Hur länge håller sig aktiverat EM (EM-A)?

Svar:

I två veckor är det aktiverade EM-A som mest aktivt. Sedan klingar effekten av långsamt, och efter ungefär en månad avstannar det helt. Förvara det svalt så ökar hållbarheten något. Som ett alternativ för längre hållbarhet finns färdigt EM-A i praktisk bag-in-box att köpa med ett års hållbarhet - Mikroferm. 


Ett längre svar på frågan är: Hållbarhet och effekt har flera olika aspekter. Å ena sidan, när bakterierna förbrukat näringen och det börjar bli trångt och allt surare i vattnet inträffar en svält och domningsfas. I det låga ph-värdet konserveras både bakterier och värdefulla ämnen men det sker ingen aktivitet längre. Även om EM-A efter en månad stannat av och inte är aktivt så innehåller det värdefulla vitaminer,syror och mineral och är därför ändå nyttigt! Det gör nytta i trädgårdslandet att hälla ut ditt gamla EM. Det har dock inte samma positiva effekter som under den levande och aktiva fasen. Detta har flera orsaker. En orsak är att de levande mikroberna producerar en massa enzymer ex-vis och som är färskvara. De håller sig under vanliga förhållanden inte så länge men är viktiga bioaktiva element i reproduktion och förnyelse av protein i celler och organ. En nyupptäckt faktor som ochså är avgörande i det här sammanhanget är att vattnet påverkas av bioaktiva substanser, och medverkar i och underlättar proteinbildningen. Denna aktivitet är ju själva kärnan i livsutvecklingen och att vattnet svarar upp på och medverkar i levande förlopp på det här sättet ger ännu en vikitig aspekt. Vattnet får en aktiv livgivande effekt när det sker en levande ämnesomsättning i det.
 

Etiketter: hållbarhet em-a om em