Antalet mikroorganismer är avgörande för hälsan

Varje människa bär på väldiga mängder mikroorganismer. Bakterierna underlättar matsmältningen och slåss mot skadliga mikroorganismer. En studie visar nu att en isolerad ursprungsbefolkning bär på många fler "goda" bakterier än vad vi andra gör.

Forskare har kommit fram till att minskad variation av mikrobiota, bland annat på grund av överanvändning av antibiotika, bidragit till ökningen av astma, allergier, diabetes och övervikt.

En studie av yanomamifolket i Venezuela visar att de har dubbelt så stor variation av mikroorganismer som en jämförelsegrupp i USA, och 30–40 procent större än två andra grupper, från Venezuela och Malawi. Bakterierna som finns hos yanomami, men inte de andra, kan exempelvis skydda mot njursten.

– Vår studie antyder att det förmoderna mikrobiota var sammansatt av en större variation av bakteriefunktioner jämfört med människor som påverkats av moderna företeelser, säger professor Gautam Dantas vid Washington-universitetet i Saint Louis.

För mer läsning om EM och hälsa - klicka här.

Rönen publiceras i Science Advances.

För läsning av hela artikeln:

Sciende Advances 17/4 2015:


http://advances.sciencemag.org/content/1/3/e1500183