Hur hjälper jag min häst som har diarré?

Orsaker till att hästar får lös mage eller diarré är mycket varierande och det kan vara svårt att veta vad det beror på. Det kan vara alltifrån foder, allergiska reaktioner eller långvarig stress hos djuret. Ju längre hästen går med problemet, ju mer blir metabolismen störd och därför blir det också svårare att hitta permanenta lösningar på problemet.

Här är länk till ett blogginlägg som handlar om vätska i avföringen hos hästar, men som kan tillämpas även på generellt lös mage eller diarré, med grundläggande tips att tänka på när man har problem.

Probihorse-serien tillför ett brett spektrum av levande positiva mikroorganismer i tarmen och kan vara till stor hjälp för att komplettera andra åtgärder och för att återställa mage/tarm i balans. En majoritet av mikroorganismerna överlever passagen i tarmen och påverka positivt i tjocktarmen.

För lös mage rekommenderar vi att till en början ge Vital Probihorse i kombination med Kisel Bionit. Det är vårt "grundrecept" för lösa magar och hjälper de flesta gott och väl. En del behöver även tillsätta Flytande Probihorse, vi rekommenderar att man isåfall gör det efter att man gett Vital och Kisel Bionit i 1-2 månaderförst.

Mikroorganismerna hjälper hästen att ta upp vitaminer, spårämnen, antioxidanter samt själv bilda enzymer och aminosyrer - ämnen som krävs för en regenerering av tarmceller och för kroppen i stort. Har hästen gått länge med lös mage är det ofta ett problem att hästen inte kunnat ta upp näringsämnen som behövs från fodret.

Vital Probihorse arbetar särskilt långt in i tjocktarmen medan Flytande Probihorse är aktivt redan direkt i mag- och tarmkanalen och tunntarmen.
Kisel Bionit skapar ett gott ph-klimat i tarmen så att goda mikroorganismer trivs och de icke önskvärda (tex candida) inte trivs. På så sätt är Kisel Bionit en stöttningsprodukt för Probihorse-produkterna så att de får maximal effekt. Dessutom rensar Kisel Bionit ut tungmetaller från tarmkanalerna.
Har hästen haft lös mage länge kan det senare, när hästen börjat återhämta sig, vara en god idé att stötta upp lever och njurar med en stärkande kur. Vi har Örtferment som är 16 olika örter som fermenterats tillsammans med vår mikroorganismblandning.

Flytande Probihorse (utspädd med vatten 1:10 eller vår spray Balans Tulsi är till bra hjälp vid tvättning av svans och rumpa. Spraya på, låt verka 5 minuter och skölj/torka av. Det får effektivt smuts att lossna och lindrar/lugnar samtidigt huden som ofta är irriterad vid diarré.
Exempel på kundsvar:
problemet du beskriver är tyvärr väldigt vanligt. En mage/tarm i obalans är så känslig och reagerar för minsta lilla.

Det är lätt hänt att tarmfloran blir störd, kan vara alltifrån avmaskning, vaccination, att de ätit foder med lite mögel i förra året, stress eller candida.
Mitt förslag är att börja med att ge Vital Probihorse + Kisel Bionit. Vital arbetar främst i grovtarmen och hjälper kroppen att ta upp näring. Kisel Bionit samverkar med Vital genom att det skapar ett gott pH-klimat i tarmen så att de goda mikroorganismerna trivs, samt att det även rensar ut toxiner och slaggprodukter.
Trappa upp under två veckors tid, börja med någon matsked Vital de första dagarna och gå upp till ca 1,5 dl. Full dos Kisel bionit till russ är ca 20-25 ml.
Efter någon månad kan man även smyga in låg dos av Flytande Probihorse eller Örtferment för att långsiktigt bygga upp hållbarhet. Ca 20 ml av någon av dem brukar vara lagom.
Utvärtes kan du spraya Flyta
nde Probihorse (utspätt med vatten 1:10) eller Balans Tulsi på rumpa och svans. Låt verka några minuter, sedan lossnar allt smuts enkelt och du kan spola av eller svabba med svamp. Lindrar irriterad hud.

Du borde se resultat inom två - tre veckor efter att upptrappningen är klar, oftast märker man redan innan viss förändring.