Fermenterat gödsel är en skatt

För er som odlar, kommer här ett recept för att ta tillvara hästgödsel på bästa sätt. Bokashimetoden kan man lika använda på gödsel som med matavfall,  det är ett billigt och enkelt sätt omvandla färskt gödsel till jord på bara några veckor. Det är klimatsmart då kol och näringsämnen hamnar i jorden istället för att bilda koldioxid och metangas och försvinna ut i luften.

RECEPT
 För en fylld sopsäck med gödsel blandat med halm, halmpellets eller torv behövs ca 0,5 dl koncentrerad Mikroferm eller Natur Probihorse (båda går lika bra). 
 
1 säck gödsel med strå
0,5-1 dl Mikroferm eller Natur Probihorse
1-2 dl Lermineral
1-2 dl snäckskalskalk
 
Lermineral och snäckskalskalk är inte nödvändiga att tillföra, men gör kvaliteten på jorden bättre. Snäckskalskalket ger ett stabilt pH-värde samt kalcium i en form som växterna själva kan ta upp näring när de behöver. Lermineralen tillför ett brett spektrum av mineraler och spårämnen, samt  bidrar till att jorden håller fukten. Speciellt bra om odlingsjorden är sandig. 
Blanda ut Mikroferm / Natur Probihorse i en kanna med ca 5 liter vatten och vattna högen ordentligt. Behövs mer vatten går det också bra, det viktiga är att man "ympar in" mikroorganismerna i gödslet så att det går genom högen ordentligt. Blanda i eventuell lermineral och snäckskalskalk. Lägg i dubbla sopsäckar och knyt åt ordentligt. Låt ligga i trädgården och vänta tills vårvärmen kommer. Mikroorganismerna arbetar som bäst vid temperaturer över 10 - 15 grader. Ett alternativ om man vill ha snabbare resultat är att lägga säckarna i källare, växthus eller annat utrymme där temperaturerna är högre. 

Antingen kan man låta sopsäcken fermentera i temperaturer över 10-15 grader i några veckor (3-4), och sedan gräva ner i trädgårdslandet, med ett lager jord, halm eller hösilage ovanpå. Den andra varianten är att låta säckarna ligga längre, tills man behöver dem. Ju längre tid som går, desto mer fermenterat blir gödslet, vilket gör att det snabbt blir till jord. Mycket snabbare än en vanlig utomhuskompost!
Växter, grönsakerna och fruktträden kommer att älska jorden som blir - fylld med levande mikroorganismer, näring och kol! Det går utmärkt att blanda i annat trädgårdsavfall i säckarna, så som löv, gräsklipp, ris och annat som kommer jorden till nytta. 

Det här går även lika bra att göra storskaligt. Förloppet där gödslet blir jord går avsevärt snabbare, och dessutom förhindras ammoniakbildning. Den plågsamma doften och växthuseffekten uteblir. Lantbrukaren får ett stabilt och värdefullt gödselmaterial där de viktiga näringsämnena förs ner i jorden och kan tas upp av växande grödor. 


Det är roligt att prova själv hemma med gödsel som man kommer över! Man kan skala upp och ner receptet precis som man vill. Har man Bokashiströ eller Vital Probihorse hemma går det lika bra att blanda i som flytande. 

Det är också ett väl beprövat sätt att gödsla hästarnas bete på. Kan man få hjälp av en bonde, eller har tillgång till maskiner själv, blir gödselhögen en god resurs för att tillföra mineraler, spårämen och ett gott mikroliv på betet, som kommer hästen till nytta. Speciellt stor fördel har de som sprejar Natur Probihorse i boxen, samt använder Vulkamin. Gödselhögen är då redan halvt nerbruten och det går riktigt snabbt att bryta ner resten, egentligen bara att lägga plast över under några veckor! Natur Probihorse gör också att parasiter hämmas. Äggen de lägger i gödslet fermenteras och de får svårt att föröka sig! En stor vinst i kampen mot mask och andra parasiter hos hästen. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln