Hur lång tid tar det för EM Bokashi som man blandat med jord att brytas ner?

Tiden beror helt på temperaturen. Mikroorganismerna går i dvala under lägre temperaturer, arbetar på lågfart när det är halvvarmt - och väldigt snabbt när det är varmt. På vintern står det därför stilla och nerbrytningen kommer först igång när solen och värmen anländer. På sommaren när det är varmt går det på några veckor, kanske upp till en månad. 

Man kan också välja att ha jordfabriken inomhus och då pågår nerbrytningen kontinuerligt. Det är extra behändigt då man själv vill driva upp plantor att alltid ha fin jord tillgänglig. Bokashi är perfekt att liva upp gammal uttjänt krukjord med. 

En annan faktor som avgör hur lång tid det tar är hur fint man fördelat matresterna. Ett tips är att ta de större bitarna som inte hunnit bli jord och slänger i nästa back så att de får ligga en omgång till. Papper är också en sådan sak som tar tid.  

Det går fortare desto mer jord man blandar i. Man kan ha så mycket som upp till 50/50, men då tar det lite längre tid än om man blandar i mer jord. Slutprodukten blir också en koncentrerad produkt och det kan vara en god idé att spä ut den med annan jord om man ska ha den till små späda plantor. 

Ett tips är att smutsa ner så mycket av bokashin som möjligt med jord. Jag lägger lager på lager och efter varje lager jord rör jag runt lite för att blanda ner jorden i bokashilagret. Överst ett lager oblandad jord.

Etiketter: em bokashi trädgård