J) – behövs vid bildning av sköldkörtelhormon.
Selen (Se) – ingår i enzymsystem som skyddar cellmembranen. Sverige anses ha brist av Se.
* Enzymer är proteiner som sätter igång kemiska reaktioner i kroppen och behövs för nedbrytning av näring.

Kvoter
För att mineraler ska ha bästa möjliga förmåga att tas upp av kroppen krävs en sund och kry häst. Det krävs att hästen har god upptagningsförmåga, ett ostört matsmältningssystem och arbetande mikroorganismer (goda bakterier) i tarmfloran. Att mineralerna har korrekta kvoter är en annan mycket viktig faktor. Med det menas att vissa mineraler, exempelvis Kalcium (Ca) och Fosfor (P), påverkas extra mycket av varandra för att upptaget av båda två ska vara optimalt.

Ca/P
För att få fram balansen mellan Ca och P tar man Ca och delar genom P (Ca/P). Svaret bör vara ett värde mellan 1,2-1,8. Då har vallfodret en rimlig Ca/P-kvot.

Fe/Mn/Zn/Cu
För att järn (Fe), Mangan (Mn), Zink (Zn) och Koppar (Cu) ska samspela balanserat med varandra där ingen mikromineral blockerar eller hämmar den andra krävs en 4:4:4:1-kvot. Där ettan är Cu. Höga halter järn och zink påverkar upptaget av koppar.

Exempel på en balanserad 4:4:4:1-kvot:
Fe - 500 mg
Mn - 500 mg
Zn - 500 mg
Cu - 125 mg. 

Exempel på en obalanserad 4:4:4:1-kvot:
Fe - 324 mg
Mn - 232 mg
Zn - 92 mg
Cu - 20 mg. 

Sammanfattningsvis
Det går konstatera en sak: med vallfoderanalys får man värdefull information om vad hästen faktiskt får i sig varje dag. Vill man ha en grund med någorlunda riktlinjer vid bedömning om intaget är bra eller om åtgärder behöver göras, behövs en analys där mineralmängderna är inkluderade. Då vet man till exempel om man behöver höja vallfodergivan (vilket alltid bör vara första alternativet om möjligt) eller om man behöver balansera med lämpliga mineraler. Brister av mineraler kan leda till stora negativa konsekvenser och inre obalanser.

Idag lider många hästar av eksem eller andra hudåkommor i form av klåda, sår, bakteriella angrepp, matsmältningsrelaterade problematik, hovar som spricker, utebliven tillväxt, öm stråle och sula. Förutom att se till så att magen är i balans så att hästens foderomvandling fungerar som den ska, är det bra att ta ett helhetsgrepp om mineralerna så att hästen inte har några brister. 

Hälsningar
Lovisa Ivarsson
Probihorse


Vi på Probihorse har valt att ta in ett ett litet sortiment av Forageplus mineraler. Klicka här för att komma dit. 

Klicka här för att komma till vår Probihorse-serie med goda mikroorganismer


Vi har en shettis, Egon, som några år nu fått kolik, rätt svår. Han är väldigt pigg och glad för sina 25 år annars. Har nu gett honom av både Vital PH och Flytande Probihorse i ca 6 månader, och jag håller tummarna att det ska gå bra denna vinter. 

C-ponnyn som heter Gamina har jag gett i förebyggande, hon är bara 8 år och aldrig haft några problem med nåt. Jag frågade min hovis vad han tyckte om hennes hovar! Svaret! Hon har aldrig haft dåliga hovar, men så här starka hovväggar har hon aldrig haft, har du ändrat nåt i foderstaten?

Köpte en D-ponny, Sunshine, på 3 år i oktober. Hon kom med en skada i ena framhoven och en ”klövhov” bak! Hovis sa, det kommer ta många skoningar innan det här blir bra, han ”öppnade” lite i klövhoven, och jag har gett henne samma som dom andra två, kliet och det flytande. Och faktum är att nu är klövhoven så gott som borta, och hon börjar bli riktigt fin i sina hovar! Gick så fort..

Så för mej är det ett ”mirakel” att ge detta! Tilläggas också att shettis varit lite ”kladdig” där bak under vintrarna tidigare, men inte alls lika nu! Jag upplever det som att dom alla tre mår väldigt bra när jag tittar på päls, avföring mm... Så jag tänker aldrig sluta med Vital och Flytande Probihorse❤️

Hälsningar 
Annica Wadström

 


I mitten av oktober flyttade jag och mina hästar till egen gård utanför Eskilstuna. Det blir ju alltid en stor omställning när man flyttar sina hästar då de upplever ett fullständigt miljöombyte med nya kompisar, nya hagar, de utsätts för foderbyte och så vidare.

Kort efter flytt blommade det ut mugg på alla fyra fötter på båda mina hästar. Ponnyn klarade sig hyfsat men kallblodets mugg var förskräcklig, speciellt bak. Stora hårda krustor i det långa hovskägget och öppna sår hade brett ut sig på bara några dagar, så snabbt att jag knappt hunnit märka det!

Behandlingen blev daglig rengöring och smörjning med salicylsyrevaselin för att mjuka upp de stora hårda krustorna och sedan avslutade jag med att spraya flytande Probihorse. Invärtes fick de redan sedan tidigare dagligen flytande Probihorse samt Vital kli.

Döm om min förvåning när muggen försvunnit HELT på 4-5 dagar. Så snart jag fick bort krustorna som envist bet sig kvar i hovskägget så gick läkningen otroligt fort och efter en vecka fanns inte ett spår kvar på någon av hästarna och jag har inte behövt följa upp med nån ytterligare behandling då muggen hållit sig borta.

Probihorse hjälpte mig även i somras när jag fick hem kallblodet. Hon fick då lite klåda i mankammen, troligen relaterat till flytten, foderbyte och allmänt stresspåslag. Jag satte direkt igång att badda med flytande Probihorse och på ett par dagar hade hon inte bara slutat klia utan de irriterade fläckarna hade också försvunnit.

Jag talar mig väldigt ofta varm om Greenfoots produkter. Jag har bara provat en bråkdel av sortimentet men det jag upplevt hittills är bara positivt. Mina hästar är bra i magen, har finfina hovar och är pigga och glada.

Tack!
Linda


Jag vill gärna dela med mig av de positiva resultat som har uppnåtts med hjälp av era fantastiska produkter. Hästen som jag rider - Mange - har i princip haft problem med sina hovar i hela sitt 18-åriga liv.  Hans ägare har testat alla tänkbara produkter under dessa år, både invärtes & utvärtes utan något resultat.  

I början på juni i år började vi att ge honom Probihorse Vital i liten dos (0,5 dl som sedan trappats upp) samt Kisel Bionit. Vi har även sprayat hans hovar med Flytande Probihorse varje dag. Efter ca 1 månad började vi också att ge honom en liten dos av Flytande Probihorse som även den trappats upp efterhand. 

Hans hovar har redan på denna förhållandevis korta tid blivit helt annorlunda, de går inte längre sönder & fransar sig och han har inga sprickor alls i dem längre. Helt fantastiskt!!!  

Ett stort & varmt tack till er också för den hjälp som några av hästarna i Svenska Hästars Värn har fått av er och för att ni sponsrar föreningen.  

En av hästarna som ni har hjälpt har haft problem med magen i många, många år och fodervärden har testat alla olika tänkbara produkter som hon bl a fått via veterinärer. Ingenting har hjälpt .... men i somras blev denna häst av med sin diarré.  

Jag är otroligt tacksam att ha funnit er och hoppas på ett långt & givande samarbete i framtiden.

Probihorse: Tack så mycket Tina för att du berättar för oss om era resultat! Tina brinner för hästars väl, bla genom föreningen Svenska Hästars Värn men även som privatperson. Hon har genom åren sett till att många hästar fått ett bättre liv och har alltid djurens bästa som nummer ett. 

Produkterna som använts med länk: 

VITAL Probihorse

Kisel Bionit

FLYTANDE Probihorse

Vi får en del frågor om utrensning i samband med att hästar får Probihorse-serien för första gången. Synlig utrensning händer långt ifrån alla hästar, men en del individer får tydliga symptom. Vad händer när goda mikroorganismer kommer in i hästens mage? Här har vi försökt att skriva lite om varför, hur det kan yttra sig och vad man gör om det händer.
 

 • Utrensning är BRA, det innebär att slaggprodukter och toxiner som legat lagrade längs tarmgångarna kommer ut ur kroppen. Har hästen en optimal tarmflora och lever och njurar inte är för belastade, är utrensning något som sker hela tiden, varje dag. Bakterierna i mage/tarm rensar successivt ut det som inte hör hemma i hästens kropp. Under de bästa förhållandena krävs ingen kur för ändamålet utan kroppen fixar det så bra på egen hand. Tyvärr har väldigt få individer en optimal tarmflora då den kan störas av många faktorer. Stress, hö med mykotoxiner/mögel, patogena bakterier i box/hage, felaktig kost är exempel på sådant som kan störa tarmfloran. Medicinering, avmaskning och vaccination innebär att det kommer in främmande substanser i hästens kropp, och det behövs ofta hjälp för att de ska kunna komma därifrån. 
 • Fast det är positivt med utrensning kan det upplevas nog så jobbigt. Dels för hästägaren som ser symptom förvärras som redan var ett problem. Det skulle ju hjälpa mot just det? Varför blir det värre? Det kan även vara jobbigt för hästen. Alla som någon gång själva tagit en hälsokur med örter, fastat eller ätit alger vet att man kan må ganska dåligt i början. Det är just därför vi alltid rekommenderar att man introducerar Probihorse successivt. Börja på låg dos och ta 14 dagar att komma upp i full dos. Generellt kan man säga att ju mer behov hästen har av att få hjälp med att få tarmfloran i balans, desto mer utrensning kan det bli. Ju längre tid hästen gått med obalanserad tarmflora, desto fler slaggprodukter kan finnas ansamlade.
 • När en utrensning sker, tar slagget närmsta och enklaste vägen ut. Lever och njurar är utrensningsorgan. När de är "mättade", dvs har fullt upp, är huden det som brukar ta vid. Då kan man tex se tillfälliga besvär som: knottror, mjäll, prickar och små utslag. Inget farligt, ha is i magen och håll låg dos av goda mikroorganismer tills det gått över. Fortsätt sedan upptrappningen.
 • Rinnande ögon är ett annat vanligt utrensningstecken. Har hästen dessutom rinnande ögon sedan tidigare, brukar det förvärras en period för att sedan bli bättre än någonsin. Torka med Flytande Probihorse utvärtes kring ögonen för att lindra besvären och hålla rent (utspätt med vatten 1:10).
 • Förändringar i spillningen kan också vara ett utrensningssymptom. Håll gärna lite koll den första tiden. En del rapporterar om att bajset luktar riktigt illa de första veckorna, och det är ett gott tecken!  Hästar kan också få kiss som luktar annorlunda under en period av samma anledning. 
 • Ökad törst den första tiden är ett ganska vanligt symptom. Ingen fara, låt hästen dricka och se till så att hästen får i sig bra med salt och mineraler för balansen. Ökad törst är en naturlig del av utrensningen som en del av kroppens sätt att ge det som ska ut en "skjuts på vägen" och underlätta. 
 • Mugg. Mugghästar får ibland MER mugg en period under utrensningsfasen. Samma där, håll ut och badda med Flytande Probihorse eller spraya med Balans Tulsi (som också är anti-fungus). Då verkar du från två håll samtidigt, invärtes och utvärtes. Du kan även blanda Hovboost med Flytande Probihorse och eventuellt lite kokosolja (när muggen börjat torka) och stryka på muggen.
 • På eksemhästar är hudförändringar det vanligaste utrensningssymptomet. Knottror, mjäll och små utslag är inte alls ovanligt för eksemhästarna. Håll på låg dos, spraya med Balans Tulsi eller utspädd Flytande Probihorse (1:10) under perioden och håll i tanken att det är bra att det som ligger och stör kommer ut och bort. Eksemhästar tar lång tid på sig att få tillbaka den inre balansen och en sund tarmflora. Därför är det en god idé att börja ge Probihorse-serien redan på hösten och ägna vintern åt att stärka upp inifrån. Se även över mineralbalansen så att hästen får i sig tillräckligt med koppar, zink och selen. 
 • Hästar med fångproblematik som haft fånganfall de senaste 3 månaderna är extra viktigt att skynda långsamt med introduktionen av Probihorse-serien. Det är ofta de hästarna som behöver de goda mikroorganismerna allra mest och långsiktigt kan få stor hjälp av dem. Men pga utrensningen är det trappa upp långsamt som gäller. Ta minst en månad på er. Börja med 1 msk bara av Vital (eller 1/2 msk till liten ponny) om dagen. Fånghästar är extra känsliga för metaboliska förändringar, även de positiva sådana. Mycket tyder på att de oftare än andra hästar har en tarmflora i stor obalans och extra mycket slaggprodukter ansamlade, vilket kan innebära kraftig utrensning när de goda mikroorganismerna kommer in i systemet och "rör upp" dem för att de ska komma ut ur kroppen. Liten mängd gör alltså stor skillnad. Läs gärna mer här i bloggen om användarberättelser från människor som har gett Probihorse-serien till hästar med fångproblematik. Vi rekommenderar att samråda foderbyten med veterinär när hästen är sjuk. 
 • VITAL är mildare ur utrensningssynpunkt än FLYTANDE Probihorse. Har du en häst som har sjukdomsproblematik och är extra utsatt, börja med VITAL och introducera FLYTANDE först efter ca två månader när tarmfloran vant sig vid de nya mikroorganismerna och genomgått en mild utrensning under tiden. 

Sammanfattningsvis kan man säga att utrensning ofta (men inte alltid) sker genom "hästens akilleshäl" då det är enklaste vägen ut för slaggprodukterna. Är du en observant hästägare ser du säkert en del små tecken, oftast så subtila att de är lätta att missa. Vi beräknar att ungefär 10% av de hästar som börjar få Probihorse får utrensningssymtom som är så tydliga att man märker av dem. Efter några veckor brukar blicken klarna, hästen brukar bli mindre nervig och pigg på ett behagligt sätt och pälsen börjar glänsa. 

Hör gärna av er (info@greenfoot.se) och berätta om utrensningssymptom ni upplever. Eftersom det är så individuellt kan det ske på många sätt!

Hoppas att hästarna mår bra och att hösten är vacker. 

Mvh
Ingegerd
Probihorse
Bild: Urhästen
Bild: Urhästen

Problem med röta i hovarna kan ha flera olika orsaker, där mage i obalans är en av dem. Andra viktiga faktorer är utvärtes omständigheter (lerig hagmiljö, boxhygien osv) men även balansen mellan makro- och mikromineraler i förhållande till grovfodret kan påverka. 

Strålröta orsakas ofta av bakteriearten Fusobacterium necrophorum. Grundorsaken till det behöver utforskas mer. Bakterien uppkommer ofta i underlaget i box och även i hagen, speciellt kring utfodringsplatser och där hästen ofta står. I de här miljöerna kan patogena bakterier attackera hoven och de är ganska aggressiva. Artärerna som går igenom pulporna i hälen blir infekterade och hindrar strålen från att producera hälsosam horn. Hovarna försvagas och blir sårbara. En hälsosam hov skyddar sig själv genom att hålla ett surt ph-värde som produceras av svettkörtlarna i strålen. Här är Probihorse till stor hjälp för att underhålla ett hälsosamt ph och mota bort patogena bakterier under konvalescensen. 

Strålröta utvecklas när det finns en idealisk miljö för patogena (oönskade) bakterier. Fusobacterium necrophorum är en anaerob bakterie, vilket innebär att den frodas i syrefria miljöer. Den föredrar också en varm och fuktig miljö. Underlaget i boxen och i hagen är alltså en stor faktor för uppkomsten av strålröta. 
Probihorse-serien eliminerar de bakterier som skapat föroreningar i underlaget och främjar istället naturligt förekommande mikroorganismer som skapar en god mikromiljö. Genom att spraya stall, hagar (tex kring matplats och i lösdrift) med utspädd Flytande Probihorse (5% lösning) omvandlas milkromiljön till att bli gynnsam för hästens hovhälsa (även luftrören gynnas av det). Man märker skillnad i stallmiljö inom ett par dagar. Längre ner i inlägget berättar vi mer om vad man kan göra i stallet!

Probihorse-serien kan även hjälpa till med är att få tarmfloran i balans, vilket är en annan viktig hörnsten i hovhälsa. Det leder i sin tur till flera positiva effekter. När det gäller hovarna är det främst de här två:

Det första är en fungerande foderomvandling.  Det är bakterierna i hästens mage/tarm som sköter om foderomvandlingen. Man kan säga att egentligen matar man inte hästen, utan bakterierna i hästens mage som sedan ser till att hästen kan tillgodogöra sig och ta upp näringsämnen, omvandla fett, protein och kolhydrater på rätt sätt. Bakterierna hjälper även till vid bildandet av enzymer, antioxidanter mm med hjälp av byggstenarna från fodret.

Den andra viktiga effekten av en tarmflora i balans är att toxiner (ibland kallat slagg) transporteras ut från systemet. Bakterierna transporterar ut toxiner från hästens system så att de inte ligger och stör. I en optimal tarmflora är det något som sker hela tiden, det är en normal del av matsmältningsprocessen. Har hästen haft en sk fattig tarmflora under längre tid finns ofta stora mängder slagg ansamlat i tarmgångarna. Då är det viktigt att introducera Vital eller Flytande Probihorse under flera veckors tillvänjningstid så att utrensningen kan ske i lagom takt. Här kan du läsa vårt inlägg som handlar om utrensning. Röta i strålarna är ett tecken på att det kan finnas för mycket slaggprodukter i hästens tarmar.

För god hovhälsa och för att komma till rätta med strålröta rekommenderar vi att man under en period både arbetar invärtes och utvärtes med hovarna. För att skapa goda grundförutsättningar så att man slipper behandla själva hoven i framtiden, behandla stall/lösdrift med Flytande Probihorse. 


Invärtes: 

Det bästa basfodret för hästar är alltid hö av god kvalitet. Hästen behöver en viss struktur i fodret för att kunna utveckla önskvärda mikroorganismer i mage/tarm. Koncentrerade foder ger inte de mikrobiella förutsättningarna i tarmarna. Fungerar foderomvanlingen och hästen får i sig en god balans av mineraler har man ofta friska hovar. Hovar som redan är ansatta eller har dålig kvalitet behöver behandlas och tarmfloran behöver hjälp på traven. 

Vi brukar "ordinera" Vital Probihorse i kombination med Kisel Bionit. Kisel Bionit rättar till ph-värdet i tarmen (basar kroppen) så att de goda mikroorganismerna som finns i Vital trivs, de samverkar alltså med varandra. Samtidigt tillför Kisel Bionit kisel och några andra viktiga spårmineraler som just hovarna får hjälp av.

Man kan ge Flytande Probihorse i stället för Vital, eller de två i kombination. För er som vill läsa mer om skillnaderna mellan Vital och Flytande går det att läsa HÄR

Räkna med att det tar lite tid att se skillnad på hovarnas kvaliet då den nya friska hoven måste växa ut innan skillnaden syns. Rötan brukar bli bättre successivt under tiden. För väldigt ansatt röta, kan man överväga att ge en kur Pau 'Darco te först under 2 veckor, och sedan följa upp med Vital och Kisel Bionit i foderstaten. Det är mycket effektivt, men tänk på att det också tar hårt på magen och att man behöver vårda maghälsan extra noga tiden efter. Har hästen annan sjukdomsproblematik som gör den känslig för ansträngning på magen, är det bättre att inte ge. 

Utvärtes:

När strålen är ansatt av röta krymper den och svettkörtlarna klarar inte av att upprätthålla en bra miljö, vilket gör att det blir onda cirklar. Genom att behandla med Probihorse-serien kan man hjälpa till att stabilisera de mikrobiella förhållande och ph-värdet i hoven tills den är redo att själv upprätthålla en god miljö. 

Rengör med Flytande Probihorse för att hindra dålig bakterietillväxt på hoven. Spraya i samband med rengöring av strålar och se till så att det kommer in även i eventuella sprickor och hålrum. Det går lika bra med Balans Tulsi, som är enkel att ha till hands då den kommer i vakuumförpackad sprayflaska så att mikroorganismerna har det bra tills de kommer på hästens hovar och kan börja arbeta. Balans Tulsi innehåller förutom goda mikroorganismer även örten Tulsi (helig basilika) som är känd för sina anti-fungus och läkande egenskaper. 

Använder du Flytande Probihorse, kan du spä ut med vatten 1:10. Det går bra att antingen doppa hoven i blandingen och borsta med borste, eller spraya. Tänk på att när Flytande Probihorse lämnat bag-in-boxen behöver de appliceras inom 1-2 dygn, annars svälter mikroorganismerna.

Att spreja och rengöra med Flytande eller Balans Tulsi kommer man en bra bit på vägen med. För extra god effekt finns vår produkt HOVBOOST. Hovboost är en lera med otroligt bra läkande egenskaper som man blandar med Flytande Probihorse eller Balans Tulsi till en pasta och penslar på. Med Hovboost får mikroorganismerna gott fäste och verkar under lång tid. Perfekt om man har röta, sprickor eller hålrum. Hovboost är även bra i samband med sårvård, i kombination med Flytande Probihorse eller Sårspray. 

När det gäller yttre påverkan är det svårt att göra något åt leriga hagar vintertid. Här hemma flyttar vi runt utfodringsplatsen efterhand i ett försök, likaså med vattenkaren. Vid grinden är det ändå hopplöst lerigt och där strör vi grovt spån för att göra det lite bättre. Vi har en stor hög bredvid och krattar ut efterhand. Och sprayar med Flytande Probihorse. 

Boxunderlaget finns enkla sätt att påverka. Genom att strö med VULKAMIN och spreja med utspädd Flytande Probihorse (5% lösning med vatten) dämpas ammoniakbildningen och underlaget blir torrare och klart bättre för hovarna. Vulkamin innehåller många värdefulla spårmineraler som påverkar hovarna positivt. Minskad ammoniak påverkar även hästens luftrör positivt och det blir ett bättre stallklimat inomhus. 

En annan viktig del för hovhälsan är att se till så att det är balans mellan makro- och mikromineraler i hästens foderstat. Det gör stor skillnad för hovarnas kvalitet och hästens hälsa i stort och är klart värt att lägga lite tid på att räkna ut.  I Sverige är det vanligt att hästen inte får i sig tillräckligt av: Magnesium, koppar, zink och selen. Koppar och zink är viktiga för både hovarnas och hudens kvalitet. 

Har du högt med järn i hö och vatten där ni bor? Högt intag av järn blockerar upptaget av koppar och zink, och isåfall behöver du hitta en mineralblandning som innehåller i princip inget järn, eller mycket lågt, samt kompensera upp med extra koppar och zink. Många hästar i Sverige har hud- och hårremsrelaterade problem, även problematik med ömma hovar. Kan det finnas ett samband mellan för få spårmineraler och de här problemen?

Vi har valt att tillhandahålla en del av Forageplusmineralerna i vårt sortiment då de innehåller mineraler av bästa kvalitet och nästintill inget järn. Det är högt med järn i många områden i Sverige och vi tyckte själva att det var svårt att hitta en blandning med lågt järninnehåll. ForagePlus mineralblandningar kallas Balancers och innehåller 0% tillsatser eller utfyllnadsmedel, 100% rena ingredienser. Kvaliteten är fantastisk, det är mineraler producerade för mänsklig konsumtion och kelaterade i proteinformat, en form som har mycket högt upptag då det är samma som förekommer i växtriket. De är inte billiga, det måste vi ändå få säga. För er som är nyfikna, jämför gärna analysen (finns under respektive produkt) med några andra mineralblandningar så kan man se hur mycket mineraler det finns i dem. 
Vi har även tagit in deras enskilda mineraler för er som vill kunna räkna ut hästens behov själva och skräddarsy, eller helt enkelt tillföra tex koppar och zink till foderstaten. Här är länk till mineralerna.

Hoppas att alla hästhovar får en bra höst och vinter. Har ni frågor eller funderingar, hör gärna av er till: info@greenfoot.se eller skicka ett PM på vår Greenfoot Probihorse-sida på FB. 

Allt gott!

önskar Ingegerd och Kim

Här är produkterna som nämndes i inlägget: 


VITAL Probihorse              KISEL BIONIT             BALANS TULSI SPRAY

FLYTANDE Probihorse       HOVBOOST             Sårspray Probihorse

FORAGEPLUS-MINERALERNA              VULKAMIN PROBIHORSE

Etiketter: hovar mage strålar

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

-

Etiketter

Nu har vi startat en hästsida på FB - Greenfoot Hästar!