Grönkålschips De Luxe

I trädgårdslandet står tappra grönkål kvar trots slask, regn och minusgrader om vart annat. Längtan efter vårens gröna nya blad är stor. Här delar jag med mig av mitt favoritsätt att ta tillvara grönkålen på, och mätta behovet av grönt. Det finns gott om recept på grönkålschips på nätet, och de flesta är baserade på olja. Själv upplever jag att det är svårt att få dem att hålla sig goda vid förvaring när de är gjorda på olja, hos mig har de blivit mjuka eller härsknat efter ett tag. Här är därför ett recept som är lite lyxigare, men gör att grönkålschipsen håller sig bra mycket längre och de blir dessutom fantastiskt goda! Receptet är lite ungefärligt, och det är inte heller så noga med proportionerna faktiskt. Mitt tips är att smaka av dem och krydda dem så som du gillar! Det enda att se upp med är att inte ta för mycket salt, då saltkoncentrationen blir högre sedan när smeten och bladen torkat. Lycka till!

3 - 4 fång med färsk grönkål
300 g naturella cashewnötter
1 msk krossade linfrön (kan uteslutas)
3 msk näringsjäst (för en lite "ostig smak"
salt & peppar
1 pressad citron
1 kapsyl äppelcidervinäger
1/2 gul lök. 

Lägg cashewnötter, linfrön och alla andra ingredienser förutom löken i en mixer och fyll upp med vatten så att det går att mixa utan problem. Mixa - om det går trögt så fyll på med mer vatten. När massan är någorlunda slät, lägg i den hackade gula löken och mixa lite till (löken ska ej mixas för länge för då kan den bli besk). Smaka av och krydda efter eget huvud. Häll smeten över ansad grönkål och massera in massan med händerna tills den är impregnerad. Sprid ut på ett tråg och torka, antingen i torkugn eller i vanlig ugn (går precis lika bra) på ca 60 - 70 grader med fläkten på, tills de är torra och krispiga. Förvara i i tättslutande burk - gärna en sådan där med gummiring!

 

Etiketter: recept

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln