Effektiva Mikroorganismer gör rent och fräscht på naturligt vis

EM-produkterna ger märkbara resultat både i trädgården och i hemmet. Du kan tvätta och städa riktigt rent samtidigt som naturen och miljön påverkas positivt. De goda bakterierna äter upp de dåliga, lägger sig som en skyddande hinna och därmed får inte "smutsbakterier" fäste och kan inte föröka sig. Faktum är att alla mår bättre med detta ekologiska miljömedel ju mer det används. När miljön är frisk blir alla som vistas i den också friskare.

Effektiva mikroorganismer är ett högeffektivt rengöringsmedel. Det kan användas på samma sätt som traditionella, med en skillnad: ha inte varmare än ljummet vatten (då dör de goda bakterierna). 

EM är mycket milt för såväl barn som husdjur. En mikromiljö i balans minskar kvalster och damm samtidigt som det påverkar vår egen probiotiska miljö positivt. Goda bakterier ger positiva effekter och är klimatsmart.

 

EM skapar ett hälsosamt inomhusklimat:

Alla miljöer - från bilen till källarföråd och gamla gympadojor får sin fräschör tillbaka genom en EM dusch med en blomsprayflaska med utspädd EM-A Mikroferm (1:50). Både människor, husdjur och krukväxterna mår påtagligt bättre med hjälp av EM. Kastrullerna, fönstren och skåpluckorna håller glans och renhet längre liksom även golven och textilierna.
Ett tips är att ha en blomflaska med EM-A bredvid köksvasken. Den kan användas för att tvätta av grönsaker, att hälla i vasken för att ta bort dålig lukt och för att spraya på disksvampen och disktrasan för att hålla den fräsch och ta bort dåliga bakterier. 

Här nedan finns tips på hur du kan använda EM-A i ditt hem. Det enklaste sättet är att köpa färdigaktiverad EM-A Mikroferm som finns som bag-in-box med 1 års hållbarhet. Ett annat sätt är att aktivera EM-A själv med hjälp av EM-1 och Rörsockermelass. Det tar lite längre tid och lite mer jobb, men då har du och andra sidan ett högkoncentrerat rengöringsmedel för mindre än 20kr litern. EM är det skonsammaste rengöringsmedlet som går att hitta och får positiva effekter för den som är känslig för starka rengöringsmedel och kemikalier. 

Allmänt rengöringsmedel:
EM-A utspätt med vatten 1:1 - 1:300 beroende på smutsgrad i ljummet vatten. För väldoft, tillsätt eterisk olja som t.ex. lavendel eller citron. De eteriska oljorna ökar kraften för fläckborttagning, ger en härlig doft och lämnar en ren yta.
Outspädd 10-50 ml ersätter minst hälften av andra rengöringsmedel i disk och tvättmaskin. Tillsätter man EM i tvättmaskinens sköljmedelsfack får kläderna en ökad komfort samt ökar textiliernas livslängd.
Riktigt smutsiga miljöer som gammalt inlagrat fett, sprayas med outspädd EM-A och får verka en tid, från fem minuter till över natten. Smutsen låter sig därefter enkelt avtorkas.

Tar bort dålig lukt:
EM eliminerar odörer från husdjur, cigarettrök, sopor. De effektiva mikroorganismerna jobbar effektivt bort dålig lukt under vasken.  

Stoppar mögel:
EM motverkar mögel och odörer på ett biologiskt sätt och gynnar samtidigt människor, djur och växter. EM innehåller bara naturliga mikroorganismer och är godkänt av KRAV. Dosering: EM-A utspätt med vatten 1:100. 

Bli av med flugor och andra objudna gäster:
Råttor, flugor och skadeinsekter gillar inte lukten av EM och flyttar.
Odörer ellimineras och sjuka miljöer blir friskare.

Bevattning av krukväxter: Späd ut EM-A med vatten 1:300 och för späda växter 1:500. Verkar väldigt livgivande som bevattning till växterna. Läs mer om växter och EM i avsnittet Trädgård. 

Sårvård: Tvätta sår eller spraya infekterade områden med EM:A 1:1-1:50. Mycket goda erfarenheter bekräftar påskyndad läkning. EM är milt desinficerande och uppbyggande!

Hudvård: EM är suveränt i hudvård, det bygger upp hudens naturliga försvar, är antiaging och otroligt läkande. Bra för känslig hy. Tillsätt lite EM-A i dina vanliga hud- och hårvårdsprodukter. 

Spraya textilier: EM-A utspätt med vatten 1:1000. Tar bort dålig lukt och ger varaktig fräschör.

Tandborstning och gurgling: EM-A utspätt till 1:100 

Tvätta spisen: Spraya outspädd EM-A. Låt verka några timma och torka sedan av. 

I toaletten: Häll outspädd EM-A. Motverkar igensättning och tar bort dålig lukt. 

Avlopp och trekammarbrunnar: Tillsätt outspädd EM-A med en liter per kubikmeter slam, först varannan vecka och sedan varannan månad, en gång varje kvartal. Motverkar slambildning och igensättning av dränage och rörsystem. När du städat med EM - häll ut skurvattnet i vasken eller i toaletten - och de goda bakterierna gör nytta hela vägen ner.

Spraya EM.A över husdjurens mat och vattenskålar för ökad hälsa och över burar och djurtoaletter EM-A 1:300 för minskad odör och bättre hygien.

Akvarier: tillför EM:1 med några promille av totala vattenvolymen samt EM-Keramik med 1 kg/tusen liter vatten( 1 gram/liter vatten).

För en god inomhusmiljö: Spraya hela inomhusmiljön 1:500 och över sallad och frukt mm. Neutraliserar odörer, ger bättre inomhusklimat och hållbarare livsmedel där vitaminer, mineraler och antioxidanter behålls.

Till organiskt avfall och kompostberedning: Varva med s.k. Bokashikli eller tillsätt outspädd EM-A i din kompost så håller den sig levande och aktiv och motverkar dålig lukt. Beredning av jord (1:1 2-5dl/m²eller utspädd…en vecka före sådd eller plantering). Läs mer om EM BOKASHI här!
Wipe & Clean är en EM-produkt speciellt anpassad för städning inomhus. Till skillnad från EM-A Mikroferm är den bryggd på vitt socker och är därför genomskinlig i färgen. 100 % naturlig och effektiv rengöring! Här kan du läsa mer om hur Wipe & Clean fungerar!

 


Varför städa med EM?

Därför att det är så nyttigt - för miljön, hälsan och ekonomin på samma gång. Ju mer vi städar, skurar och tvättar med EM ju bättre mår vi och naturen. Säg något annat rengöringsmedel som kan detta!

Eftersom de effektiva mikroorganismerna äter upp organiskt material är de utmärkta att använda vid städning. EM kan användas istället för kemiska rengöringsmedel. Med EM i rengöringsvattnet får man en biologisk rengöring vilket gör att olika ytor håller sig rena längre. De goda bakterierna lägger sig på ytan och gör att "dåliga" bakterier inte får utrymme att växa och föröka sig.

En stor fördel är att skurvattnet inte belastar miljön utan tvärtom bidrar till att rena de vattendrag som avloppet går ut i. Detta är en viktig aspekt av EM, ju mer som används i hushållet, desto mer kommer också ut i avloppen och hjälper till att rena vår miljö.

Sterilt versus goda bakterier

Det utbredda användandet av antiseptiska rengöringsmedel har alltmer ifrågasatts. Sterila produkter är utformade för att förstöra alla bakterier i omgivningen, bra som dåliga. Genom att på detta sätt behandla symptomen snarare än orsakerna gör man ofta en dålig situation värre. EM fungerar på ett annat sätt. Genom att torka ytor med en sammansättning av bra bakterier, skyddas ytorna under en bra period framöver, de dåliga bakterierna får inte fäste. Med EM formas ett hälsosamt immunsystem för inomhusmiljö, jorden, växter, djur och människor.

Det är anmärkningsvärt och en tydlig skillnad när något är kemiskt rent eller biologiskt rent genom EM. Den med kemi renade ytan tycks dra till sig smutsen medan den EM behandlade ytan blir smutsavvisande. Miljöerna ytorna och materialen blir hållbarare med EM.

De effektiva mikroorganismerna återför mikrolivet i våra jordar och renar vårt vatten. När du häller ut ditt använda EM-vatten i vasken gör det nytta hela vägen ner genom rören, där de rensar dem från slambildning, ut i avloppet, där de renar vattnet och skapar en god nedbrytningsprocess samt neutraliserar tungmetaller och andra skadliga gifter, och vidare ut genom reningsverken till vatten och hav.  


För dig som vill veta vilka bakterier och mikroorganismer som EM består av - klicka här. 

 EM och skadeinsekter


Silverfiskar, dammkvalster, loppor och bananflugor är alla skadeinsekter som håller sig inomhus i våra hem. De kan orsaka stor irritation och ibland bli till ett stort problem - därför är det nödvändigt att ta kontrollen över dem. 

De lever av avfall som produceras av våra dagliga aktiviteter. Favoritfödan för silverfiskar till exempel är saker som innehåller stärkelse, så som socker, hudflagor, mjäll mm. Stärkelsen bryts ned och spjälkas upp av EM-A-bakterierna, och slutar därmed att vara en källa till mat för silverfiskarna. 

Det bästa sättet att ta kontroll över skadeinsekter är att ta bort deras matkällor eller att göra dem mindre attraktiva för dem. Genom att städa med EM-A äts skadeinsekternas matkällor upp av bakterierna. Deras cykel av förökning störs och på så sätt kan man bli fri från dem. 


Små insekter gillar inte doften av EM-A. För att slippa bananflugor i köket, torka av ytorna med en blandning av EM-A och vatten, 1:50.

I Japan samarbetar kommunen med invånarna och gör Bokashikompost storskaligt.

Håll soptunnan fräsch med hjälp av EM


Sommartid kan det varma vädret ställa till det ordentligt i soptunnan. Dålig lukt och fluglarver kan göra att situationen känns ohållbar. Detta kan avhjälpas på ett enkelt sätt med EM-A Mikroferm. Blanda enl. koncentrationen 1:20 med vatten i en blomsprayflaska och spraya rakt ner i soptunnan efter tömning så att det når hela ytan inuti. Fyll på med en omgång till när soptunnan är fylld till en tredjedel och sedan när den är fylld till två tredjedelar. Den dåliga lukten försvinner. 

Det som händer när man sprayar EM-A (aktiverade effektiva mikroorganismer) i soptunnan är att de goda bakterierna och mikroorganismerna koloniserar ytan och motverkar förruttnelse. De bakterier som i vanliga fall frodas i soptunnor och orsakar dålig lukt, förruttnelse och mögel får inte längre tillträde - de konkurreras ut av EM-A. Eftersom flugor äter av och lägger ägg på ställen där det finns förruttnelse, de är nedbrytare, trivs de inte där EM-A finns.

​För att läsa mer om EM-A Mikroferm, klicka här
EM-A mot dålig lukt från tvättmaskinen och kläder som luktar illa

Ibland händer det att "dåliga" bakterier samlas och sätter bo i tvättmaskinen. Det leder till att tvätten luktar surt. Problemet blir värre och värre och till slut ser man ingen annan lösning än att köpa en ny tvättmaskin. Men det behöver man inte göra - det räcker med att behandla maskinen med EM-A. 

EM-A fungerar mycket bra om man vill motverka sur lukt i tvätten.
De goda bakterierna äter upp de bakterier som orsakar mögel/dålig lukt och hela tvättmaskinen blir "impregnerad" med de goda bakterierna vilket skapar en atmosfär där dåliga bakterier inte länge får utrymme att gro och föröka sig. Anledningen till att man lägger EM-A i just sköljmedelsfacket är
att sköljvattnet inte är upphettat, och bakterierna kan överleva. Visst kan du använda EM-A även i de andra facken, men om du tvättar i temperaturer högre än 38 grader så dör en stor andel av bakterierna.

Man häller i 30 ml outspätt i sköljmedelsfacket vid varje tvätt. Vill du få en ordentlig genomgång av din maskin kan du även hälla 30 ml i varje fack och köra maskinen på 30 grader, med eller utan tvätt i. Räkna med att det kan ta en 5-6 tvättar innan lukten försvinner helt om problemet med lukt redan uppstått eftersom de bakterier som orsakar sur lukt kan ha tagit överhanden ganska ordentligt inne i maskinen.

Har du tvätt som luktar surt eller behöver fräschas upp är det en god idé att blötlägga med EM-A i förväg, innan de tvättas. Tag då 50 ml i en balja med 10 liter vatten och låt ligga i 10-15 minuter. Tvätta sedan som vanligt.

EM-A är även bra i tvättmaskinen om du bor i ett område med "hårt" vatten, dvs mycket kalk, då det slår sönder vattenkluster och gör vattnet mjukare. Kalkrikt vatten tenderar att skapa beläggning inne i tvättmaskinen vilket förkortar maskinens livslängd.

Det är en till 100% naturlig produkt och mycket mild mot huden. Det gör också tvätten mjuk och vi använder det som sköljmedel varje gång. Bra för oss, våra barn, djuren och naturen. 

Det går lika bra att använda EM-A Mikroferm och EM-A Probihorse. Man kan också brygga eget EM-A med hjälp av EM-1 ihop med Rörsockermelass.