Expert på hovhälsa: Så undviker jag problem med parasiter, röta och angrepp

Att hästarna blir bättre med EM, det uppgav hovhälsoexperten och djurhomeopaten Melany Clahsens redan för tio år sedan. Två böcker hon har redan skrivit om hästar och effektiva mikroorganismer. Här rapporterar vi på Greenfoot ett utdrag om hennes slutsatser:

Melany Clahsens förklarar att hästar som lever i det vilda uppnår ofta en ålder på 40-50 - många blir förvånade när de får höra det. Däremot är den förväntade livslängden för hästar i mänsklig hållning i genomsnitt elva år (uppgifterna är hämtade från statistik i Tyskland). Orsaken till den höga åldern hos vilda hästar måste därför ligga i levnadsförhållanden.

Hon har skapat ett diagram från resultaten av en studie. Det visar den procentuella fördelningen, att skälen till avlivning av hästar är:

Nästan 50% av hästarna avlivas på grund av problem med rörelseapparaten.
Ytterligare 21% på grund av problem med luftvägarna och
14% till obotliga sjukdomar i matsmältningssystemet.


"Fritt levande häst går dagligen 20-30 kilometer och äter ca 16 timmar", säger Melany Clahsens. I det fria har de inte någon kontakt med sin avföring. Livsmedel, som de äter hela dagen i små portioner är näringsämnen som är rika på mikroorganismer och ger en sund tarmflora.

Som hästägare är det idag oerhört svårt att erbjuda sin häst de optimala rörelse- och utfodringsbetingelserna. För Melany Clahsen är det därför effektiva mikroorganismer är så viktiga. Hon betonar att det inte är ett universalmedel. Du kan inte påverka alla negativa faktorer med enbart EM - men det är en oumbärlig del av ett helhetsperspektiv på hästens hälsa.


Mata inte hästen utan hästens tarmbakterier

Hästen och hans tarmbakterier lever i en perfekt symbios. Bakterierna gör fodret återvinningsbart och producerar livsviktiga ämnen som vitaminer, enzymer och aminosyror - om bakterierna får rätt mat.

På urlakade och behandlade jordar är markens mikroflora skadad. Där trivs inte starka, näringsrika växter. Antalet olika växtarter att skörda på en sådan yta är mycket få i jämförelse med hur det är i vilda betingelser. Artrika ängar är en förutsättning för hö av god kvalitet för hästar. Näringsbrister kompenserar många hästägare med delvis syntetiska tillsatser vilket ofta gör mer skada än nytta i hästens metabolism.

Melany Clahsens ger därför nästan dagligen EM-A Probihorse samt EM Vital via fodret till sina hästar. Huruvida det är EM Vital (kli) eller flytande EM-A Probihorse som ges, bestämmer hon från häst till häst individuellt. 
"De mikroorganismer som EM kompletterar med lever redan i hästens tarmbakterier, fast oftast i väldigt otillräcklig mängd. Även om jag är mycket noga med att mina hästar har bra hö fritt tillgängligt, men vad är egentligen bra? En helt obelastad äng med massor av örter, blommor och olika gräs jag tyvärr inte tillgängligt för mitt hö. Därför ger jag EM Vital och EM-A Probihorse via foder och säkrar hästarna en tarmflora i balans. "

Hon rekommenderar sina kunder att i alla fall ge EM Vital eller EM-A Probihorse efter avmaskning eller en kur av antibiotika och smärtstillande medel om dessa läkemedel inte kunnat undvikas. Även efter kolik eller djur i tillväxt har Clahsens och kollegor till henne mycket goda erfarenheter av EM.


EM-A Probihorse utvärtes på sommaren

På sommaren sprayar Melany Clahsens sina hästar flera gånger i veckan med en utspädd EM-A Probihorse-lösning. Detta för att minska insektsangrepp, eksem och infektioner. På hästens kropp tar hon en del EM-A Probihorse och tre delar vatten. För huvudet och ögonen spädes EM-A Probihorse med fem delar vatten och stryks på med en indränkt svamp eller duk.

"Förut drev jag en Hovhälsoklinik med ​​i det vulkaniska Eifel. Jag var tvungen att ständigt övervaka flera utländska hästar. Genom att spraya hästarna och även spraya EM-A Probihorse över höet kunde jag få alla djuren snabbt i balans på en mikrobiell nivå. Till exempel har jag aldrig haft problem med parasiter eller svampangrepp av olika slag på hud och hovar", säger hon.

För hudproblem och sår använder Melany Clahsens en hemmagjord EM-hudkräm som är speciellt lämplig för större områden:

2 msk EM-X Super Cera C pulver
20 ml EM-A Probihorse
2-3 ml Ringblomstinktur
1 msk kokosolja
Kranvatten som behövs för att bereda en krämig konsistensEM för stabila, ridbanor, ridhus och betesmarker

Melany Clahsens sprayar regelbundet öppna ytor som paddock och ridhus och stall med utspädd EM-A Probihorse, enligt koncentrationen 1:500 (alltså 1 liter EM-A till 500 liter vatten). Hon har funnit att speciellt hästar med känsliga hovar blir mer stabila på det här sättet. I paddock och ridhus där luften kan vara sandig binder EM-A Probihorse dammet och materialet får en längre hållbarhet.

På betesmarker gynnas marklivet av EM. Vid regelbunden sprayning av betesmarkerna (2 gånger per år) finns det sällan starka skadliga ogräs. Istället är återväxten mycket rikare av olika arter av gräs och örter.


Inga fler problem med flugor

Särskilt positiv erfarenhet har Melany Clahsens av EM för att förhindra flugor och ammoniaklukt. 

"Flugor livnär sig på döda organiska material eller sådant som orsakar nedbrytning av organiskt material. EM-A Probihorse stoppar förruttnelse och stanken försvinner därmed", säger Melany Clahsens. Och eftersom hästarna som behandlas med EM-A Probihorse luktar nästan neutralt är de inte längre attraktiva för flugor - de slipper att plågas."

Att det inte stinker i hennes stall, som hon uttrycker det, har ett speciellt värde eftersom det inte är den störande stanken som egentligen ställer till det, utan det som orsakar den: med EM besparas hud, hovar och luftvägar. Parasiter kan inte sprida sig eftersom man tagit bort deras försörjning.

Slutsats:

Effektiva Mikroorganismer kan mildra konsekvenserna av brister i vår moderna hästhållning och stärka hästen. Melany Clahsens erfarenheter under tio års tid är att EM kan kompensera det som gått hästen förlorat i sitt vilda ursprung. 

I grund och botten gör EM att vi inte behöver kämpa mot dåliga bakterier och parasiter när de redan gjort skada, utan vi kan istället genom EM stärka hästens eget försvar. Avmaskningstabletter och mediciner bör undvikas om möjligt, eftersom de skadar känsliga tarmbakterier starkt. Måste de ändå användas är EM Vital och EM-A Probihorse oumbärligt för att bygga upp tarmfloran hos hästen. Hästhälsa med helhetstänk börjar från grunden så att vi inte fastnar i symptombehandling. 

Vi på Greenfoot Probihorse tackar Melany Clahsens mycket för hennes berättelse om sina erfarenheter med EM. 

Här finns länkar och mer information om produkterna:

EM-A PROBIHORSE

EM VITAL

EM-X SUPERCERA C


För er som vill ympa in EM-A Probihorse på betet eller i stallet finns även EM-A Probihorse på 20 litersdunk med ett billigare literpris. Klicka här för att komma till EM-A Probihorse 20 liter. 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln