Eksem och hudvård för hästen

När sommaren närmar sig med stormsteg kommer många frågor om hästens päls och hud. Eksem, knott, fästingar, sol, sår och flugangrepp kan bli akuta problem som påverkar hästens livskvalitet

Hästens optimala villkor för hud och päls är beroende av många faktorer och inte enbart en följd av yttre påverkan. Det är viktigt att inte se hästens hudproblem som ett isolerat fenomen. Försök att förbättra hudens tillstånd blir då begränsade till rent externa behandlingar. Om klåda, eksem, skadad hudstruktur och glanslösa pälsar är något hästen lever med, är behandlingar med kortison, antibiotika, kemiska antiparasitmedel och antisvampmedel endast snabba ”quick fix”. Problemen återkommer nästan alltid och blir dessutom värre med tiden. Det är mycket viktigt att komma till botten med orsakerna till problemen - både kortsiktigt och på längre sikt. Ofta innebär det ett detektivarbete där man konsekvent söker, upptäcker och om möjligt stoppar orsakerna - något som kan ta nog så mycket tid och energi.

Orsaker till hudproblem

Uppkomsten av hudproblem på hästen beror i de flesta fall på en störning av den mikrobiella balansen på hudytan. Obalansen kan komma inifrån men också ha externa faktorer som orsak. Till exempel ger en ökad avgiftning av toxiner från kroppen ut genom huden en förändring av den mikrobiella miljön på huden. Det faktum att hästens kropp vill bli av med många oönskade ämnen genom huden, är ett tecken på att levern och njurarna redan är mättade. De arbetar för högtryck och kan inte ta emot mer. Därför utsöndras toxinerna även genom huden. Den ökade avgiftningen genom huden kan till exempel bero på utfodring (överutbud, syntetiska vitaminer och spårämnen, smakämnen, konserveringsmedel, undernäring, etc.). Hudproblem är också en vanlig följdproblematik av läkemedel och mediciner. Resterna måste avgiftas av hästens system och följden blir hudproblem när levern och njurarna inte kan ta hand om allt. 

Allergi mot vissa ämnen vid kontaktpunkterna (t.ex. sommareksem) skadar hudens struktur och bildar en ingångspunkt på huden för oönskade bakterier. En mycket vanlig orsak till hudproblem av svampart är att hästen lider av candida i tarmen. Det i sin tur betyder att hästen har alldeles för få goda mikroorganismer i tarmen som kan konkurrera ut candida.

Men även rent externa faktorer såsom konstant exponering av för höga ammoniaknivåer i stallets luft, användning av schampo eller syntetiska pälsvårdsprodukter kan ge skador på hudens mikrobiella miljö och göra den känslig. Hudömhet kan vara tecken på andra problem, tex borrelia. Det är därför mycket viktigt att ta prover om hästen har dessa problem. 

När mindre bra bakterier, svampar och parasiter får en chans att invadera en livsmiljö sker det snabbt och orsakar förödelse i den störda mikromiljön. Ett exempel är Staphylococcus aureus en av de ofarliga hudbakterierna så länge hudens mikromiljö är intakt. En hud med mikromiljö i balans konkurrerar med bakterier och den får inte tillräckligt fäste för att göra skada. Kan Staphylococcus däremot sprida ut sig utan konkurrens och hitta optimala levnadsförhållanden, leder det till inflammerad hud och orsaka svår klåda hos hästen.

Minska sårbarheten för eksem och hudproblem

De bästa förutsättningarna för en frisk hud skapas av: 

 

  • En optimal tillförsel av naturliga näringsämnen och aktiva ingredienser samt enerig - anpassad till hästens behov utifrån ålder, aktivitet och övriga förhållanden
  • Välfärd - väl anpassad motion, goda betesförhållanden och flocksammansättning
  • En frisk tarm för ett kraftfullt immunförsvar
  • En intakt mikrobiell balans på huden


Med hjälp av Probihorsekan hästen med fördel få stöd i alla ovan nämnda områden.

Så naturligt foder som möjligt

Kommersiella spannmål eller pellets och många mineral- eller vitamintillskott innehåller ett överflöd av syntetiskt producerade ämnen och även gentekniska tillsatser: vitaminer, spårämnen, aminosyror, aromer, oljor, konserveringsmedel, etc. De naturliga och värdefulla innehållet i de enskilda rå komponenterna förstörs till stor del av komplexa tillverkningsprocesser med höga temperaturer.

Syntetiska ämnen i tarmen är tyvärr inte fullt ut erkända som farliga. Det stora problemet är att i hästens celler kan de syntetiska ämnena inte tjäna som byggnadsmaterial eftersom de inte känns igen av cellernas organism. Med andra ord: cellerna känner inte igen de syntetiska beståndsdelarna, kan inte använda sig av dem och istället blir de till föroreningar. 
Stora delar av vitamin- och mineraltillskotten måste avgiftas av kroppen, vilket innebär en onödig belastning på metabolismen.
Därför är det viktigt att ge hästen så naturligt foder som möjligt. Hästens behov av mineraler, vitaminer och spårämnen bör vara av växtbaserade blandningar av god kvalitet och mineraljordartsmetaller. Genom naturliga metaboliter från vitaminer och mineraler av god kvalitet, Vital, Flytande Probihorse och Örtferment som kompletterande foder får hästen i sig naturliga vitaminer, spårämnen, mineraler, enzymer, aminosyror och antioxidanter som kan kännas igen av kroppens celler och därmed göra nytta istället för skada.

Bakteriell hälsa

Hästar är alltid utsatta för högt tryck av patogena bakterier, eftersom de ständigt kommer i kontakt med egna exkrementer och deras livsmiljö i mänsklig hållning är relativt liten jämfört med deras ursprungliga levnadsvillkor. Förutom icke önskade bakterier och ammoniak blir deras nära kontakt med sitt eget gödsel också en grogrund för parasittillväxt. Ett sätt att komma tillrätta med problemet är att spreja med Flytande Probihorse på hästen och i hästens miljö.  Genom att inkludera Probihorse i hästskötseln blir stallet renare med god bakteriell hygien. Antalet nedbrytande, sönderfallsframkallande och sjukdomsalstrande bakterier och parasiter minskar.

Hälsa i hästens tarm och inre organ

Tarmen har en viktig filterfunktion i kroppen. I tarmen avgörs vilka ämnen som kommer in i kroppen och som utsöndras. Ungefär 80% av kroppens immunförsvar finns här. För att hästen ska kunna ha en god bearbetning i tarmen behövs många miljarder mikroorganismer som samarbetar med varandra och ansvarar för avfall, uppbyggande och tillvaratagande av näringsämnen och enzymer från hästens foder. Processen störs av obalans i foder, giftiga ämnen, brist på motion och mental eller fysisk stress.
 
Blandningen av positiva och naturliga mikroorganismer i Vital Probihorse och Flytande Probihorse som fodertillskott hjälper tarmmiljön. Örtferment innehåller örter som är speciellt utvalda att stötta lever och njurar. En sund tarmflora skyddar mot patogener och toxiner och förhindrar samtidigt överdrivna angrepp av tarmparasiter. Den optimala matsmältningen innebär också en bättre biotillgänglighet av alla näringsämnen och aktiva ingredienser som hästen äter. 

Hästens hud och päls

Huden fungerar som ett skydd för yttre påverkan och reglering av de inre organen på samma gång. Huden spelar även en viktig roll i regleringen av kroppstemperaturen, vattnet och elektrolytbalansen av protein, fett och kolhydrater, absorptionen av syre samt frigörande av koldioxid. Den spelar en mycket viktig roll då den hjälper levern och njurarna i elimineringen av avfall och nedbrytningsprodukter i kroppen. 

Huden består av flera skikt. Det lager som vi kan se är det yttre hudlagret, det så kallade epidermis. Det är det lager som vi kan observera om det blivit utsatt för synlig och omedelbar miljöpåverkan. I en frisk hud lever en mängd nyttiga mikroorganismer i mellanrummen mellan cellerna i det yttre hudlagret. Tillsammans med en fin skyddande film som är bildad av talgkörtlar och hudceller och delvis består av fettsyror, oorganiska salter, proteiner och immunoglobuliner, bildar mikroorganismerna  en naturlig syremanteln hos huden.

Det räcker med en liten variation av mikroorganismernas sammansättning för att en rad negativa mikroorganismer får fäste som stör hudens miljö och kan orsaka skador. Det kan komma både från yttre påverkan och från inre (mediciner, avmaskning, obalans mm). För att skydda den känsliga miljön för mikroorganismerna på huden kan man spreja eller stryka på utspädd Flytandde Probihorse då och då (utspädd med vatten 1:50). Probihorse innehåller mikroorganismer som är 100% naturliga och samarbetar med varandra.  Vid regelbindning behandling hjälper de olika mikroorganismerna till med att upprätthålla och återuppbygga den naturliga syremanteln av huden. Hudirritationer kan förbättras genom Flytande Probihorse tillsammans med vårdande ringblommeolja (Calendula officinalis). Ringblomma är en värdefull hjälp mot attackerad hud. 

För envisa beläggningar och öppna sår kan koncentrerad Flytande Probihorse tillsammans med Hovboost ge snabb hjälp för att återställa den regenerativa kapaciteten hos huden. Probihorse gör även att flugor och dåliga bakterier inte dras till sår under läkningen, vilket gör det mer outhärdligt och påskyndar läkningen. 


Här finns våra produkter:

Vital Probihorse
Flytande Probihorse
Örtferment
Supercera C

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln