Frågor & Svar om EM

Här har vi samlat frågor och svar om EM. De effektiva mikroorganismernas värld är spännande och och möjligheterna är stora. Vi uppdaterar sidan efterhand. Om du undrar något, tveka inte att höra av dig till info@greenfoot.se. 

Undersökningar har visat att EM-A Probihorse verkar direkt från svalg, i magsäcken och tunntarmen medan EM Vital är aktivt långt bak i matsmältningssystemet, dvs blintarmen, tjocktarm och ändtarm. För att säkra goda mikroorganismer genom hela systemet vid problem rekommenderar vi därför att ge halv dos av vardera. 

Här kan du läsa mer ingående om skillnaderna mellan EM Vital och EM-A Probihorse

Det här är en av de absolut vanligaste frågorna vi får från de som vill stärka tarmfloran hos sina djur. Produkterna ser likadana ut och luktar likadant, men det finns en avgörande skillnad på mikrobnivå. Dessutom är det skillnad i framställningen.  


Vital Probihorse tillverkas i lokaler som är livsmedelsgodkända för djur. Bokashiströ framställs i lokaler där syftet är att tillverka produkter för kompostering och trädgård. Det är alltså andra hygieniska krav på lokalerna där Vital Probihorse fermenteras. Det är den allra största skillnaden. 

Skillnaden mellan Vital Probihorse och Bokashiströ handlar om de fotoautotrofa bakterierna som är en del av den ursprungliga blandningen. Den andelen bakterier är inte godkända som livsmedel till djur eller människor och får inte säljas som foder. Ca 5% av Bokashiströ består av fotoautotrofa bakterier. Därför finns Vital istället där man har tagit bort dem. I övrigt är produkterna detsamma. 

Vi säljer Vital till de som vill känna sig till 100% trygga med att man ger sina hästar fullt ut godkända produkter. Många av våra kunder köper vårt Bokashiströ och ger till sina hästar och hundar och rapporterar om goda resultat. Å andra sidan kan man också hävda att de fotoautotrofa bakterierna inte heller är nödvändiga för hästmagar. De är till stor hjälp då man tex vill göra jord av sitt matavfall, rena vatten osv men i magen gör de egentligen varken till eller från. 

Det är alltså upp till var och en hur man vill göra. Många av våra hästkunder som hållit på ett tag gör detta, medan andra väljer Vital då de tycker att det känns bättre att ge sina hästar det då det är kontrollerat och godkänt av livsmedelsverket. 

Det som är så nyttigt med Vital är, förutom de goda bakterierna, är att vetekliet fermenterats. I fermenteringsprocessen bildas lättupptagliga, organiska aminosyror samt viktiga B-vitaminer och spårämnen. En mage/tarm i balans gör att djuren får en bättre foderomvandling och lättare tillgodogör sig mineraler och vitaminer i sitt foder. Tillsammans med ett bra mineraltillskott anpassat efter analys av hö ger man hästen de bästa förutsättningarna till hälsa. 


Varmt välkommen in till vår blogg Friska hästar med Probihorse där vi tillsammans utforskar hur goda mikroorganismer kan göra gott för våra djur. Klicka här för att komma dit.

Eftersom EM-A är så bra för allt levande, såväl växter som djur, undrar jag vad som händer med olika skadeinsekter när man städar med EM-A. T.ex. silverfiskar, ängrar och mjölbaggar. Blir hemmet ett paradis för dessa kryp?

Svar: Silverfiskar, dammkvalster, loppor och bananflugor är alla skadeinsekter som håller sig inomhus i våra hem. De kan orsaka stor irritation och ibland bli till ett stort problem - därför är det nödvändigt att ta kontrollen över dem. 

De lever av avfall som produceras av våra dagliga aktiviteter. Favoritfödan för silverfiskar till exempel är saker som innehåller stärkelse, så som socker, hudflagor, mjäll mm. Stärkelsen bryts ned och spjälkas upp av EM-A-bakterierna, och slutar därmed att vara en källa till mat för silverfiskarna. 

Det bästa sättet att ta kontroll över skadeinsekter är att ta bort deras matkällor eller att göra dem mindre attraktiva för dem. Genom att städa med EM-A äts skadeinsekternas matkällor upp av bakterierna. Deras cykel av förökning störs och på så sätt kan man bli fri från dem. 

Små insekter gillar inte doften av EM-A. För att slippa bananflugor i köket, torka av ytorna med en blandning av EM-A och vatten, 1:50.

Etiketter: städa med em

Tiden beror helt på temperaturen. Mikroorganismerna går i dvala under lägre temperaturer, arbetar på lågfart när det är halvvarmt - och väldigt snabbt när det är varmt. På vintern står det därför stilla och nerbrytningen kommer först igång när solen och värmen anländer. På sommaren när det är varmt går det på några veckor, kanske upp till en månad. 

Man kan också välja att ha jordfabriken inomhus och då pågår nerbrytningen kontinuerligt. Det är extra behändigt då man själv vill driva upp plantor att alltid ha fin jord tillgänglig. Bokashi är perfekt att liva upp gammal uttjänt krukjord med. 

En annan faktor som avgör hur lång tid det tar är hur fint man fördelat matresterna. Ett tips är att ta de större bitarna som inte hunnit bli jord och slänger i nästa back så att de får ligga en omgång till. Papper är också en sådan sak som tar tid.  

Det går fortare desto mer jord man blandar i. Man kan ha så mycket som upp till 50/50, men då tar det lite längre tid än om man blandar i mer jord. Slutprodukten blir också en koncentrerad produkt och det kan vara en god idé att spä ut den med annan jord om man ska ha den till små späda plantor. 

Ett tips är att smutsa ner så mycket av bokashin som möjligt med jord. Jag lägger lager på lager och efter varje lager jord rör jag runt lite för att blanda ner jorden i bokashilagret. Överst ett lager oblandad jord.

Etiketter: em bokashi trädgård

Bokashi sänker PH-värdet i jorden - men endast tillfälligt! Fermenteringsprocessen i EM Bokashi sänker PH-värdet, vilket innebär att jordens PH-värde sjunker direkt efter att man blandat med EM Bokashi.

Det som sedan händer är att inom en vecka har jorden neutraliserat syran och PH-värdet kommer gradvis att återgå till neutralt, balanserat läge. På grund av att jordens PH-värde sjunker under första veckan, är mitt råd alltid att, om man har möjlighet, vänta en vecka med att plantera eller så i jorden efter att man tillsatt EM Bokashi. Har man inte möjlighet till detta, placera EM Bokashi en bit ifrån plantan. Större buskar och träd klarar omställningen, så för dem är det inga problem. 

En variant för mindre plantor och grönsaker som redan finns på plats är att först ha en jordfabrik - blanda EM Bokashi med jord 50/50 i en låda med lock och låt stå i en vecka. Därefter är det inga problem att gräva ner detta nära plantor. 

Etiketter: em bokashi trädgård

Det är ingen fara - vitt mögel på ytan i Bokashihinken betyder bara att bakterierna gjort sitt jobb! Dessa ansamlingar är helt ofarliga och bra för fermenteringen. Får du däremot blått eller grönt mögel har fermenteringen misslyckats - oftast pga att det är för blött i hinken - släng de på komposten så blir det jord det med så småningom och börja om. 

Etiketter: bokashi em bokashi

Ja, EM lämpar sig mycket väl för rening av fågelbad, bassänger och trädgårdsdammar. Hur lång tid det tar att få en påtagligt positiv effekt beror av flera faktorer, beroende på temperatur och den lokala beskaffenheten, hur långt ifrån en ekologisk jämvikt det system är som skall behandlas.

En viktig fråga är också om det finns fisk i dammarna eller andra djur som bör värnas i systemet. I det sista fallet blir tillämpningen att vattna in en promillelösning Mikroferm eller eget aktiverat EM-A i systemet. Denna behandling bör upprepas inom ett intervall, tre gånger per sommar eller mera. För bedömningen av resultat är det viktigt att föra ett protokoll för behandlingen. Efterhand sker en successiv förbättring av hela systemet dvs ökad biodiversitet, mångfald.....

Rengöring av fågelbad görs med mera koncentrerat EM-A eller Mikroferm. I svårare fall i desinfekterande lösning aktivt EM-A/Mikroferm i blandning upp till 1:10 - alltså en del EM till tio delar vatten. Man kan öka spädningen hundra gånger och fortfarande ha en aktivt rengörande verkan men inte till desinfekterande nivå. Det är bland annat pH som avgör effekten. Lycka till!

Etiketter: em vatten

Den här frågeställningen dyker väldigt ofta upp. Universalmedel som fixar allt skapar automatiskt en viss skepsis. Det är ochså en stor fråga när det gäller EM och inte så enkel att svara på. Men huvudsakligen beror mångfalden positiva effekter på det faktum att bakterier och andra mikroorganismer utgör själva plattformen för all biologisk aktivitet.

Det som händer på mikronivån går väldigt fort och får återverkningar uppåt i hela näringskedjan. Vilka bakterier som dominerar i miljöerna avgör vilka kvaliteer som kommer till uttryck. Vissa bakteriegrupper har under miljontals år levt mer eller mindre symbiotiskt, dvs ledsagat växter djur och människor på ett välgörande sätt. Det är dessa som vi stödjer med EM-teknologin och varav ett urval arter utgör innehållet i EM-kulturen.

Svar:

I två veckor är det aktiverade EM-A som mest aktivt. Sedan klingar effekten av långsamt, och efter ungefär en månad avstannar det helt. Förvara det svalt så ökar hållbarheten något. Som ett alternativ för längre hållbarhet finns färdigt EM-A i praktisk bag-in-box att köpa med ett års hållbarhet - Mikroferm. 


Ett längre svar på frågan är: Hållbarhet och effekt har flera olika aspekter. Å ena sidan, när bakterierna förbrukat näringen och det börjar bli trångt och allt surare i vattnet inträffar en svält och domningsfas. I det låga ph-värdet konserveras både bakterier och värdefulla ämnen men det sker ingen aktivitet längre. Även om EM-A efter en månad stannat av och inte är aktivt så innehåller det värdefulla vitaminer,syror och mineral och är därför ändå nyttigt! Det gör nytta i trädgårdslandet att hälla ut ditt gamla EM. Det har dock inte samma positiva effekter som under den levande och aktiva fasen. Detta har flera orsaker. En orsak är att de levande mikroberna producerar en massa enzymer ex-vis och som är färskvara. De håller sig under vanliga förhållanden inte så länge men är viktiga bioaktiva element i reproduktion och förnyelse av protein i celler och organ. En nyupptäckt faktor som ochså är avgörande i det här sammanhanget är att vattnet påverkas av bioaktiva substanser, och medverkar i och underlättar proteinbildningen. Denna aktivitet är ju själva kärnan i livsutvecklingen och att vattnet svarar upp på och medverkar i levande förlopp på det här sättet ger ännu en vikitig aspekt. Vattnet får en aktiv livgivande effekt när det sker en levande ämnesomsättning i det.
 

Etiketter: hållbarhet em-a om em