Hästen, jästen och Probihorse

Hur ligger det egentligen till med jäst i våra Probihorse-produkter för hästar? Det är en fundering som kommer upp ibland från våra användare.

Vi är många hästägare som fått uppleva hur skadligt det är med tillsatt foderjäst som tyvärr finns i många fodertillskott för hästar. Jag vill bestämt avråda från produkter som innehåller tillsatt foderjäst, då det skapar en obalans mellan jästen och andra mikroorganismer i magen. Det gäller även s.k. bakjäst. Anledningen är att även om hästen kan se tillfälligt friskare ut i pälsen och verka bättre händer mycket på insidan som får konsekvenser. Inuti hästens tarm tar jästsvampen över och slår ut andra grupper av mikroorganismer. Som en följd frodas candida, goda mikrober slås ut och det kan ta lång tid att bygga upp en bra balans igen. 

Hur ligger det då till med jästen i Vital och Flytande Probihorse? För att förklara det måste vi gå lite mer på djupet och reda ut en del begreppsförvirring. Varning för nörderi alltså :)

Det finns många olika arter av jästsvampar. Naturligt förekommande jästsvampar är en del av vår mikroflora som inte går att vara utan. De finns överallt runtomkring oss och inuti våra kroppar. Utan dem skulle vi inte kunna överleva. De äter slaggprodukter från andra mikroorganismer, hjälper till vid bildandet av aminosyror och vitaminer och är en hörnsten i samspelet mikrober emellan. En del kallar det för "vild jäst" för att skilja dem åt från den jäst som tillsätts slentrianmässigt i djurfoder utan en tanke på helhetsperspektivet. Hela poängen med vår Probihorse-blandning är att de olika mikroberna samspelar med varandra - den ena gruppen tar inte överhanden över den andra. Det är därför Probihorse är så unikt! Noggrant utvalda naturliga mikroorganismer som skapar en balans i vår miljö och i våra kroppar.

Det är alltså kombinationen av mikroorganismer som är nyckeln. Den typen av jästsvamp som Vital och Flytande Probihorse innehåller finns även i hälsodrycker som Kombucha, i yoghurt, mjölksyrade grönsaker och alla andra "levande" livsmedel. Mängden sådan jäst i dem står alltså i proportion till de andra mikroorganismerna och tillåts aldrig att ta överhanden. De hålls i schack och är en del av samspelet på mikronivå.

Vital och Flytande Probihorse består av vår mikrobblandning som fermenterats med vetekli.  Poängen med Probihorse-serien är att dessa mikroorganismer samspelar och den ena gruppen äter den andra gruppens avfall. De står i perfekt proportion till varandra. Jästen är en del av det och utan den skulle det bli obalans mellan de andra grupperna. Utan en liten del sådan skulle inte de andra mikroorganismerna heller kunna överleva. Skulle den "vilda jästen" å andra sidan serveras ensam utan de andra mikroorganismerna som Probihorse består av skulle den också ta över och skapa obalans.

Det är alltså kombinationen av de olika mikroorganismerna som gör Vital och Flytande Probihorse så bra för hästarnas mage. 

Just nu upplever många hästar en "dipp" vid pälssättning och kan få matt päls, dåligt humör och vara i olag med sig själva. Då är det mycket bra att ge dem en balanserad levande bakteriekultur med probiotika som hjälper dem genom fasen. Allra helst skulle man börjat redan i augusti då pälssättningen börjar, samt i februari/mars på våren - men bättre sent än aldrig som vi brukar säga. Hoppas att ni får en fin höst med många härliga turer i det vackra vädret tillsammans!


Klicka här för mer läsning om de olika Probihorse-produkterna för hästar.
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln