Probihorse gör skillad för din häst

Alltfler inser hur stor skillnad goda mikroorganismer gör för hästens hälsa och välbefinnande. Goda bakterier skapar ett starkt immunförsvar. Mikroorganismer finns överallt i naturen, på hästens hud och i tarmarna finns många kg olika bakterier. Att säkerställa en god mikroflora såväl invärtes som utvärtes ger hästar (och andra djur) ett gott immunförsvar och stärker hästens hälsa. I vår blogg Friska hästar med Probihorse finns längre artiklar skrivna av oss på Greenfoot om olika problemområden och hjälp som finns att på. Där finns också berättelser och värdefulla erfarenheter från våra kunder som hört av sig med resultat. 

Vår Probihorse-serie innehåller följ ande produkter:

Flytande Probihorse
Vital Probihorse 
Boxbädd.(Vulkaniskt stenmjöl)

Bio Silage
Hovhälsa Probihorse 

Örferment
Hovboost Probihorse

Urmineralgranulat för betesmark
Snäckskalskalk för betesmark
Natur Probihorse (för betesmark och gödsel)Följ oss på Facebook - Greenfoot Probihorse

Tips - så här kan du använda
Probihorse till dina hästar:


(många av tipsen fungerar precis lika bra på hundar, katter, höns och andra djur)


Hovvård:

Probihorse  verkar effektivt på hovar, man, hår och hårremmen. Hovslagare och hästägare hör ofta av sig om fång. Detta kan vara ett verkligt dilemma och invalidiserande för hästarna. Här hjälper Probihorse  fort och på sikt läker även svårare hovar ut.

För hovar är både utvärtes och invärtes behandling att föredra:  spraya Flytande Probihorse på hovarna in mot strålen samt ge halv dos vardera av   Vital och Flytande Probihorse i fodret. Spraya gärna i hela stallmiljön om hästen står i box med utspädd Flytande Probihorse, 5% mot 95% vatten och komplettera med Vulkamin. Fungerar mycket bra mot strålröta. 

Har man många hästar och stora stallar är en riktig ryggspruta bättre. 
För hovvård, sårvård och eksem - spraya eller tvätta med Flytande Probihorse enligt dosering 1:10 Flytande/vatten regelbundet.

Sårvård
Behandla sår med Flytande Probihorse - du kommer att bli förvånad över hur snabbt de läker! Hästar är osedvanligt skickliga på att dra på sig en mängd mindre sår och det är guld värt att ha en blomflaska med Flytande Probihorse eller Sårspray tillhands under den dagliga kollen! Dosering: koncentrerat i början. Under senare delen av läkningen följ upp med 1:10 Flytande/vatten. 

Hudproblem och soleksem:
Vi har fått en mängd rapporter om att baddning av  Flytande Probihorse hjälper eksem och hudallergier att läka. För berättelser och erfarenheter från hästfolk runt om i landet - läs mer i vår blogg Friska hästar med Probihorse!

Stallmiljö och boxar:

Greenfoots Probihorsepaket för ett gott stallklimat inkluderar Flytande  Probihorse samt Boxbädd. Boxbädd strös i botten av bädden, 1kg per 10 kvm. Lägg sedan på underlaget (fungerar fantastiskt bra vid pelletsbädd men även halm går bra). Spraya sedan med 5% lösning Flytande Probihorse. Fyll på ca 2 gånger per vecka vid mockning. 
Spraya hela miljön regelbundet med Natur Probihorse 2-5%. Genom att spraya Natur Probihorse och strö Boxbädd i boxen när du mockar, minimeras ammoniak och oönskade patogena bakterier och föroreningar. Luftkvaliteten förbättras och hovarna får optimalt underlag. Fukt binds upp och förhindrar dålig lukt. 

Tvätta ur krubbor och saltstenshållare med Natur Probihorse eller Flytande Probihorse regelbundet.

Invärtes: spraya koncentrerad Flytande Probihorse i munnen eller över fodergivan. Höet blir extra smakligt och eller ge en halv till tre dl Vital per dag, beroende på hästens storlek. Detta skapar en probiotisk balans för djuren och stödjer matsmältning och näringsupptag.

Mot flugor, knott och andra insekter:

Spraya hästen då och då med utspädd Flytande Probihorse  för att lindra kliande klåda och läka hud.  Det skyddar inte mot insekter mer än några timmar, däremot mår huden bra av att sprayas och blir mindre irriterad.

Har hästen rinnande ögon eller om det tex vätskar kring skap, hjälper det att badda/spraya Flytande Probihorse och hålla flugor borta.  Ett bonus är att pälsen blir blank och fin. 
Vid varande sår och kraftigare insektsangrepp, badda
Flytande Probihorse på såret. För att undvika flugor runt ögonen, stryk en trasa med Flytande  runt ögonen. 
Dosering spraya på hästen: 1:10 med vatten. 

Man kan uppnå kraftigt minskad mängd flugor genom att spraya stall och gödselstack (eller den del av hagen där hästarna uppehåller sig mest om de är frigående). Spraya 3 gånger/vecka i början av säsongen. När Probihorse  väl etablerat sig behöver man inte spraya så ofta, utan fyll på efter regniga perioder.
Dosering: 100-200 ml Flytande  till 10 liter vatten. 

Dricksvatten
Addera Flytande Probihorse i dricksvattnet i en koncentration av 1% för förbättrad kvalitet på vattnet och god hygien i vattenkaret/tanken.  

Invärtes: Ge koncentrerad Flytande  Probihorse i fodergivan. Det går även att spraya över höet som blir extra smakligt. Ge en halv till tre dl Vital Probihorse per dag, beroende på hästens storlek. Detta skapar en probiotisk balans för djuren och stödjer matsmältning och näringsupptag.

Hagar och vallar:
Både betesmark och vallar mår bra av en bevattning med Natur Probihorse  2-3-ggr per sommar.

Urmineralgranulat  och snäckskalskross säkrar ochså PH och mineraltillgångarna i marken. Anlägg vallarna med stallgödsel som fermenterats med Natur Probihorse.

När du tar en sväng över beteshagarna, ta för vana att ha med en påse Vulkamin stenmjöl och pudra över spillningshögarna.

För höet är Bio-Silage det suveräna ensilagemedlet.

Tips! Hovboostpulver:
Hovboost består av ett keramiskt pulver som även är mycket bra för hudvård. Det fina med det är att det kan blandas med vad som helst. exvis pastor,krämer, oljor etc, som liniment. Pulvret ger väldigt påtagliga positiva effekter. Vi blandar det i vanliga hudkrämer och i oljor och det är en bra ide att pudra in i de salvor och sådant som utgör en del av stalltillbehören.

Hovboost  är även utmärkt att blanda in i läderrengöring och sadelvård. Det ökar livslängden på materialen och har dessutom en anticeptisk desinficerande verkan.

Vid tvätt av textilier, voilockar och kläder, blanda in några gram Hovboost och lite Flytande Probihorse i sköljningen. Om du blötlägger först blandar du in lite Flytande  även här. Det minskar behoven av tvättmedel med minst hälften. De goda bakterierna äter upp de bakterier som orsakar dålig lukt och återskapar fräschör. Ger ökad komfort och välbefinnande i kläderna naturligt och ekologiskt. 

Varför Probihorse?

Vad är det som gör Probihorse så bra för hästar? Hästar är känsliga för det omgivande bakterielivet. Obalans kan skapa varaktiga problem för hästens hälsa. Goda mikroorganismer återställer balansen i mikrolivet och får mycket bra effekter.

Ett bra foder är grunden för friska djur. Genom att få in goda mikroorganismer både genom foder och i hästens omgivande miljö skapas ett gynnsamt mikroklimat som skapar balans och ett varaktigt skydd mot sjukdomar. EM har visat sig öka matsmältningsförmågan och näringsupptaget för hästar. Det är ungefär som att det är bra för oss människor att äta mjölksyrade grönsaker och yoghurt.

Förbättring av betesmarkernas fruktbarhet.
Med hjälp av vår serie för betesmarker kan markerna producera bra beten och naturen ger ett fullvärdigt foder som innehåller ett harmoniskt förhållande mellan energi, vitaminer och mineraler.

Probihorse främjar jord-växt-djur-gödsel kretsloppet.

Natur Probihorse för betesmark  innehåller:

• Fotosyntesbakterier som ökar utbytet av solljuset

• Mjölksyrebakterier - motverkar sjukdomsalstrare

• Jäst producerar viktiga vitaminer m.fl. näringsämnen

• Med Probihorse omvandlas organiska material till frisk jord

• Den mikroorganiska balansen i miljön säkras

•Fysiska, kemiska och biologiska värden i markerna och invärtes förbättras

Mer om Probihorse för goda betesmarker (även för vall och höproduktion)

Vi har fyra produkter för betesmarksförbättring. Här kommer information om var och en av dem.

1.Natur Probihorse: 
Bidrar till en mikrobiell balans i mark och växtligheten. Det är lätt att den mikrobiella balansen rubbas av olika faktorer och växtligheten påverkas positivt av tillförsel av goda mikroorganismer, den naturliga balansen återställs. Man kan uttrycka det enkelt som att man hjälper naturen att hjälpa sig själv. Här är ett blogginlägg som förklarar mer ingående om hur mikroorganismer är en avgörande del av växtlighet.

Rekommenderad sprayning av mark är ca tre gånger per år, från vår till höst. 

Doseringsrekommendation: 20-30 liter Flytande Probihorse/ha. Blanda med vatten så att ni sprayar ca 200-300 liter lösning/ha. 


2 Snäckskalskalk för betesmark:

Om marken har lågt pH-värde är vårt snäckskalskalk ett bra sätt att höja ph-värdet med långsiktig verkan. Till skillnad från vanlig kalkning, där man chockhöjer pH-värdet, verkar vårt snäckskalskalk under flera år och i den takt som växterna kan tillgodogöra sig det. Det innehåller även andra bra mineraler och spårämnen som behövs. 

3. Urmineralgranulat:

Påverkar inte pH-värdet på samma sätt som snäckskalskalk, men innehåller otroligt många av de viktiga makro- och mikro-mineralerna. Växterna tar upp dem i rätt takt och på så sätt påverkas växtligheten (vad som trivs och växer där). Det som växer där får också ett betydligt högre innehåll av mineraler, vilket innebär att hästen får i sig mineraler som den behöver i sin allra bästa och naturligaste form med hög upptagningsförmåga. 

4. Lermineral:

Om marken är väldigt sandig, kan man ersätta Urmineral med Lermineral. Samma effekt på mineralinnehållet, och marken blir dessutom mer fukthållande vilket ökar vattenreserverna för växternas rötter och det viktiga humuslagret ökar. Ett ökat humuslager gör att marken inte blir lika hård och stum och maskar och mindre organismer trivs bättre och kan göra sitt viktiga jobb under markytan. Har du redan mellanlera eller lerig jord, rekommenderar vi Vulkamin istället. 

Det som växer på betesmarken påverkas enormt mycket av de här faktorerna och genom att ta hand om betesmarken blir den även hälsosam för djuren som betar där. Forskning & Undersökningar

Kunderfarenheter parasiter

Genom åren har vi märkt ett mycket intressant samband: många som ger Probihorse regelbundet till sina hästar har fått mycket lågt EPG när de testar för parasiter hos hästarna. Mängden parasiter beror på många faktorer, och vi har ännu inte så många exempel att det går att fastställa. Men tillräckligt många för att vi vill dela med oss av det.

Själva har vi i flera år fått under 50 EPG på vår flock med fem hästar. Den består av äldre hästar, unghästar och hästar därimellan. Om Probihorse kan vara med och bidra till färre kemiska avmaskningar, är vår lycka stor. Självklart avmaskar man när man måste, men en kemisk avmaskning slår ut tarmfloran och många känsliga hästar för följdverkningar. Dessutom har vi ett växande problem med resistenta parasiter.

Mocka hagar noga,skifta marker om möjligt, ta hand om hästens immunförsvar och tarmflora är därför viktigare än någonsin. Här är några rapporter från glada Probihorsekunder gällande parasiter:

 

  • "Fick svar från Equippo mask kontroll nu <25 EPG , gett Vital dagligen i ett år nu !"     Kia von Platen
  • "Fina laboratorieresultat från höstens träckprov.
    Den äldre hästen 0 st/g ägg och pH 7,5 den yngre 75 st/g och pH 7,3. 

    Tack för fina produkter Greenfoot Probihorse! " 
      Kerstin Åsvik-Boström