Utrensning - vad händer?

Vi får en del frågor om utrensning i samband med att hästar får Probihorse-serien för första gången. Synlig utrensning händer långt ifrån alla hästar, men en del individer får tydliga symptom. Vad händer när goda mikroorganismer kommer in i hästens mage? Här har vi försökt att skriva lite om varför, hur det kan yttra sig och vad man gör om det händer.
 

  • Utrensning är BRA, det innebär att slaggprodukter och toxiner som legat lagrade längs tarmgångarna kommer ut ur kroppen. Har hästen en optimal tarmflora och lever och njurar inte är för belastade, är utrensning något som sker hela tiden, varje dag. Bakterierna i mage/tarm rensar successivt ut det som inte hör hemma i hästens kropp. Under de bästa förhållandena krävs ingen kur för ändamålet utan kroppen fixar det så bra på egen hand. Tyvärr har väldigt få individer en optimal tarmflora då den kan störas av många faktorer. Stress, hö med mykotoxiner/mögel, patogena bakterier i box/hage, felaktig kost är exempel på sådant som kan störa tarmfloran. Medicinering, avmaskning och vaccination innebär att det kommer in främmande substanser i hästens kropp, och det behövs ofta hjälp för att de ska kunna komma därifrån. 
  • Fast det är positivt med utrensning kan det upplevas nog så jobbigt. Dels för hästägaren som ser symptom förvärras som redan var ett problem. Det skulle ju hjälpa mot just det? Varför blir det värre? Det kan även vara jobbigt för hästen. Alla som någon gång själva tagit en hälsokur med örter, fastat eller ätit alger vet att man kan må ganska dåligt i början. Det är just därför vi alltid rekommenderar att man introducerar Probihorse successivt. Börja på låg dos och ta 14 dagar att komma upp i full dos. Generellt kan man säga att ju mer behov hästen har av att få hjälp med att få tarmfloran i balans, desto mer utrensning kan det bli. Ju längre tid hästen gått med obalanserad tarmflora, desto fler slaggprodukter kan finnas ansamlade.
  • När en utrensning sker, tar slagget närmsta och enklaste vägen ut. Lever och njurar är utrensningsorgan. När de är "mättade", dvs har fullt upp, är huden det som brukar ta vid. Då kan man tex se tillfälliga besvär som: knottror, mjäll, prickar och små utslag. Inget farligt, ha is i magen och håll låg dos av goda mikroorganismer tills det gått över. Fortsätt sedan upptrappningen.
  • Rinnande ögon är ett annat vanligt utrensningstecken. Har hästen dessutom rinnande ögon sedan tidigare, brukar det förvärras en period för att sedan bli bättre än någonsin. Torka med Flytande Probihorse utvärtes kring ögonen för att lindra besvären och hålla rent (utspätt med vatten 1:10).
  • Förändringar i spillningen kan också vara ett utrensningssymptom. Håll gärna lite koll den första tiden. En del rapporterar om att bajset luktar riktigt illa de första veckorna, och det är ett gott tecken!  Hästar kan också få kiss som luktar annorlunda under en period av samma anledning. 
  • Ökad törst den första tiden är ett ganska vanligt symptom. Ingen fara, låt hästen dricka och se till så att hästen får i sig bra med salt och mineraler för balansen. Ökad törst är en naturlig del av utrensningen som en del av kroppens sätt att ge det som ska ut en "skjuts på vägen" och underlätta. 
  • Mugg. Mugghästar får ibland MER mugg en period under utrensningsfasen. Samma där, håll ut och badda med Flytande Probihorse eller spraya med Balans Tulsi (som också är anti-fungus). Då verkar du från två håll samtidigt, invärtes och utvärtes. Du kan även blanda Hovboost med Flytande Probihorse och eventuellt lite kokosolja (när muggen börjat torka) och stryka på muggen.
  • På eksemhästar är hudförändringar det vanligaste utrensningssymptomet. Knottror, mjäll och små utslag är inte alls ovanligt för eksemhästarna. Håll på låg dos, spraya med Balans Tulsi eller utspädd Flytande Probihorse (1:10) under perioden och håll i tanken att det är bra att det som ligger och stör kommer ut och bort. Eksemhästar tar lång tid på sig att få tillbaka den inre balansen och en sund tarmflora. Därför är det en god idé att börja ge Probihorse-serien redan på hösten och ägna vintern åt att stärka upp inifrån. Se även över mineralbalansen så att hästen får i sig tillräckligt med koppar, zink och selen. 
  • Hästar med fångproblematik som haft fånganfall de senaste 3 månaderna är extra viktigt att skynda långsamt med introduktionen av Probihorse-serien. Det är ofta de hästarna som behöver de goda mikroorganismerna allra mest och långsiktigt kan få stor hjälp av dem. Men pga utrensningen är det trappa upp långsamt som gäller. Ta minst en månad på er. Börja med 1 msk bara av Vital (eller 1/2 msk till liten ponny) om dagen. Fånghästar är extra känsliga för metaboliska förändringar, även de positiva sådana. Mycket tyder på att de oftare än andra hästar har en tarmflora i stor obalans och extra mycket slaggprodukter ansamlade, vilket kan innebära kraftig utrensning när de goda mikroorganismerna kommer in i systemet och "rör upp" dem för att de ska komma ut ur kroppen. Liten mängd gör alltså stor skillnad. Läs gärna mer här i bloggen om användarberättelser från människor som har gett Probihorse-serien till hästar med fångproblematik. Vi rekommenderar att samråda foderbyten med veterinär när hästen är sjuk. 
  • VITAL är mildare ur utrensningssynpunkt än FLYTANDE Probihorse. Har du en häst som har sjukdomsproblematik och är extra utsatt, börja med VITAL och introducera FLYTANDE först efter ca två månader när tarmfloran vant sig vid de nya mikroorganismerna och genomgått en mild utrensning under tiden. 

Sammanfattningsvis kan man säga att utrensning ofta (men inte alltid) sker genom "hästens akilleshäl" då det är enklaste vägen ut för slaggprodukterna. Är du en observant hästägare ser du säkert en del små tecken, oftast så subtila att de är lätta att missa. Vi beräknar att ungefär 10% av de hästar som börjar få Probihorse får utrensningssymtom som är så tydliga att man märker av dem. Efter några veckor brukar blicken klarna, hästen brukar bli mindre nervig och pigg på ett behagligt sätt och pälsen börjar glänsa. 

Hör gärna av er (info@greenfoot.se) och berätta om utrensningssymptom ni upplever. Eftersom det är så individuellt kan det ske på många sätt!

Hoppas att hästarna mår bra och att hösten är vacker. 

Mvh
Ingegerd
Probihorse

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln