Från bortglömd och vanskött till Super Star

Nu har vi glädjen att få dela med oss av en resa som vi är så förundrade av. Från att vara en bortglömd, vanskött häst till framgångsrik galoppör - allt under 2018! Star hade turen att hittas av kunniga Rikke som med god omvårdnad, kärlek och driv har åstadkommit otroliga resultat. Vi på Probihorse har fått dela resan med Rikke under året och fått ta del av framstegen steg för steg. Här är mailet vi fick från Rikke:

Ponnyn, som heter She's a Super Star, hämtades in från en hage på Irland i början/mitten på mars. Hon hade gått där sedan förre sommaren, troligen utan att någon hade kollat den. Hon var då mager, hade mugg, löss, rasp, eksem, etc etc - typ allt de kan få.

Före - så när såg Star ut hon hämtades in från hagen i början av 2018


Hon behandlades omgående av veterinär på Irland, och hon sattes också i träning som galoppör. De öste rätt så mycket mat i henne. Ingen veterinär hade vid den tiden tänkt att hon skulle kunna klara att resa till Sverige förrän efter minst 2 månader. Vi besökte henne i slutet på mars. Då hade hon ökat i vikt, och vi såg fighterviljan i hennes ögon.
 

Här ovan är från i slutet på mars när vi såg henna för första gången på Irland. Hon hade då tappat det mesta av pälsen, hade börjat få muskler, men särskild hennes baklår var extremt outvecklade.


Hon hade också tappat all päls i huvudet och på ryggen. Mot all förväntan gav veterinären grönt ljus för hennes resa i mitten av april, och hon anlände i vårt stall 18 april. En foderstat hade gjorts åt henne av veterinären från Irland, som vi följde den första tiden. Hon fick då, precis som på Irland, enorma mängder kraftfoder (för galoppörer) per dag för att ha en chans att komma upp i vikt och sätta muskler. Det påverkade hennes mage och hennes avföring var väldig lös och luktade kraftigt och surt.

Efter ett tag fick vi tipset att prova Vital. Vi började med 1-2 matskedar per dag, och ökade under 2-3 veckor till 2 dl per dag (1 dl morgon och 1 dl kväll). Du tipsade i juni/juli om att också ge kisel bionit, och det ger vi 25 ml av per dag. Hennes avföring är nu normal, och det syns på hennes hovar båda där hon började fodras, men vi ser också att det kommer ned en ny ljusare och friskare färg på hoven som stämmer med när vi började ge Vital. Det ska bli spännande att se hur det påverkar hovkvalitén när det växer ned.

Hon drabbades tyvärr av sårskador på ena bakbenet i början på sommaren, som stagnerade hennes träning. Men hon vann silver vid SM för kategori D i juni (mellan de två sårskador), och har nu efter sommaren vunnit 3 lopp. Nästa lopp blir den 14 oktober på Jägersro. Jag har även testat Sårsprayen från Probihorse på hennes olika typer av sår (hon är bra på att skada sig), och det desinficerar bra och håller flugorna borta.

Vi är jätte nöjda med produkterna - och ger även Vital (1 dl/dag) till de två andra galopp ponnys som under sommaren har kommit till oss från Irland, så deras magar kan få hjälp att vänja sig vid svensk gräs/hö och de kan återhämta sig efter den långa resa, men också klara de långa resor det blir till galoppbanorna i Stockholm, Oslo och Göteborg.

Jag upplever att deras avföring ändrades från vid ankomsten att ha sur lukt till att bli mer normal lukt och vanliga bollar. Jag har ytterligare startat ett experiment med mitt fd tävlingssto (14 år), som fick föl 7 maj. Hon har alltid varit svår att hålla i hull, haft sura hovar och hade mycket mugg förre vintern. Hon får 2+1 dl Vital per dag nu. Ska bli spännande att se hur hon kommer att påverkas ... 

Mvh Rikke Schmidt Christiansen

Här vann Star sitt första lopp i augusti  

För att komma till Probihorse-produkterna som Rikke använt till Star och sina andra galoppörer, klicka här. 

Vi tackar Rikke för att hon delar med sig av en fantastiskt fin utveckling. She's a Super Star är verkligen en stjärna <3

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln