Min hovvårdare frågade vad jag hade gjort


Jag och min sambo bor på en medelstor gård där vi, tillsammans med fyra heltidsanställda, bedriver mjölkproduktion samt odlar spannmål till både foder och försäljning. 250 kossor finns här och inne i lösdriftstallet så produceras det mjölk med hjälp av fyra robotar. Våra kossor äter när dom vill, sover när dom vill och mjölkas när dom vill, dygnet runt alla årets dagar. Den tid vi skulle lagt på att mjölka, i t ex grop, lägger vi istället på att förbygga sjukdomar och höja hälsostatusen för våra kossor. 

Med 250 kossor i kostallet så blir det ca 250 kalvar som föds här varje år. De växer upp i stora boxar med fri tillgång på hö och spannmål och mjölken delas ut via en mjölktaxi tre gånger på dygn. De är små söta varelser, fulla av bus och de både bockar och rusar tillsammans. 

Men jag ska kanske erkänna att jag inte är så mycket med varken kossor eller kalvar, utan njuter mina dagar med mina fyra hästar. Det är Whilma, 10 år och korsning appaloosa/nordsvensk, Kiowa 11 år och korsning appaloosa/fullblod, och lille Roxi 1 år och korsning paint/appaloosa/nordsvensk, och så fina Ina, 14 år och varmblod.  Sen finns Manfred, 16 år och varmblod som är inhyrd här och den som basar över flocken här på gården. 

Jag kom i kontakt med Probihorse första gången nån gång under 2013. Jag hade läst på FB att deras Vital Probihorse skulle fungera som fodertillskott för hästar med lite obalanser i mag- och tarmfloran. Jag var trött på alla svindyra preparat som ändå inte fungerar och som inte innehåller det hästarna egentligen behöver och beställde ett par kg med Vital. Whilma hade en liten hålvägg på ena framhoven och jag var nyfiken på om det skulle läka ut bättre om jag tillsatte rätt sorts bakterier.
 

Och det är klart att det hjälpte!! Framhoven blev fin ganska snabbt och jag tyckte nog att hästarna hade lite mindre gaser i magen. 

Sen dess har jag med jämna mellan rum gett mina hästar Probihorse, både som förebyggande och som stöd när jag märkt att de behöver det. Även om deras vinterhage är stor och vi ger höet i SMHN för att minska spillet, så blir det ändå lite slaskigt vid matplatsen som de pillar i sej. Och sommarens kraftiga gräs kan ju få vilken härdad mage som helst att komma i obalans. När vårt nyaste tillskott Ina kom så var det en självklarhet att hjälpa hennes snabba foderbyte med Vital i ett par veckor. 

Jag har också använt mej av Flytande Probihorse till allsköns saker. Även om hästarna går på lösdrift så får de komma in varje dag och deras boxar sprejas med utspädd Probihorse flera gånger i veckan, likaså med deras krubbor. Skulle hästar, kossor eller kalvar få sår så använder vi Flytande Probihorse istället för blue sprey, och det finns alltid en färdigblandad flaska hos både kalvarna och hästarna. 

För utvärtes hovvård är Probihorse oslagbart och alla hästarnas hovar sprejas flera gånger i veckan. Deras hovar har varit så kanonfina det sista året så min hovvårdare frågade vad jag gjort med dom. Den gången hade han en liten slatt med Probihorse hem och jag vet att han har beställt eget nu. 


Jag vill ha roligt med mina hästar och jag vill att de ska må bra. Men för att de ska kunna göra det jag vill så krävs det att jag ser till att deras mest elementära behov är tillgodosedda: Bra mat, friskt vatten, torr bädd och stora ytor att röra sej på. Först då har jag rätt att ställa krav och begära att mina hästar ska jobba med mej. Och för mej är Vital och Flytande Probihorse en del av det. 

Mvh Gisela på Ekedal, Lidköping

Tack så mycket Gisela för att du delade med dig av dina erfarenheter.
Här är Giselas fina blogg: 
http://www.nogg.se/startPage.asp?idHomepage=121159


LÄS MER OM VITAL OCH Flytande PROBIHORSE HÄR.



 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln