Glitnir - från allergi och eksem till välmående


Det här är berättelsen om Glitnir.  Första gången jag såg Glitnir stannade världen upp helt för mig. Han stod längst in i en box och tittade rakt in i själen på mig. Redan där och då kände jag att vi fick kontakt på något vis som inte gick att definiera. 

Ägaren till Glitnir uppmärksammade att han hade fångat min uppmärksamhet och hon berättade med stolthet i rösten att det här var en av de hästar som de skulle satsa på, att de hade höga förväntningar på honom. Jag dröjde mig kvar vid boxkanten och efter en stund senare var det hans tur att tränas och jag fick se honom röra sig under ryttare. 
Man kunde se att det fanns enorm potential men att han inte var en lätt häst att träna och rida, vilket också ägaren berättade när vi senare talades vid. Hans instinkt att fly från allt var tydlig och ägaren berättade att de lagt ner ett helt år på att bara försöka finna hans tillit och få honom att slappna av när de köpte honom från Island.


Så kom den dagen när jag besökte gården igen och fick se Glitnir stå i en av rasthagarna med ett eksemtäcke på sig och jag gick dit för att prata lite med honom och hade ingen förhoppning om att han skulle ta någon som helst notis om mig. Döm om min förvåning när han med raska steg kommer fram till mig och smågnägga. Där och då förlorade jag mitt hjärta för livet till honom.
Jag bad ägaren om lov att få gå in i hagen och klappa honom lite och såklart fick jag det. Så där stod vi och bekantade oss- jag och Glitnir. 
Det var som att vi alltid känt varandra. Jag har aldrig känt det så med någon annan levande varelse och det var en mäktig känsla.
 
Efter några månader var jag där igen och när jag satt ner och talade med ägaren så berättade hon att med stor sorg i rösten att Glitnir hade drabbats av exem mitt i vintern och att de hade testat alla tillskott och salvor som fanns på marknaden, tom ända från Tyskland var det specialsaker beställda, men ingenting fungerade. Han hade kliat upp all hud längs manfästet, hade nästan inget tagel kvar vid svansfästet, virvlarna på sidan var såriga precis som frambenen och mellan frambenen. Skapet var som en söndertuggad skorpa, med ärrbildningar. Han såg väldigt ledsen och vilse ut.
Ägaren hade funderat väldigt länge på om han behövde EN människa i sitt liv som bara höll på med honom, om det var det som gjorde att han skulle må bra. En veterinär var såklart inkopplad på fallet Glitnir och han tyckte inte att han skulle lida mer, då man som sagt hade testat allt.  Mitt hjärta frös till is…


Ägaren ställde försiktigt frågan om jag skulle kunna tänka mig att ge Glitnir en chans att få lugn och ro, i ett litet stall med endast sex ridhästar, om ägaren hjälpte till och coachade oss om det skulle bli så att vi skulle komma till ridning.
Den känslan att få det förtroendet av några som jag vet är extremt noga med sina hästar och har millimeterkoll, den var helt enorm. Jag bad att få fundera, och åkte hem för att rådgöra med familjen. Jag hann tänka många tankar- allt från att jag är galen som tar på mig ett sånt här projekt, till att- han måste vara med mig!
Glitnir var inte en helt riskfri häst då han genom sin avsaknad av tillit kunde bli stundvis farlig för den ryttare som inte är van. 
Men jag valde att tro på oss och en framtid för Glitnir. Och det visade sig vara helt rätt val.

När jag fick hem Glitnir i slutet av augusti 2017 så såg han ut så här:


Han hade kliat av sig det mesta av manen och svansen, och trots att det bara var augusti så hade han början till vinterpäls som var matt och glanslös. 
Jag började omgående med att ge honom Vital Probihorse och Flytande Probihorse då jag har fått lära mig att har man ingen mage i balans har man ingen häst.  Jag visste även att man anser att allergier och allmän ohälsa kan härstamma från att magen är i obalans. Då jag ville att produkterna skulle vara så naturliga som möjligt och fria från kemiska tillsatser så var valet lätt när jag hittade Probihorse produkter. Jag hade testat dessa produkter på vår gamla shettis som led av små fångkänningar varje vår och han hade inga fångkänningar alls när han blev insatt på Vital Probihorse. 


Jag fasade in det försiktigt på Glitnir med tanke på hans allergier. Första veckan hade han lite diarreér som kom med några dagars mellanrum. Det luktade väldigt skarpt om avföringen och jag tänkte att det var en sorts utrensning av systemet. Glitnir var inte påverkad av detta på ett negativt sätt utan blev snarare piggare och mer kontaktsökande. Han visade också tydligt att han tyckte produkten var god och smaklig.

Jag valde att arbeta vidare med den veterinären som hade behandlat honom hela hans tid i Sverige och han kom för att ta blodprover och skicka på analys i Tyskland för att se vad han reagerade mot. Vi slöt även ett avtal att om Glitnir inte började visa tecken på att må bättre inom två månader så fick vi ta det hemska beslutet. 

Glitnir visade snabbt att han trivdes och kom gärna och mötte i hagen och sökte kontakt. Han såg mycket bättre ut  efter bara två veckor och när veterinären kom efter två månader för att göra en check så blev han positivt överraskad, och tyckte att det här spinner vi vidare på. Vi hade under den tiden börjat träna lite grand och det gick över förväntan. Lite och lite vann jag hans tillit och han blev tryggare och tryggare. Vi red så småningom regelbundet för hans förra ägare och i december 2017 åkte vi iväg på en lite inomhustävling för att miljöträna och bara glida runt lite. Det slutade med vinst och lyckotårar. 

Han var så cool och brydde sig inte om någonting på tävlingsplatsen, han hade däremot en väldig koll på mig, och det kändes väldigt bra. 
Alla människor som har sett Glitnir tidigare blir alltid så imponerade av hans förvandling till den hästen han är idag och hans lugn.
Resan har sedan fortsatt och rent fysiskt så han blivit helt fantastisk i kroppen. Allt eksem är borta, han är musklad och fin, och har utvecklats enormt både fysiskt och mentalt.


I våras fasade jag även in Kisel Bionit och han har inte visat något tecken på klåda överhuvudtaget. Han har såklart ett eksemtäcke på dagarna och går in på nätterna, jag vågar inte chansa. Att vinna hans tillit har varit en enormt utvecklande resa både för mig och honom. Det har ibland varit tre steg fram och två steg bak, men det sista året har det varit väldigt få steg tillbaka. Istället börjar pusselbitarna falla på plats och vi börjar bli ett riktigt bra team.

Min uppfattning är att om man är i balans i kroppen så mår man bättre mentalt och på Glitnir har detta varit väldigt tydligt. Han har nerverna utanpå och med en obalans fysiskt kan det bli en mycket dålig kombination. Min veterinär rekommenderar andra kunder med eksemhästar att ta kontakt med mig och få tips om era produkter. Han visar gärna sina elever Glitnir och berättar om resan han gjort.

Så här ser han ut idag:


Glitnir är idag en helt annan häst än den jag hämtade hem för snart två år sedan och Probihorse produkter anser jag ha hjälpt honom att må så bra fysiskt så att han även kan må bra mentalt. Vi är även igång på tävlingsbanorna och det börjar verkligen kännas som att vi är på rätt väg med det mesta. 
 


Med tålamod och naturliga bra produkter som är lätt för kroppen att ta till sig så kan man lyckas med det omöjliga.
Probihorse produkter har i princip räddat Glitnirs liv och vi är så tacksamma för att dom finns. Vi rekommenderar verkligen hela utbudet. Ett måste att ha i sitt stall.

Mvh Catharina Jernse och Glitnir fra Ingolfshvoli

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln