Vad är skillnaden mellan Vital Probihorse och Bokashi?

Det här är en av de absolut vanligaste frågorna vi får från de som vill stärka tarmfloran hos sina djur. Produkterna ser likadana ut och luktar likadant, men det finns en avgörande skillnad på mikrobnivå. Dessutom är det skillnad i framställningen.  


Vital Probihorse tillverkas i lokaler som är livsmedelsgodkända för djur. Bokashiströ framställs i lokaler där syftet är att tillverka produkter för kompostering och trädgård. Det är alltså andra hygieniska krav på lokalerna där Vital Probihorse fermenteras. Det är den allra största skillnaden. 

Skillnaden mellan Vital Probihorse och Bokashiströ handlar om de fotoautotrofa bakterierna. Det är bakterier som finns i jorden och som arbetar nedbrytande. Den andelen bakterier är inte godkända som livsmedel till djur eller människor och får inte säljas som foder. Ca 5% av Bokashiströ består av fotoautotrofa bakterier. Därför finns Vital istället där man har tagit bort dem. I övrigt är produkterna detsamma. 

Vi säljer Vital till de som vill känna sig till 100% trygga med att man ger sina hästar fullt ut godkända produkter. En del våra kunder köper vårt Bokashiströ och ger till sina hästar och hundar, men det är inget vi kan rekommendera. Hellre välja ett säkrare och godkänt alternativ. De fotoautotrofa bakterierna vet vi inte tillräckligt om hur de påverkar, och de är inte heller nödvändiga eller naturliga för hästmagar. De är till stor hjälp då man tex vill göra jord av sitt matavfall, rena vatten osv men i magen gör de egentligen varken till eller från. 

Det som är så nyttigt med Vital är, förutom de goda bakterierna, är att vetekliet fermenterats. I fermenteringsprocessen bildas lättupptagliga, organiska aminosyror samt viktiga B-vitaminer och spårämnen. En mage/tarm i balans gör att djuren får en bättre foderomvandling och lättare tillgodogör sig mineraler och vitaminer i sitt foder. Tillsammans med ett bra mineraltillskott anpassat efter analys av hö ger man hästen de bästa förutsättningarna till hälsa. 


Varmt välkommen in till vår blogg Friska hästar med Probihorse där vi tillsammans utforskar hur goda mikroorganismer kan göra gott för våra djur. Klicka här för att komma dit.