Vätska i avföring hos hästar

Orsaker till att hästar får vätska i avföringen är varierande. Det kan bero på alltifrån foder till allergiska reaktioner eller långvarig stress hos djuret. Det är inte enkelt att hitta permanenta lösningar på problemet. Ett som är säkert är att hästens metabolism har blivit störd. Här skriver vi lite om vilka åtgärder som man kan göra och hur våra produkter från Probihorse kan vara en del av lösningen. 

Problem med vätska i avföringen är jobbigt både för hästen och den som tar hand om hästen. Det tar mycket tid att tvätta, torka och hålla rent. Huden blir irriterad och svansen ser hemsk ut. 

Kunskapen om hästens levnadsförhållanden ökar hela tiden och många är måna om att ge sina hästar de bästa förutsättningarna. Allt fler förstår att problem som hästen kan få hör ihop med att de lever långt ifrån sin ursprungliga miljö. Samtidigt finns ett stort gap mellan kunskapen och den faktiska vardagen i många stall. 

Här har vi listat några olika skäl till att hästen kan ha vätska i avföringen:

Störningar i tarmfloran på grund av:

 • Alltför små eller stora måltider
 • Inte tillräckligt sammansatta ransoner
 • Ensilage/hösilage
 • Mykotoxiner från hö.
 • För lite rörelse för hästen. 
 • För långt mellan utfodringar/tuggtid.
 • Hög spannmålshalt.
 • Läkemedelsbehandling
 • Antibiotika eller smärtstillande medel
 • Kvartalsvis avmaskning utan fåregående kontroll av angrepp
 • Okända tarmparasiter
 • Tandproblem. Om maten inte tuggas tillräckligt länge så att den blir insaliverad, kan det bli felaktig jäsning och gasbildning i tarmen.
 • Störningar i avgiftningsorgan som lever eller njurar. Kan ses som separat, men är dock ofta resultat av många års felaktig utfodring. 
 • Allergiska reaktioner. 
 • Ingredienser i en del kompletteringsfoder innehåller smakämnen, konserveringsmedel, eteriska oljor innehåller biogena aminer, som är en indikator på förstöring av ett livsmedel eller foder. De bildas av mikroorganismer (den mest kända biogena amin är antihistamin) och måste avgiftas av levern. Om utfodringen inte är korrekt måste levern kämpa hårt. Ensilage innehåller ofta höga halter av biogena aminer. Det innebär en psykisk stress för hästen. 
 • Stress kan ha många orsaker. Frekventa förändringar i flocksammansättningen, tävlingar, brist på motion mm är stressande för hästen. Det finns en stark koppling mellan hjärnan och tarmfunktionen hos hästar, liksom hos människor. 
De möjliga orsakerna bör inte betraktas isolerat, ofta hänger de ihop. 

Oberoende av den exakta orsaken till vätska i avföringen (vilket kan vara väldigt svårt att avgöra i vilket fall) är det mycket viktigt att stabilisera tarmarna. Det innebär: 
 • Gör allt vad man kan för att skaffa hö av högsta kvalitet, ta bort ensilage och helst hösilage. 
 • Eliminera alla onödiga tillsatser, såsom smakämnen, konserveringsmedel, foderjäst och bindemedel (ingår i många spannmål eller pellets)
 • Behovsbaserat foder med hög kvalitet, eventuellt berikat med speciella örter och Probihorse. Bra örter är pepparmynta, läkemalva, nypon, brännässla, älgört, fänkålsfrön och anisfrön.  
 • Undvik spannmål om möjligt, eftersom det ändrar pH i hästens mage genom jäsning eller förruttnelse. Om pH ändras ändras också bakterieflorans förutsättningar i tarmen. Kisel Bionit hjälper till att återställa pH-värdet samt rensa ut slaggprodukter och toxiner. 
 • Avstå från lättabsorberade kolhydrater som tex morötter och äpplen
 • Ge mineraler och spårämnen i tillräckliga mängder från naturliga källor såsom örter och naturliga mineraler. Det är viktigt att skaffa sig kunskap om balansen mellan olika mineraler och vad höet innehåller som är basen.
 • Assistera tarmen med Kisel BionitVital Probihorse och/eller Flytande Probihorse . 

Probihorse tillför många positiva mikroorganismer i tarmen och kan därför komplettera de ovan nämnda åtgärderna. Många år av praktisk erfarenhet har visat att majoriteten av de effektiva mikroorganismerna överlever passagen i tarmen och påverkar posititvt i tjocktarmen. Det bästa för hästar med vatten i avföringen är att komplettera Vital med Flytande Probihorse, halva dosen av vardera. Förutom att levande mikroorganismer av det goda slaget hjälper återuppbyggnaden av tarmfloran, hjälper Vital hästen att ta upp vitaminer, spårämnen, antioxidanter samt själv bilda enzymer och aminosyror - ämnen som krävs för en regenerering av tarmceller och för kroppen i stort. 

Undersökningar har visat att Vital arbetar särskilt långt in i tjocktarmen på hästen medan det flytande Flytande Probihorse är aktiv redan direkt i mag- och tarmkanalen. Kisel Bionit skapar ett gott klimat för mikroorganismerna.


Överväg att använda bittra örter. Du kan stimulera produktionen av magsafter som hjälper pH i tarmen. Därmed skapas goda förutsättningar för nyttiga tarmbakterier. 

Stöd lever och njure

Om problematiken med vatten i hästens avföring funnits länge kan man inte utesluta leverskada som orsak. Även om levern fortfarande fungerar smidigt får den mer att göra vid övergången till foderoptimering. De "rena" livsmedel som tillförs gör att ämnesomsättningen förändras och kroppen får möjlighet att sakta göra sig av med lagrade toxiner. 

Leverfunktionen kan stödjas med mjölktistel och andra örter. Fungerar levern kan gifterna komma ut ur kroppen. Det innebär att njurarna har mycket att göra. Avgiftande örter eller homeopatisk behandling bör ske i långsam takt och med så milda örter som möjligt för att inte chockera hästens reningssystem. 

Andra funderingar:

Kontrollera stall och social miljö: 
 • Har hästflocken har en homogen sammansättning?
 • Fungerar rankningen mellan hästarna?
 • Byts flockmedlemmarna ut ofta?
 • Samarbetar hästen bra i sin grupp?
 • Är stallet luftigt, ljust och fritt från fuktangrepp och damm?
 • Finns utrymme att genomföra förändringar för en mer balanserad och avslappnad daglig rutin?

Tips vid rengöring av päls, hud och svans:

Fram tills situationen är under kontroll kan det behövas mycket rengöring, särskilt under vintermånadens kalla termperaturer. Här är några tips för att underlätta:

Innan du tvättar med vatten, spraya på Balans Holy Basil eller  Flytande Probihorse utspätt med vatten till 1:20 (ca 1 dl till 2 liter vatten). Låt verka i ca 10 minuter. Mikroorganismerna börjar lösa upp avlagringar, vilket underlättar mycket för rengöringen. Ta ljummet vatten (ej över 38 grader!), då blir mikroorganismerna som mest aktiva. Skölj sedan av med vatten eller stryk med blötad trasa. Torka sedan  med torr trasa. En torr handduk fördelar de mikroorganismer som är kvar och stimulerar blodcirkulationen, vilket främjar hudens förnyelse. 

Vid de områden som är irriterade, stryk med Flytande Probihorse direkt eller utspätt 1:10 med vatten. Flytande Probihorse är milt och kan användas på känsliga delar av kroppen. Mikroorganismerna lägger sig som en skyddande hinna och gör att dåliga bakterier inte får fäste. Dessutom attraheras inte flugor och andra insekter - de gillar inte Probihorse du de dras till nedbrytande. 


Slutsats: 

Orsakerna är ofta sådana som byggts upp under flera år. Därför är det bästa att konsekvent och långsiktigt ändra hästens utfodring och levnadsmiljö. Probihorse är ett bra stöd för hästen både invärtes och utvärtes under övergångsperioden och för att hjälpa hästen att åter bygga upp en sund tarmflora. 


Här kan du komma till vår butik
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln