Fång, eksem och EMS - det här hjälpte oss

EMS hindrar inte oss från att njuta EMS hindrar inte oss från att njutaFörsta året 

Jag köpte min häst för 4 år sedan och han var då 3,5 år. Han kom från bra förhållanden från början både där han föddes samt hos den som ägde honom från föl tills jag köpte honom. Känsligheten fanns redan då. Flytten när jag köpte honom hade jag idag med mina nya kunskaper gjort annorlunda och stärkt upp honom inifrån ordentligt. Han blev mycket stressad av miljöombytet och så foderbyte mm på det. Då var ju allt detta okänt för mig så han fick ju inte bästa övergången i flytten. Han hade lite avskavd man men eftersom jag sen tidigare inte hade erfarenheter av eksemhästar var det inget jag reflekterade över.
Sen kom våren och eksemen i man och svans blommade upp lite. Jag hittade något medel som skulle lindra. Inför sommaren blev det också en avmaskning och vaccin. Han var barfota och allmänt ömhovad när han gick på grus men i hagen var det ok.  Vid en verkning så får jag informationen att han haft en blödning i lamellranden på båda fram... dvs fång – dock lindrig då han inte uppvisat annat än öm på grus och det var avhjälpt med boots. Han kändes ok korta perioder men så sederades han vid ett tandläkarbesök och blev öm i hovarna igen. 

Det var våra första tecken på att något inte stämde och jag började sätta mig in i fång i allmänhet. Jag läste på när det skulle vara säkert att beta, på magert bete med greenguard, stå inne mellan 11-17 på sommrarna då gräset var som värst eller ännu mer eller bara box när det var riktigt illa.  Ordinationen var att behandla honom som en fånghäst. 

Andra året 

Inför andra våren började jag jobba en del med olika örter för att förbereda honom så att mage,  njurar och lever skulle klara av påfrestningarna. Andra året var allt bättre med eksem, några krustor kom då och då men regnskållor mm fanns kvar.  Och se dessa märkliga fångkänningar... 

Tredje året 

Alla eksem borta men fortfarande lätt att få regnskållor, tråkig päls, fick jättejobbig mugg och rasp en period. Och så dessa konstiga fångkänningar och ömmande hovar ... Det fanns liksom ingen logik eller tydliga samband.
Jag upplevde att han klarade betet tills han blev avmaskad, till och med frostgräs mm utan att bli dålig. Under vintern hade han alltid mått bra. Inför  en tandläkarundersökning pratade jag med en veterinär som var övertygad om att han hade PPID eller EMS. Men så fort hon såg honom så tog hon tillbaka det då han var i perfekt hull, inga depåer och var väldigt fin och fräsch MEN ändå inte frisk då något märkligt sätt. 
Vi började diskutera tarmen och att jag sett samband mellan hans reaktioner med fångkänningar mm i samband med vaccin, sedering och avmaskning. Särskilt avmaskning och vaccin. Denna sommar hade varit hemsk och jag insåg att han hade haft dessa känningar med korta intervaller emellan och han mådde dåligt i hela kroppen, både muskler och hovar mm. 

Jag kände mig ganska hjälplös då veterinärerna inte förstod vad som hände. Vi kom i alla fall in på att han kunde ha känslig tarm och jag tog reda på så mycket som möjligt om detta och nu började jag se samband och tro mig börja förstå. I och med detta kom jag i kontakt med Greenfoot och jag frågade om hjälp. Så för exakt ett år sedan köpte jag mitt första paket Flytande Probihorse och han fick på köpet finare päls, bättre hovar utan röta samt obefintliga hålväggar mot tidigare. Hans ögon blev klarare. Sedan kompletterade jag nästa beställning med VITAL Probihorse och så kom:

Fjärde året 

Lycka!  I år är det första året jag kunnat ha honom på magert bete DYGNET RUNT utan greenguard.   Min häst har inte haft eksem, han har klarat insekter bra och hovarna är friskare än någonsin. Jag har varit försiktig vid foderbyten och byte av bete och har då stärkt upp med Flytande Probihorse och Vital. Samma sak gällde vid avmaskningen, sederingen samt vaccineringen.

Han har klarat dessa mycket bra men ska inte avmaskas annat än i nödfall enligt veterinären. Och då blir en frisk tarm ännu viktigare då den då står emot parasiter bättre. Han fick mycket lindriga känningar som knappt var märkbara om man inte hade letat symptom i hovarna. Inga blödningar alls och det llla ömma vid tramp på stenar har varit över på några dagar.  Jag har alltid varit mycket noga med hans kost  och gjort det bästa för honom men det var inte förrän jag kom i kontakt med Greenfoot som jag sett verklig skillnad då tarmen och därmed hela hästen fått precis det hjälp den behöver. I år var första året då vi kunde rida och hålla igång hela sommaren och hålla igång precis som vi brukar under vintern. Hans muskulatur är mycket mjukare och finare med färre spänningar sedan jag börjat med Vital Probihorse. Men den största vinningen är att han varit frisk och att han mött mig med pigga glada ögon och det är värt vartenda öre jag dagligen lägger ut på dessa fantastiska produkter!  

Hälsningar Lotta

Etiketter: fång ems eksem foderbyte

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln