Bli en del av kretsloppet

Det fantastiska med EM Bokashi är att varje människa kan göra en riktigt stor insats för miljön, utan särskild ansträngning. 

I de flesta kommuner finns numera matavfallstunnor och papperspåsar som man ska lägga sitt avfall i. Dessa går oftast vidare till fjärrvärmeverk, där energin i dem används och blir till värmekällor. 

Problemet med denna metod är att efter det finns inget levande material kvar i matavfallet. Det är en ”död” massa. Följden blir, då avfallet inte återförs till jorden i levande skick, att våra jordar utarmas alltmer. Kretsloppet är brutet. 

Med EM Bokashi återförs istället allt levande material och alla näringsämnen till jorden och ger en fantastisk, levande och näringsrik jord - på bara ett fåtal veckor. Med denna metod bildas heller ingen koldioxid eller metan, som sker i en traditionell kompost. Anledningen är att i en traditionell kompost sker en förruttnelseprocess, där syre binds och koldioxid avges. I EM Bokashi fermenteras istället avfallet, det kan jämföras med processen där grönsaker mjölksyras eller när yoghurt tillverkas. Processen sker utan syretillförsel och det är det som är själv kärnan och som gör att allt bevaras. När hinken öppnas efter ca tre veckor luktar det inte mögel utan syrligt och fräscht!

Om du har trädgård eller odlar kommer du själv att se resultatet. Växter och djurliv frodas, mår bra och blir friska och motståndskraftiga mot angrepp och sjukdomar. Jag gjorde ett experiment den första sommaren jag hade EM Bokashi, i två odlingslådor där jag hade samma jord i övrigt. I den ena grävde jag ner min EM Bokashi och i den andra odlade jag som vanligt. Skillnaden blev häpnadsväckande! Allting blev dubbelt så högt, och gav väldigt mycket mer avkastning. Jag kommer speciellt ihåg tomatplantorna, det blev tre gånger så många tomater och de fortsatte att ge under en lång period efter att de andra hade gett upp. 

Gräver man i jorden där man haft i EM Bokashi hittar man massor av tjocka, välmående maskar som vi alla vet är bra för växterna. Trivs de så har man gjort rätt. 

Det finns många sätt att göra EM Bokashi på. Vill man göra det på allra enklaste sätt, investerar man i två Bokashihinkar och Bokashiströ. Då är det bara att sätta igång att fylla hinken under vasken efterhand. När den ena jäser (3 veckor) så fyller man på den andra. Under tiden får man supernäring av vätskan som man tappar av med kranen från den jäsande hinken, till krukväxterna, träden eller någon annan växt. Detta kallas även för kompost-té och är stort i England. 

Vill man så kan man istället köpa en vanlig hink med tättförslutande lock, finns på byggvaruhus mm, och borra ett litet hål längst ner och själv sätt i en kran. Det viktiga är att det är lufttätt och att man kan tappa av vätskan som bildas under jäsningsprocessen. I början gjorde jag det ännu enklare, tog en stor tunna med lock, lade ca 10 cm sågspån i botten och lät det jäsa där. Det gick, för det mesta, bra. 

Man kan också spara pengar genom att göra sitt eget EM Bokashiströ - läs här!

Har man ingen trädgård går det att gräva ner sin EM Bokashi i närmsta park, skog, äng eller varhelst det finns jord - vilken koloniträdgård som helst skulle fröjdas. Då är man del av en gerillarörelse som är på de goda bakteriernas sida, och kan med gott samvete känna att man gör en stor insats för miljön. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln