Ympa biokol med EM eller lakvatten från Bokashi

EM, Bokashi och biokol är en kombination som passar väl ihop. Biokol bygger upp jorden långsiktigt och binder kolet i marken. Dock måste den laddas med näring för att den inte ska stjäla näring från jorden under de första åren. Där kommer EM och Bokashi in. Lakvattnet från Bokashi är ett mycket bra medel att ympa biokol i. Förutom att kolet laddas med näring från matavfallet, stormtrivs mikroorganismerna i kolet. De överlever mycket länge när de har biokol som habitat. Samma princip gäller när biokol laddas med EM-A och sänks i vatten. Tack vare biokolet överlever EM-A under längre period. 

För jordförbättring använder jag lakvattnet till biokol och för vattenförbättring ympar jag biokolet med ren EM-A, dvs aktiverad EM, och sänker ner i vatten. På så sätt kan man rena dammen, återföra ett gott mikroliv i vattnet som hjälper till att rensa bottenslam och syresätta botten. EM-mikroberna tillsammans med biokol är verksamma under lång tid i vattnet och tillsammans skapar de en hälsosam damm. 

Tillvägagångssättet är enkelt. Så här gör jag:

Biokol och lakvatten för jordförbättring:

1. Finfördela biokolet alternativt mal det om det inte redan är pulvriserat. Det går även med större bitar men det tar längre tid att brytas ner i jorden. 

2. Lägg i hink eller burk med tättförslutet lock. Jag använder gamla spackelhinkar, glasslådor eller dubbla plastpåsar i storleken 5 liter. 

3. Vattna med rent outspätt lakvatten. Kika efter en vecka - ser det torrt ut fyll på med mer. 

4. Låt stå i 3-4 veckor i rumstemperatur. Det går att låta det stå längre. 

5. Gräv ner i jorden där det behövs. Odlingslådor är perfekt, men också kring träd, buskar, rosor och annat som behöver extra omsorg. 


Biokol och EM-A för vatten:

1. Här behövs inte biokolet krossas särskilt mycket. Är det rester från kamin, se till att skölja av det så att det inte finns aska kvar. 

2. Lägg i hink med tättförslutande lock eller tättförslutande dubbla plastpåsar. 

3. Vattna med outspädd EM-A (Mikroferm eller egenaktiverad EM-1). 

4. Låt stå i rumstemperatur 3-4 veckor minst. 

5. Lägg biokolet i finmaskigt nät och sänk i dammen. För att nätpåsen ska sjunka till botten kan man lägga en sten i varje nät. Doseringen är inte så noga, men en riktlinje kan vara 500 g/kubik vatten. 

Observera att det kan bli synliga reaktioner i dammen. Det händer inte alltid men finns det mycket bottenslam så kan det börja bubbla rejält i dammen och lukta ganska illa ett tag. Det är ingenting att oroa sig för utan ett tecken på att mikroorganismerna gör sitt jobb. Det som gömts där nere behöver komma upp till ytan. 

En bra tid att sänka EM och biokol i vatten är from maj och under sommarhalvåret. Är vattnet varmare blir mikroorganismerna mer aktiva. 

Vill man inte använda biokol i vattnet kan man även göra s.k. EM Mudballs med samma effekt. Recept på det hittar du här. Här finns att köpa:

EM-A Mikroferm

EM Bokashi

EM Bokashihinkar


Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss gärna på info@greenfoot.se

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln