Friska hovar under vintern

Vintern innebär sina utmaningar för hästens hovhälsa. Många hästar tillbringar en stor del av dygnet inomhus. Betesmark och hagar förvandlas ofta till lervälling, speciellt kring utfodringsplatsen och vindskyddet. Spillning, urin och fukt i hud, päls och hovar är perfekta grogrunder för negativa bakterier och svampar. Om hästen utsätts för ökad belastning av ammoniak och fukt krävs lite extra omsorg. Vid den tiden kan hästen utveckla envisa hudproblem som mugg, röta osv. Här tänkte vi berätta lite om hur Probihorse-serien kan vara till hjälp med att hålla en god hygien och underhålla en bra mikromiljö både på hästen, i boxen och i hagen. 

Hovvård med Probihorse

Hovvården är viktigare under vintern än andra tider på året. Efter grundlig rengöring med krats och borste, spraya med Flytande Probihorse. De goda mikroorganismerna lägger sig som en skyddande hinna på strålen, i hålrum och sprickor och hindrar därmed tillväxt av dåliga bakterier. Finns det djupa spår eller hålor, spola dem i förväg så väl som möjligt och spreja sedan med Flytande Probihorse. Hovboost Probihorse är till extra hjälp vid sprickor och hålrum, då den består av ett pulver som man blandar med Flytande som gör att mikroorganismerna får ordentligt fäste och är verksamma under längre tid. 

Vid sprickor och hålrum är det också en bra idé att täppa till med vadd så att Probihorse och Hovboost stannar kvar i det drabbade området så länge som möjligt. Upprepa processen så ofta som det går, helst dagligen. 

Hovboost Probihorse används tillsammans med Flytande Probihorse, blandas ihop till en pasta och stryks in i hålrum, spår och på stråle som renggjorts noggrant. Blanda till så mycket pasta som behövs för några veckor och gör nytt efterhand - det på grund av att Probihorse består av levande mikroorganismer och mår bäst förvarad i sin bag-in-box utan syre och ljus fram till användning. I en sluten, ren krämburk håller pastan i några veckor. 

Var uppmärksam på fina sprickor i ytterväggen av hovens horn. Spreja extra noga med Flytande Probihorse där då de utgör en optimal grogrund för dålig bakterietillväxt. Även spikhål är potentiella startpunkter och mår bra av att sprejas regelbundet. 
Använd inte hovprodukter som innehåller oljor och fett. Fett tätar till och sluter ytan under vilken negativa bakterier kan föröka sig mycket väl!

Tips för behandling av hudproblematik kring kota och kotled

Mugg, rasp och annan hudproblematik kring kotan uppstår både pga inre faktorer (som obalanser, utrensning av slaggprodukter och sk fattig tarmflora) och yttre faktorer (leriga hagar, ammoniak, dåliga bakterier kring hovar). Det är viktigt att stärka hästen inifrån samt ge de bästa möjliga yttre förutsättningarna. Här är lite tips kring den yttre behandlingen när problemen uppstått, går även att tillämpa som förebyggande behandling.
Rengör kotan från smuts och torka med en handduk om det behövs. Spraya Probihorse ungefär tre gånger i veckan (går bra att spä ut med vatten till 1:10 på huden och gnid in det extra noga hos hästar med mycket hovskägg. Det går även att använda vår färdiga sprayflaska Balans Tulsi för enkel hantering. 
Om det finns beläggningar, bör de tas bort noggrant. Då behöver man spraya Probihorse dagligen utspätt 1:10. Ge samtidigt i fodret för att stärka inifrån. 

För envisa hudproblem smörj med pastan med Hovboost blandat med Flytande Probihorse. För hudvård kan man även blanda i lite kokosolja i pastan. Det appliceras frikostigt på den drabbade, rengjorda ytan och kan sitta kvar på huden tills det faller av sig själv. För att förhindra att problemen sprider sig, spraya pälsen under hela den nedre delen av benet till strax över kotan med utspädd Probihorse.

Negativa bakterier i hagarna

Även om många mikroorganismer dör under vintermånaderna bör man inte underskatta de jordbakterier som endast behöver låga temperaturer för att föröka sig. Är det ordentligt kallt är det inga problem, men temperaturer som pendlar mellan -5 och +5 grader kan ställa till det ordentligt på mikrobiell nivå. Fuktig jord tillsammans med urin och spillning är en perfekt grogrund. Det är lätt att låta sig luras av att det inte luktar illa på vintern. Bakterierna finns kvar och förökar sig gärna på den varma hästhuden och hovarna.
Det är därför en god idé att spraya i hagen om temperaturerna stiger över 5 grader. Speciellt kring matplatsen och i vindskyddet och där hästarna bajsar mycket är det till stor hjälp att spreja då och då, med Natur Probihorse utspätt 1:100 med vatten. På så vis skapar man en god mikromiljö kring hästarna. Natur Probihorse finns även som 20-liters bag-in-box till ett bättre literpris för de här ändamålen. Det är även bra att strö Boxbädd Probihorse eller Urmineraler för betesmark efter hagmockningen på de platser där det finns mycket spillning. Pudra över ytorna för att förhindra parasiter och bakterietillväxt. Boxbädd består av vulkaniskt stenmjöl som absorberar fukt, hindrar bakterietillväxt och gör miljön ogynnsam för parasiter. Dessutom är det mycket rikt på mineraler vilket är bra för betesmarken och hästarnas hovar.  
Genom att spraya med Probihorse ökar mikrolivet i marken på ett gynnsamt sätt och ventlilerar det översta jordkiktet.

Skapa ett hälsosamt stallklimat för hästen

När hästen står på box är hovarna hela tiden i kontakt med spillning och urin. I boxen bildas ammoniak och dåliga bakterier, vilket drabbar den känsliga delen av kotan, strålarna och hovens kanter. Genom att regelbundet spruta underlaget i boxen och nedre delen av väggarna med utspädd Natur Probihorse skapar de goda mikroorganismerna ett hälsosamt mikroklimat. Boxbädd är en god hjälp, det samverkar med Probihorse. Det som händer är att istället för att förruttnelse sker med ammoniakbildning, bryts urinet och spillningen ner genom en fermenteringsprocess. Det börjar helt enkelt att bli till jord/mylla istället. Underlaget blir mycket friskare för hästens hovar och luften blir avsevärt bättre, vilket gynnar hästens luftför. Den totala mängden av skadliga mikroorganismer som trivs i en förruttnelsemiljö minskas. Genom minskad ammoniakbildning blir det ett betydligt bättre inomhusklimat i stallet och hovar, hud, luftrör och päls är bättre skyddade. 

Sammanfattning

Probihorse-serien består av en unik blandning av levande mikroorganismer som förhindrar spridning av negativa bakterier. Därför kan Probihorse vara en god hjälp för att undvika dem, men också för underhåll av hov- och hudproblem kring hoven hos hästar som orsakas av skadliga bakterier eller svampar. Särskilt under vintermånaderna kommer hovarna i kontakt med bakterier i stallet och på fuktigt underlag i hagen vilket kan ställa till det. 
Sist men inte minst är det viktigt att stärka hästen inifrån med balanserad foderstat och göra allt som krävs för att hästens tarmflora ska vara i balans. 

Hoppas ni har vackra turer ute med hästarna och njuter när ljuset sakta återvänder. 

Varma hälsningar från oss! 

Produkter som nämndes i inlägget: 


EM-A Probihorse 2 liter
EM-A Probihorse 20 liter
Hovhälsa Probihorse
Hovboost Probihorse
Sårspray Probihorse
Vulkamin Probihorse 5 kg
Vulkamin Probihorse 25 kg

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln