Hjälp hästen genom pälssättning och foderbyte


 

Nu är årstiden då de flesta hästar sätter ny päls. Själva pälsfällningen är inte så ansträngande, det är sättningen av den nya pälsen som kräver mycket. Många hästar blir glanslösa, får humörförändringar och ett försämrat allmäntillstånd under den här perioden. En del hästar blir också extra känsliga på huden. 

Under samma period som pälssättningen genomgår också många hästar ett foderbyte, från betesmark till nytt hö eller omvänt, nytt gräs börjar spira och höet fasas ut - en process som är ansträngande i sig för dem. Det bästa är om foderbytet kan ske gradvis under en period. Har hästen fått hö under sommaren är det bra att göra på samma sätt mellan fjolårets hö och det nya, hälften var och fasa ut det gamla. På våren är det lite svårare att kontrollera och det nya som kommer blir snabbt kraftigt. En del hästar klarar det galant medan andra blir märkbart påverkade. Speciellt hästar som redan har ett påverkat allmäntillstånd, genom sjukdomar, ålder, kondition, dräktighet/digivning osv blir särskilt påverkade. Ofta märks foderbytet på hästens spillning, som blir lös. Det beror på att mage/tarm hamnat i obalans. En obalans av mikrober i tarmen gör även att hästen har svårt att på egen hand bilda enzymer, B-vitaminer och ta upp näring från sitt foder - vilken den behöver extra mycket under pälssättningen. Ha även koll så att hästen får i sig tillräckligt med protein under pälsperioden. 

 Vital och Flytande Probihorse kan vara till stor hjälp för att underlätta övergången för hästen, både för pälssättning och foderbyte. De innehåller ett brett spektrum av välgörande, levande probiotika och mikroorganismer som bidrar till att skapa balans i tarmsystemet. Vital och Flytande Probihorse hjälper hästen att ta upp näringsämnen och mineraler från maten de äter. Genom att vetekliet i Vital fermenterats med hjälp av mikroorganismerna har sockerarterna och stärkelsen som fanns i kliet omvandlats till enzymer, b-vitaminer och antioxidanter. 

Själv kombinerar jag Vital och Flytande Probihorse med Kisel Bionit, som är ett kisel från bentonit med otroligt hög renhet (tom food grade för människor). Kisel Bionit är mikroskopiskt formade som oktaver, till skillnad från många former av kiselgur som har mer vassa partiklar. Här är några egenskaper hos Kisel Bionit:

 

  • Skapar rätt pH-värde i mage/tarm, som goda mikroorganismer trivs i. Candida och andra mindre önskade mikroorganismer och svampar trivs däremot inte.
  • Kiseldioxid är väsentligt för konstruktion av cellväggar, strukturen hos bindväv, hår och hovens tillväxt och kvalitet. 
  • Kisel Bionit har förmågan att i kroppen förvandla organiskt kisel till kalcium i den dos hästen behöver det. 
  • Binder skadliga substanser som mykotoxiner och tungmetaller
  • Ger naturliga fibrer och har positiv effekt på matsmältningssystemet
  • Reducerar diarré orsakad av tex hösilage eller obalans i mikrofloran i betesmarkerHur snabbt ser man resultat?

Det här är en av våra vanligaste frågor och också den svåraste att ge ett enkelt svar på. Det beror på hästens grundläggande förutsättningar och allmäntillstånd samt vad man vill uppnå. Vi får in många rapporter med väldans snabbt resultat, och det blir vi såklart glada för :). Men det är viktigt att understryka att i de flesta fall tar det tid att bygga upp en sund tarmflora. Målet bör vara att bygga upp långsiktigt och få resultatet att hålla i sig genom årstider och andra påfrestningar.

Vital ger oftast direkt effekt när det gäller att lugna oroliga magar, speciellt i kombination med Kisel Bionit. Flytande Probihorse bygger upp långsiktigt. De verkar också på olika delar av hästens tarmsystem. Därför rekommenderar vi ofta halv dos av vardera, så säkrar man goda mikroorganismer genom hela hästens system. Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan de två produkterna. 

Har hästen problem med eksem eller fång innebär sommaren mer eller mindre akuta åtgärder. Det bästa är att börja i god tid och bygga inifrån, att i lugn och ro bygga upp motståndskraften för att hästen ska få möjlighet att möta sommarens utmaningar bättre rustad. En tarmflora i balans är en viktig hörnsten för hälsosamma och välmående hästar, i kombination med bra grovfoder, mineraler av kvalitet, motion, rätt verkning och trygga flockförhållanden.

Hoppas att ni får en härlig vår tillsammans med hästarna!

Med vänlig hälsning 

Ingegerd,
Probihorse


Länkar till produkterna:

Vital Probihorse 2 kg
Vital Probihorse 8 kg

Flytande Probihorse 2 liter
Flytande Probihorse 5 liter

Kisel Bionit, 2 kg

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln